-->
04.03.2024

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στις Αγορές: Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων και επενδυτική βαθμίδα

Σαφές μήνυμα στις Αγορές, προκειμένου να επισπευστεί η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας για την Ελλάδα έστειλε μέσω του Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η πρόωση αποπληρωμή των δανείων από το πρώτο πακέτο διάσωσης, ώστε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει πολλά στις επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να τονωθούν εντυπωσιακά από την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, γεγονός που θα επιφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας, καλύτερους μισθούς και βέβαια, αύξηση του οικονομικού κύκλου στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσό των δανείων που θα αποπληρωθούν πρόωρα έως το τέλος του χρόνου, ανέρχεται σε 5,45 δισ. ευρώ και θα αντληθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία. Το κέρδος, εκτός από το ισχυρό μήνυμα για την Επενδυτική Βαθμίδα, είναι και σε επίπεδο χρημάτων, καθώς η χώρα θα πληρώσει 40 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε (τα δάνεια) πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», κάνοντας λόγο για μια «δέσμευση προς τους επενδυτές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα. «Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης» εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό». 

ΜητσοτάκηςΔιαβάστε επίσης