Search
Close this search box.
Search

25η Μαρτίου: Το μενού στο Προεδρικό από τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου

Πριν 3 έτη

Με γεύσεις της θάλασσας λόγω Σαρακοστής αλλά και έμφαση στα ελληνικά προϊόντα προετοιμάζεται το δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, με την υπογραφή του σεφ Λευτέρη Λαζάρου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σύζυγός του, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, την Τετάρτη 24 Μαρτίου θα απολαύσουν μοναδικές γεύσεις.

Τι περιλαμβάνει το μενού

Πρώτο πιάτο θα είναι ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.

Η σούπα, θα είναι κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια με σέλινο, μυρώνια, καυκαλήθρες και λάδι Καλαμάτας.

Το δεύτερο πιάτο θα είναι ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου αρωματισμένος με κιτρινόριζα και κρόκο Κοζάνης.

Στην συνέχεια οι καλεσμένοι θα γευτούν φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και τοματίνια Κρήτης.

Το επιδόρπιο με προϊόντα της ελληνικής γής αφού θα έχει λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου και κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά με φιστίκια Αιγίνης.

Τα κρασιά θα είναι λευκά, από τον ελληνικό αμπελώνα.

Το δείπνο θα κλείσει με γλυκό κόκκινο «Αποσπερίτη» από την Οινοποιητική Λειψών ένα δυσεύρετο κρασί καθώς προέρχεται από την ποικιλία «Φωκιανό».

Τι είναι το κρασί “Αποσπερίτης” 

Το μεγαλείο του Φωκιανού ξεδιπλώνεται στο ερυθρό, γλυκό κρασί Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών. Πολυπλοκότητα και ένταση που χτυπάνε κόκκινο ζητούν ισχυρά ταίρια, ενώ δεν αντιστέκεται και σε πλούσια σοκολατένια επίδορπια!

Στο ακριτικό νησάκι των Λειψών, δυο οινοποιοί και καλοί φίλοι, ο Μανώλης Βαβουλάς και ο Νίκος Γρύλλης, αποφάσισαν το 2010 να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός μικρού, boutique οινοποιείου.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το νησί είχε μεγάλη ιστορία στο κρασί και στο παρελθόν ήταν ξακουστό για το γλυκό, λιαστό κρασί του, με το οποίο προμήθευε σε σημαντικές ποσότητες το Βατικανό!

Με σύμμαχο την πανάρχαια γηγενή ποικιλία Φωκιανό, που αντέχει την ξηρασία και τις κακουχίες του νησιού, συνδύασαν την οινοποιητική τους εμπειρία με τις παραδοσιακές μεθόδους του νησιού για τη δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού.

Ακολουθώντας την παράδοση, ο Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών παράγεται από σταφύλια που αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στο φυτό και στη συνέχεια κόβονται και απλώνονται στον ήλιο για μερικές ημέρες προκειμένου να αποξηραθούν, συμπυκνώνοντας έτσι σάκχαρα, αρώματα και οξύτητα.

Ο ελάχιστος, πολύτιμος χυμός ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια, αποκτώντας όγκο, βελούδινη υφή και μεστά αρώματα που σαγηνεύουν.

Ο Αποσπερίτης από την Οινοποιητική Λειψών είναι ένα από τα πιο όμορφα γλυκά κρασιά

Άσε που μπορείς να τον παλαιώσεις άφοβα για τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.