ργάτες ύδρευσης στη νότια Ισπανία ανακάλυψαν μια «πρωτοφανή καλά διατηρημένη νεκρόπολη υπόγειων ασβεστολιθικών θόλων όπου οι Φοίνικες που ζούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο πριν από 2.500 χρόνια εκτιμάται πως έθαβαν τους νεκρούς τους.
Οπως αναφέρει ο Guardian, αρχαιολόγοι που εξερευνούν το σημείο – το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ρωμαϊκά ερείπια στην πόλη Οσούνα, 55 μίλια (90 χιλιόμετρα) ανατολικά της Σεβίλλης – λένε ότι το φοινικικο-καρχηδονιακό νεκροταφείο χρονολογείται από τον τέταρτο ή τον πέμπτο αιώνα π.Χ. και είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο καθώς τέτοιες τοποθεσίες είναι συνήθως σε παράκτιες περιοχές και όχι στην ενδοχώρα.
A well preserved 5th century BC #Phoenician necropolis has been discovered in the town of Osuna, Spain.
This type of tomb is usually found on the coast. It is surprising that it was found inland.
Its age and degree of conservation, are unprecedented in the interior of Andalusia pic.twitter.com/vwueSMu8b9
— Hommage to Phoenicia 🏛 (@CanaanPhoenicia) April 27, 2022
Αν και τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Ούρσο είναι πολύ γνωστά, η ανακάλυψη της φοινικικής νεκρόπολης έχει εκπλήξει τους αρχαιολόγους και τους ντόπιους.
Τα μόνα παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί γύρω από την ακτή του Κάντιθ, που ιδρύθηκε από τους Φοίνικες το 1100 π.Χ. και αποτελεί περιοχή από τις παλαιότερες και συνεχώς κατοικούμενες πόλεις της Ευρώπης.
Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν μέχρι στιγμής βρει οκτώ ταφικούς θόλους καθώς και σκάλες και χώρους που πιστεύεται ότι χρησίμευαν ως αίθρια.
Discovery in Osuna, southern Spain, of a well-preserved necropolis of subterranean limestone vaults with eight well tombs, atriums and staircase access where the Phoenicians who lived on the Iberian peninsula 2,500 years ago laid their deadhttps://t.co/1hgHbgYSIV pic.twitter.com/lwMCx2Lu7h
— Alfons López Tena 🦇 (@alfonslopeztena) April 26, 2022
Το τμήμα πολιτισμού και ιστορικής κληρονομιάς της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, που επιβλέπει τις ανασκαφές, δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι του ανακάλυψαν «μια σειρά από υπολείμματα αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας» που είναι «πρωτοφανή στην ενδοχώρα της Ανδαλουσίας».
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Mάριο Ντελγκάντο, περιέγραψε την ανακάλυψη ως πολύ σημαντική και πολύ απροσδόκητη. «Για να βρείτε μια νεκρόπολη από τη Φοινικική και Καρχηδονιακή εποχή με αυτά τα χαρακτηριστικά –με οκτώ τάφους, αίθρια και πρόσβαση σε σκάλες– θα πρέπει να κοιτάξετε στη Σαρδηνία ή ακόμα και στην ίδια την Καρχηδόνα», είπε.
Πηγή: GUARDIAN