-->
10.08.2022

Ερχεται κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές βροχοπτώσεις -Πού και πότε θα «χτυπήσει» – ΧΑΡΤΕΣ

 

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός, σύμφωνα και με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Λίγη ώρα μετά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία, το meteo.gr, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνεται ότι αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας την Παρασκευή 08/07 και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 09/07.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το meteo.gr, είναι:

  • οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας
  • οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)
  • η πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο, η οποία στα ηπειρωτικά κυρίως θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών Κελσίου
  • η ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων (κυρίως το Σάββατο) έως και 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3ωρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατα τη διάρκεια του 3ημερου Πέμπτη 07/07 έως Σάββατο 09/07:

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα σε Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα

Παράλληλα, με την έλευση αυτής της διαταραχής αναμένουμε σημαντική και σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τα επίπεδα επικινδυνότητας να υποχωρούν σημαντικά από την Πέμπτη 07/07 έως το Σάββατο 09/07. Ωστόσο, πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένουμε την Πέμπτη 07/07 σε Ν. και Αν. Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα λόγω των ισχυρών Β/ΒΔ ανέμων σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο θα επιμείνει την Παρασκευή 08/07 στα Δωδεκάνησα (μεγάλη προσοχή στη Ρόδο) και τοπικά στην Αν. Σάμο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε εκείνες τις περιοχές όπου οι Β/ΒΔ άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη, μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς.


Διαβάστε επίσης