-->
03.12.2023

Εκλογές Αλβανία: Mάχη δινει ο Ράμα για αυτοδυναμία

Μάχη για την εξασφάλιση αυτοδυναμίας δίνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα Εxit Poll το κόμμα του ωστόσο δεν φαίνεται να αγγίζει το 50% των ψήφων, που θα του εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση αυτή το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά το και το LSI της της Μονίκα Κρυεμάδι, σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση με βάση την προεκλογική τους συμφωνία.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου «Gani Bobi, για λογαριασμό του Αlbanian Post, το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει 46.9%, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά το 43.5% και το LSI της της Μονίκα Κρυεμάδι το 6.9%. Το ποσοστό των υπολιπών κομμάτων δεν ξεπερνούν το 2,7% των ψήφων. Στην περίπτωση αυτή ο Ράμα λαμβάνει 69 έδρες.

Σύμφωνα με το Εxit Poll του τηλεοπτικού σταθμού Ora News, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι
Ράμα προηγείται, χωρίς ωστόσο να αγγίζει την πολυπόθητη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το Exit Poll : Το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει από 41%-45% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά το 44%-48% και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι 4%-8% Το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων δεν ξεπερνούν το 3,5 των ψήφων.

Το Ora News μεταδίδει πως «Η ενωμένη αντιπολίτευση (Σημ. Δημοκρατικό Κόμμα και LSI) κερδίζει τις εκλογές με 50% των ψήφων». Ωστόσο ΜΜΕ προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα μιλούν για αυτοδυναμία Ράμα με 71 έδρες στη νέα βουλή.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα.Διαβάστε επίσης