Search
Close this search box.
Search

Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Δική μου η ευθύνη για το αποτέλεσμα – Τέλος στο πένθος, πάμε στη μάχη»

Πριν 1 έτος

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, αυτή την ώρα, και έπειτα από σχεδόν μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάει για πρώτη φορά δημοσίως, μετά την εκλογική κατάρρευση που υπέστη η παράταξη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ένα οδυνηρό σοκ.

«Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Μετά από τρεις ημέρες θλίψης κι αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη μάχη. Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης, τονίζοντας την υποχρέωση να αποτιμηθούν γρήγορα τα λάθη και να χαραχθεί μια καθαρή γραμμή, ενώ σημείωσε πως είναι ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις και πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής εν κινήσει.

Ως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως στόχος του δεν είναι να κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση.

«Κι αν του δοθεί η ευκαιρία να μην έχει καν αντίπαλο. Να ξεμπερδέψει με το ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες για να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία. τα εργασιακά δικαιώματα».

Υποστήριξε, πάντως, πως κανείς δεν έχει δικαίωμα στην εσωστρέφεια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

«Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Κι όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα. Μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση. Αυτό που τώρα επείγει, ενόψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης, είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης.

«Και να διορθωθούμε, αν θέλετε, εν κινήσει. Να αλλάξουμε την καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, επιτρέψτε μου να πω, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία».

Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσει κυρίαρχα στο εξής «η ανάδειξη του προγραμματικού του λόγου», καθώς κοινός τόπος των περισσοτέρων στελεχών συνιστά η αδυναμία τους να προβάλουν το προεκλογικό τους αφήγημα «είτε άδικα, καθώς χάθηκε στον ορυμαγδό της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου με υπαιτιότητα της ΝΔ» όπως επισημαίνουν, «είτε λόγω εσωτερικών αστοχιών» με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση Κατρούγκαλου, επιχειρώντας τώρα να μηδενίσουν το κοντέρ, με ορίζοντα την 25η Ιουνίου.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.