-->
22.01.2022

300 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν σε ελληνικό πλοίο στο λιμάνι της Γένοβας – Άλλα 121 κιλά στο ίδιο πλοίο πριν 6 μηνες!

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την ιταλική αστυνομία και το λιμεναρχείο της Γένοβας και τα ναρκωτικά βρέθηκαν στο ελληνικό εμπορικό πλοίο Dimitris C, το οποίο φέρει σημαία Λιβερίας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι τα ναρκωτικά εντόπισαν οι Ουκρανοί ναυτικοί του πλοίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου, μέσα σε μεγάλο δέμα με είκοσι σακούλες κοκαΐνης.

Η ελληνική εταιρία Danaos Shipping του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, ζήτησε από Ιταλό δικηγόρο να συνεργασθεί πλήρως, ως αντιπρόσωπός της, με τις Αρχές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το εμπορικό πλοίο, πριν φτάσει στην Γένοβα, είχε περάσει από λιμάνια της Κολομβίας και της Ισπανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017  είχε βρεθεί στο ίδιο πλοίο κοκαΐνη, βάρους 121 κιλών  μέσα σε τρεις τσάντες και μία βαλίτσα, καλά κρυμμένες στο κατάστρωμα.

Το «Dimitris C» ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Ιλό, όπου είχε φτάσει στις 13 Σεπτεμβρίου, προερχόμενο από τη Χιλή.

Στο πλοίο επέβαινε πλήρωμα 23 ναυτικών, από τους οποίους 16 είναι Ουκρανοί, τρεις Ρώσοι και τέσσερις Τανζανοί.

Ολοι ανακρίθηκαν από εισαγγελέα, ο οποίος στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους και επέτρεψε τον απόπλου του πλοίου.

Τι είχε πει τότε η εταιρεία:

Διευκρινήσεις σχετικά με τον εντοπισμό ναρκωτικών στο πλοίο Dimitris C, έδωσε η εταιρεία Danaos Shipping, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Κούστας.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η εταιρεία γνωστοποιούσε πως ήταν τα μέλη του πληρώματος εκείνα που βρήκαν την κοκαΐνη στο πλοίο και την παρέδωσαν στις αρχές του Περού. Μάλιστα αναφέρει πως είναι πάγια πολιτική της να διεξάγει επιθεωρήσεις στα πλοία της, όταν αυτά βρίσκονται σε λιμάνια ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό έγινε και στις 14 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι Ilo στο Περού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Danaos Shipping: το 2017 

«ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ DANAOS SHIPPING ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ  ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Η DANAOS SHIPPING CO LTD, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της εταιρείας, διεξάγει  επιθεωρήσεις των πλοίων της, κυρίως όταν τα πλοία βρίσκονται σε λιμάνια ύποπτα για  διακίνηση ναρκωτικών. Μία τέτοια έρευνα έγινε στο πλοίο DIMITRIS C από το πλήρωμα του, στο λιμάνι Ilo του Περού, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσότητα ναρκωτικών, η οποία ήταν προσεκτικά κρυμμένη σε δυσπρόσιτο χώρο, βρέθηκε από μέρος του πληρώματος. Αμέσως δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο να ενημερώσει τις αρχές, οι οποίες επιβιβάστηκαν στο πλοίο με μία μεγάλη ομάδα της αστυνομίας με εκπαιδευμένα σκυλιά.

Πλήρης έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις αρχές, συνοδευόμενες από την επιτροπή ασφαλείας του πληρώματος, εκπρόσωπο του γραφείου ο οποίος ταξίδεψε από την Ελλάδα και εκπροσώπους των τοπικών ασφαλιστών της εταιρείας (P&I). Δεν βρέθηκαν άλλες παράνομες ουσίες.

Επιπλέον, ο τοπικός εισαγγελέας ανέκρινε ορισμένα μέλη του πληρώματος. Η όλη διαδικασία άρχισε στις 14 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο και το πλήρωμα βρέθηκαν αθώοι και αποδεσμεύτηκαν χωρίς καμία κατηγορία. Το πλοίο απέπλευσε στις 15:00 στις 17 Σεπτεμβρίου».

 Διαβάστε επίσης