Search
Close this search box.
Search

ΕΛ.ΑΣ: 69 συλλήψεις για παράνομα βεγγαλικά και κροτίδες

Πριν 1 έτος

Στοιχεία για τους στοχευμένους ελέγχους κατά της διακίνησης και χρήσης παράνομων βεγγαλικών, κροτίδων και άλλων ειδών πυροτεχνίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, παρουσίασε η ελληνική αστυνομία.

«Σκοπός των ελέγχων, πέραν της τήρησης της νομοθεσίας, είναι η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής, από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο», σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα (από 3 έως 17 Απριλίου) διενεργήθηκαν συνολικά 21.197 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 59 παραβάσεις και συνελήφθησαν 69 άτομα. Παράλληλα, κατασχέθηκαν 312.226 πυροτεχνικά είδη, και συγκεκριμένα:

155.936 κροτίδες,
137.852 παιδικά αθύρματα,
1.531 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί,
1.427 πυροτεχνήματα,
189 βεγγαλικά,
91 φωτοβολίδες,
5 συσκευές εκτόξευσης και
15.195 άλλα είδη πυροτεχνίας.

Ενδεικτικές υποθέσεις:

15-04-2023:  Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδιες ρουκέτες στη Χίο
14-04-2023: Συνελήφθη  ημεδαπός  σε περιοχή της Εύβοιας, για παράβαση νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων
14-04-2023:  Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, φωτοβολίδων και παιδικών αθυρμάτων
14-04-2023:  Κατασχέθηκαν συνολικά -92.532- βεγγαλικά-κροτίδες-δυναμιτάκια στους Σοφάδες Καρδίτσας
13-04-2023: Συλλήψεις του Τμήματος Ασφαλείας Παιανίας και της Ομάδας Παρεμπορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών σε Γέρακα και Πειραιά
12-04-2023: Συνελήφθησαν δύο άτομα στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων που διενεργούνται ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, σε χώρους κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης ειδών πυροτεχνίας
09-04-2023:Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων
06-04-2023: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που εμπορεύονταν παράνομα βεγγαλικά και κροτίδες μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης

Τραυματισμοί ανηλίκων και όχι μόνο

Αρκετά περιστατικά τραυματισμών από βεγγαλικά σημειώθηκαν και φέτος. 

Τρία παιδιά από Ρόδο, Αγκίστρι και Σύμη τραυματίστηκαν πολύ βαριά από κροτίδες που έπεσαν μετά το «Χριστός Ανέστη» το βράδυ της Ανάστασης, ενώ, ακόμα τέσσερις άνδρες τραυματίστηκαν στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, στην προσπάθεια τους να ανάψουν βεγγαλικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταξύ άλλων σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται από προχθές το βράδυ 27χρονος στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», ο οποίος μεταφέρθηκε από το Λεωνίδιο.

Ο 27χρονος νοσηλεύεται διασωληνομένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και φέρει τραύματα στο λαιμό και στον τράχηλο από κροτίδα.

Στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 9χρονος

Στο Παίδων διακομίστηκε αεροπορικώς ένα 13χρονο αγόρι από τη Σύμη, το οποίο υπέστη μερικό ακρωτηριασμό δαχτύλων στο δεξί χέρι και τραύμα στο πρόσωπο από κροτίδα.

Στο «Η Αγία Σοφία» μεταφέρθηκε με ιδιωτικό μέσο και ένα αγοράκι 9 ετών, προσφυγόπουλο, το οποίο έχει υποστεί ατελή ακρωτηριασμό δακτύλου του χεριού του και θλαστικό τραύμα στην παλάμη. Το παιδί μεταφέρθηκε από την Πύλο αφού τραυματίστηκε από κροτίδα.

Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκε λίγο μετά την Ανάσταση ένα αγόρι 14 ετών από το Αγκίστρι. Το παιδί υπέστη πολλαπλά εγκαύματα από κροτίδα και ακρωτηριασμό δακτύλων του αριστερού άνω άκρου και τραυματισμό του δεξιού άνω άκρου. Ο 14χρονος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στην πλαστική χειρουργική του νοσοκομείου. Το χειρουργείο πήγε καλά και το παιδί είναι κατά τα άλλα καλά στην υγεία του.

Με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου ένα κοριτσάκι 7 χρονών. Τραυματίστηκε από βεγγαλικά στο χωριό Μαλώνα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.