10.08.2020    22:03

Περισσότεροι από 15 σεισμοί σε μία ημέρα στην Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Δεν έχουν σταματημό οι σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη. Ειδικότερα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Παλαιόχωρα Χανίων ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής (6.12.2019) όταν σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά.

Όμως, στις 16:34 το απόγευμα του Σαββάτου (7.12.2019) σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε απόσταση 22 χιλιομέτρων ανατολικά από την Παλαιόχωρα.

Στο μεταξύ από τις 08:02 το πρωί μέχρι τις 15:54 της Κυριακής καταγράφηκαν 15 σεισμικές δονήσεις με το ίδιο περίπου επίκεντρο, αλλά στην πλειοψηφία τους κάτω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το φαινόμενο σχολίασε μα ανάρτησή του στο Facebook, o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας:

«Η Κρήτη είναι «αστακός» και από σεισμολογικά-γεωφυσικά όργανα που λειτουργεί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες και μετρήσεις. Η ενόργανη σεισμική ιστορία από το 1900 στην περιοχή των πρόσφατων (χτεσινών-σημερινών)σεισμών μας δείχνει ως μέγιστο μέγεθος τα 6,6 ρίχτερ που εγιναν το 2013 και άλλους 4 σεισμούς άνω τον 6 Ρίχτερ. Αυτό που επίσης παρατηρώ είναι ότι αυτοί οι σεισμοί έχουν βάθος άνω των 30 χιλιομέτρων, ενώ η χτεσινή-σημερινή δραστηριότητα είναι μόνο στα 7-8 χιλιόμετρα και ίσως δεν έχει σχέση με προηγούμενες εστίες μεγάλων σεισμών αλλά ίσως πρόκειται για μια απομονωμένη μικροσεισμική δραστηριότητα. Δεν είναι ώρα για εικασίες ούτε για εφησυχασμό. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και πρέπει να έχουμε το νου μας στα προληπτικά μέτρα στην οικοσκευή μας και μακρυά από παλιά κτίρια».