Search
Close this search box.
Search

Βρετανία: «Χειρότερες οι επόμενες εβδομάδες» – Φόβοι για τη μετάδοση στα σούπερ μάρκετ

Πριν 4 έτη

Προειδοποίηση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι επόμενες εβδομάδες της επιδημίας της COVID-19 στη Βρετανία θα είναι οι χειρότερες, καθώς οι νέες πιο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού διαδίδονται στη χώρα.

«Οι επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι οι χειρότερες εβδομάδες αυτής της πανδημίας όσον αφορά τους αριθμούς στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας)» δήλωσε ο Κρις Γουίτι στο BBC TV, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε έως ότου τα εμβόλια φέρουν αποτέλεσμα, καθώς θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προτού συμβεί αυτό, είναι πραγματικά να διπλασιαστούν οι προσπάθειες».

Ο Γουίτι υπογράμμισε επίσης ότι η Βρετανία βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο της επιδημίας και ότι ο απολογισμός των νεκρών από την COVID-19, ο οποίος ανέρχεται σε 81.431, είναι «απολύτως ειδεχθής».

 

Ωστόσο ερωτηθείς αν θα επανέλθει ποτέ η ζωή στη Βρετανία σε μια κανονικότητα ο Γουίτι σημείωσε ότι θα υπάρξει επάνοδος στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, αλλά όχι για κάποιο χρονικό διάστημα, και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο οι άνθρωποι τηρούν τους κανόνες του lockdown και από τη μαζική διάθεση των εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας όπως ήταν πριν, αυτό δεν αμφισβητείται, αυτή είναι η ζωή που όλοι θέλουμε να έχουμε» δήλωσε.

Μόλις διατεθούν τα εμβόλια, σημείωσε, «θα καταστεί δυνατή η άρση των περιορισμών για τους ανθρώπους. Αυτό δεν θα συμβεί μονομιάς και κάποια στιγμή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιστρέψετε σε μια ζωή που θα είναι βασικά ακριβώς η ίδια με αυτήν που ήταν προηγουμένως»  πρόσθεσε. «Ωστόσο προς το παρόν απέχουμε πολύ από αυτό».

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για την διάθεση του εμβολίου της COVID-19 στη χώρα Ναντίμ Ζαχάουι σημείωσε σήμερα ότι η Βρετανία ανησυχεί για εξάπλωση της COVID-19 στα σούπερ μάρκετ και ιδιαίτερα για τον κόσμο που παραβιάζει τους κανόνες και δεν φοράει μάσκα σε αυτά.

«Ανησυχούμε ότι, για παράδειγμα, στα σουπερμάρκετ χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι φορούν μάσκες και ακολουθούν το σύστημα του ενός διαδρόμου και ότι για λόγους ασφαλούς λειτουργίας, οι άνθρωποι περιμένουν έξω»  δήλωσε στο Sky News.

Ωστόσο ο Ζαχάουι δεν δήλωσε ότι η επιβολή των κανόνων θα πρέπει να αποτελεί ευθύνη των σουπερμάρκετ κι όχι των πολιτών.

«Η έκκλησή μας απευθύνεται σε όλους, σε όλους και στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Αυτοί οι κανόνες δεν είναι όρια που τίθενται. Αυτοί οι κανόνες υπάρχουν για να προσπαθήσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θέτουμε αυτόν τον ιό υπό έλεγχο» σημείωσε.

«Το πιο σημαντικό που έχουμε τώρα να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ είναι κάτι που τηρείται» πρόσθεσε.

Ο Ζαχάουι εξήρε παράλληλα τα σουπερμάρκετ για την «καταπληκτική δουλειά» που κάνουν υπηρετώντας τις κοινότητές τους και διευκολύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμού.

Γαλλία: Πρόταση να εξετάσει το κλείσιμο συνόρων με τη Βρετανία

Η Γαλλία θα πρέπει να εξετάσει το κλείσιμο των συνόρων της με τη Βρετανία και με άλλες χώρες όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε σήμερα Γάλλος επιδημιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος.

«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν χρειάζεται να κλείσουμε τα σύνορα για έναν περιορισμένο αριθμό χωρών, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία» είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο Αρνό Φοντανέ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πολιτική απέναντι στην πανδημία.

«Αυτό είναι ασφαλώς ένα ζήτημα ημερησίας διάταξης. Εναπόκειται στο επιστημονικό συμβούλιο να το αποφασίσει, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε το θέμα» σημείωσε.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε στη Μασσαλία και στις Άλπεις.

«Η νέα μετάλλαξη του ιού είναι περίπου μια νέα επιδημία εντός της επιδημίας» δήλωσε ο Φοντανέ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι και πιο φονική.

Σύμφωνα με τον Φοντανέ, για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία η Γαλλία χρειάζεται να εμβολιάσει 10 με 15 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τα τέλη Μαρτίου και 25 με 30 μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.