Την απογοήτευσή του για την κατάσταση που συνάντησε στο ελληνικό κοινοβούλιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
«Είναι ένα ακροατήριο, οι δεξιοί χειροκροτούν τον δεξιό, οι αριστεροί τον αριστερό, είχα μάθει να μιλάω σε ακροατήρια που αν έλεγα κάτι σωστό το χειροκροτούσαν όλοι» είπε στο Mega.
Και συνέχισε: «Έχω σιχαθεί αυτή την κατάσταση που συνάντησα, καταρχάς στις ομιλίες έκανε ο Βούτσης, θα την πω, μια ατιμία. Έκανε τρεις κύκλους και τα μικρά κόμματα μετά τον τρίτο κύκλο. Δηλαδή 36 πρέπει να μιλάνε για να έρθει η ώρα της Ένωσης Κεντρώων. Ενώ πρώτα μπορούσες να παρέμβεις και στην αρχή».
Το δε τελευταίο δίωρο -υπογράμμισε- μίλαγαν όλοι οι υπουργοί. «Εάν αντιλαμβάνονται έτσι τη δημόσια ζωή είναι χειρότεροι και από τη χούντα» τόνισε.
«Τριάντα ετών όνειρα, νόμιζα ότι θα μπω σε ένα χώρο που θα βρω ανθρώπους άλλων κομμάτων να συζητήσω, δεν θα τους βρω τόσο στατικούς και τόσο παγωμένους στο κόμμα τους» πρόσθεσε.
Έκανε εκτενή αναφορά για την χρήση των συμβούλων από τα κόμματα της Βουλής, λέγοντας πως κάθε βουλευτής έχει πέντε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές επί 5, συν 300 για το κόμμα, είναι 1.100 ένα κόμμα, άλλοι 900 τόσοι η ΝΔ, είναι σοβαρά πράγματα που δεν ξέρω αν τα ξέρουν οι Ευρωπαίοι» συμπλήρωσε. Αναγνώρισε πως «αν είχε ένα κόμμα από 20 άτομα στα κεντρικά του γραφεία, αυτό είναι δικαιολογημένο, μέχρι εκεί» αλλά «1.100 για να γνωμοδοτούν είναι υπερβολή».
«Είμαι σίγουρος ότι του ΣΥΡΙΖΑ οι οπαδοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν 1.100 συμβούλους. Περίμενα μια Βουλή που να λειτουργεί, να μπορώ να απευθυνθώ στον Τσίπρα για το ένα για το άλλο, μιλάει ο καθένας τον μονόλογό του και μετά περνάνε άλλοι 30 να έρθει η ώρα, έχει ξεθυμάνει αυτό που θέλω να πω και δεν έχει νόημα και να το πω» πρόσθεσε.
Σχετικά με το εάν ο ίδιος όμως και το κόμμα του θα κάνει χρήση των συμβούλων είπε: «Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνω ιεραπόστολος του συστήματος παραιτούμενος, αλλά επειδή τους βλέπω ότι είναι αναίσθητοι, ατάραχοι και γελάνε όταν ακούν τέτοια πράγματα, θεωρούν δεδομένο ότι έχουμε το λαό και του πίνουμε το αίμα, δεν έχει νόημα και να πάρω ή να μην πάρω».
Για τον πρωθυπουργό είπε πως τον «χαιρέτισε με καλοσύνη, μιλήσαμε για τον πατέρα του, σε προσωπικό επίπεδο καλό, αλλά είναι παιδί του συστήματος».
«Εγώ θα ήθελα με έναν σοβαρό πρωθυπουργό να συζητήσω και να του πω μπροστά στη Βουλή, μπροστά στους βουλευτές και να του πω συμφωνείτε κ. Τσίπρα να έχει από είκοσι άτομα κάθε κόμμα για τις ανάγκες διερμηνέων, γραμματέων, διπλωματών και εκεί να τελειώσει η ιστορία» υπογράμμισε.
Είπε μάλιστα πως «στο χέρι του Τσίπρα είναι να συνεργαστούμε» και πως «δεν είναι δύσκολα, οι τέσσερις συντάξεις να γίνουν μια, να μην υπάρχουν αργόμισθοι».
Ο κ. Λεβέντης τόνισε για το θέμα της αργομισθίας στο Δημόσιο πως «δεν ήρθαμε σαν διώχτες αλλά σε μια εποχή που κυνηγάς τη φοροδιαφυγή, που κυνηγάς τη διαφθορά, δεν είναι διαφθορά να αμείβονται κάποιοι, να μισθοδοτούνται και να μην προσέρχονται. Δεν είναι και αυτό μια μορφή διαφθοράς; Δεν πρέπει να μελετηθεί το θέμα;».
Έκανε μάλιστα λόγο και για υποκρισία του προέδρου της Βουλής σχετικά με ενδεχόμενες περικοπές στους μισθούς των βουλευτών στεκόμενος στον ισχυρισμό ότι με τους συμβούλους που δικαιούται κάθε βουλευτής το κόστος που του αναλογεί τριπλασιάζεται: «Θα πάει ο Βούτσης να κόψει 10% από το μισθό του βουλευτή, στα 3.500 που είναι ο βασικός δηλαδή να κόψει 300 ευρώ και αφήνει τα 22.000, δεν είναι υποκρισία; Να το αφήσω εγώ ο Λεβέντης έτσι;».
Για την πραγματική δύναμη του κόμματός του υποστήριξε πως «ήδη η Ένωση Κεντρώων θα είχε 6%, αλλά την τελευταία εβδομάδα μας εμφανίσαν 2,5%». Συγχρόνως όμως είπε «έβαλαν ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προηγείτο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφανδόν, με αποτέλεσμα κάποιος κόσμος να το κάνει ντέρμπι».
Καταλήγοντας είπε ότι δεν ήρθε μόνο για να κάνει «λιτότητα στην εξουσία», αλλά εκτίμησε πως «επειδή έτσι όπως πάει ο Τσίπρας το μνημόνιο 3 είναι ίδιο με τα μνημόνια 2 και 1, ότι ρίχνανε όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και υπερπροστάτευαν το Δημόσιο, ήταν σε λάθος κατεύθυνση με αυξήσεις φόρων, πρέπει να αλλάξει η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».
Ειδικότερα είπε πως πρέπει «να συμφωνήσουμε με τους ξένους στους ίδιους στόχους για τα πλεονάσματα αλλά να σταματήσουμε τις συντάξεις τις διπλές και τριπλές, να κόψουμε τις συντάξεις των πλουσίων όπως στην Αυστραλία».