-->
28.11.2022

Λογαριασμοί ρεύματος «σοκ» των 400 – 600 ευρώ! – Σε ποιους έρχονται

Πολύ μεγάλα ποσά που φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ή τα 600 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές.

Οι λόγοι για το γεγονός ότι έρχονται «υπερφουσκωμένοι» οι λογαριασμοί πολλοί.

Πρώτον, για πολλές δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, είχε πάει… πίσω η καταμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ η οποία γίνεται κανονικά μια φορά ανά τετράμηνο. Λόγω της πανδημίας, «χάθηκαν» πολλές καταμετρήσεις με αποτέλεσμα τώρα τα νοικοκυριά να παραλαμβάνουν λογαριασμούς με αυξημένες καταναλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από το 4μηνο. Υπάρχουν και ακραία παραδείγματα με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που ενσωματώνουν καταναλώσεις 12 ή και 16 μηνών.

Ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξημένες καταναλώσεις, δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ

Ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξημένες καταναλώσεις, δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ.

  • Ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός τετραμήνου με 2400 κιλοβατώρες (600 κιλοβατώρες ανά μήνα) φτάνει πλέον στα 634 ευρώ.
  • Ένας λογαριασμός με 2800 κιλοβατώρες εκτινάσσεται στα 750 ευρώ και στις 3200 κιλοβατώρες αγγίζει τα 866 ευρώ.

Αυτά τα ποσά δε τα αντιμετωπίζουν ακόμη και τον… μήνα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν ψυγεία, φούρνους και άλλες ενεργοβόρες συσκευές καθώς εκεί η κατανάλωση ρεύματος είναι πολύ μεγάλη.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και ενόψει της έκδοσης του εκκαθαριστικού λογαριασμού με τις χειμερινές καταναλώσεις. Αν η κατανάλωση ξεφύγει από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα -είναι το όριο που επιδοτεί το κράτος- τότε η χρέωση φτάνει και στα 27-28 λεπτά η κιλοβατώρα (μαζί με την ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις αλλά και αφαιρουμένης της κρατικής επιδότησης). Αυτή σημαίνει επιβάρυνση 27-28 ευρώ για κάθε 100 κιλοβατώρες.

Διαβάστε επίσης