-->
18.04.2024

Στον Ιερώνυμο ο γιος του Φρέντι Μπελέρη -Τι δεσμεύτηκε ο αρχιεπίσκοπος

Με τον κ. Πέτρο Μπελέρη, υιό του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Διονυσίου Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Τιράνων από την 12η Μαΐου 2023 και από την Πέμπτη 25 Μαΐου νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Τιράνων, συναντήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε από τον κ. Πέτρο Μπελέρη για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του και εξέφρασε την ανθρώπινη συμπαράστασή του. Σημείωσε, επίσης, ότι επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικό λεπτό και άπτεται των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας στην Αλβανία θα επικοινωνήσει αρμοδίως με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομογενής εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τιράνων καθώς παρουσίασε αδιαθεσία, ενώ αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα διαβήτη. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο Φρέντι Μπελέρη θα παραμείνει στο νοσοκομείο ή αν θα μεταφερθεί ξανά στις φυλακές. Από την πλευρά της υπεράσπισής του έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος ώστε να αφεθεί ελεύθερος και να μπορέσει να ορκιστεί.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο δικηγόρος του, Θεόδωρος Καραγιάννης δήλωσε ότι όλη αυτή η αδικία που έχει υποστεί και η ψυχολογική πίεση που δέχεται αυτό το διάστημα επιδεινώνει τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο ίδιος τόνισε πως η δικογραφία σε βάρος του κ. Μπελέρη είναι άδεια και «γυμνή» από στοιχεία και πως στην Ελλάδα δεν θα περνούσε ούτε έξω από γραφείο εισαγγελέα για να πάει σε προκαταρκτική εξέταση.

Επανέλαβε ότι τα στοιχεία και για το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων είναι ανύπαρκτα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για αυτό το αδίκημα η προσωρινή κράτηση στην Αλβανία είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και ειδικά για έναν άνθρωπο που είναι εκλεγμένος δήμαρχος.

Ψήφισμα συμπαράστασης από τους Δήμους Αθηναίων  και Θεσσαλονίκης

Στο ψήφισμα συμπαράστασης, το οποίο εισηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τονίζεται η ανάγκη συμμόρφωσης της Αλβανίας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ως προς την υπόθεση Μπελέρη και υπογραμμίζεται με έμφαση πως «η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιστορική ταυτότητα και τις παραδόσεις της».

Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες ακολουθώντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

Το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ (Ανοιχτή Πόλη) , και στο ΚΚΕ (Λαϊκή Συμπαράταξη Αθήνας) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα, ενώ υπέρ τάχθηκε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι Εσύ».

Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι είναι, όχι μόνο εθνικό αλλά και ηθικό χρέος, η στήριξη των δυο αυτοδιοικητικών που κρατούνται.

Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο γιος του Δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης, ο αδερφός του Λεονάρδος, καθώς και ο πρόεδρος Χειμαρριωτών Αθήνας, Θοδωρής Γκούμας.

Φρέντη Μπελέρης: Ψήφισμα συμπαράστασης και από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Ψήφισμα συμπαράστασης στον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής απόψε και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνεται στο ψήφισμα «η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και η κράτησή του ακόμη και μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως νικητή στις δημοτικές εκλογές αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Το ΔΣ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον προφυλακισμένο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας και «καλεί την Αλβανική Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση απελευθέρωσή του».



Διαβάστε επίσης