Search
Close this search box.
Search

Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί: Ανατριχιαστικές ομολογίες μαχητών της Χαμάς και «παζάρι» για τους ομήρους

Πριν 9 μήνες

Το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς του εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή κατά των μαχητών της Χαμάς. Ο πόλεμος αυξάνει ραγδαία τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι μάχες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Στο μεταξύ, η πολυδιαφημιζόμενη από το Ισραήλ χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας καθυστερεί, ενώ πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι επαφές ανάμεσα σε αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα την «επόμενη φάση» του πολέμου.

Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η ισραηλινή πλευρά έχει θέσει εφικτούς και συγκεκριμένους στόχους για την πολεμική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να πραγματοποιήσει μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα ή αν θα προχωρήσει σε δέσμη χειρουργικών και στοχευμένων χερσαίων επιχειρήσεων των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για την «επόμενη φάση» του πολέμου και ότι περιμένει πολιτικές εντολές. Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο στρατιωτικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι το Ισραήλ «μαθαίνει» από την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή, αλλά «ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν «πολλές» εβδομάδες. Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η Αίγυπτος παίζει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στην Γάζα, θέμα που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ.

Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί: Ανατριχιαστικές ομολογίες μαχητών της Χαμάς και «παζάρι» για τους ομήρους

400 νέες αεροπορικές επιδρομές και απελευθέρωση δύο ομήρων

Την Τρίτη, το Ισραήλ ανέφερε ότι εξαπέλυσε 400 αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας διοικητές της Χαμάς, πλήττοντας μαχητές την ώρα που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο Ισραήλ και πλήττοντας κέντρα διοίκησης και μια σήραγγα της Χαμάς. Την προηγούμενη ημέρα, το Ισραήλ ανέφερε 320 πλήγματα. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, WAFA, δήλωσε ότι πολλές από τις αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κτίρια, ορισμένα από αυτά στη νότια Γάζα, όπου το Ισραήλ είχε πει στους πολίτες να καταφύγουν, προκαλώντας πολλές απώλειες και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από ερείπια.

Δεκαπέντε μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν μεταξύ τουλάχιστον 33 Παλαιστινίων που θάφτηκαν τη Δευτέρα σε έναν ρηχό, αμμώδη ομαδικό τάφο σε νοσοκομείο της Γάζας, αφού σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Άνδρες συζητούσαν πού να τοποθετήσουν το σκεπασμένο πτώμα ενός μικρού παιδιού.

Οι ενισχυμένες επιθέσεις και ο ταχέως αυξανόμενος απολογισμός των νεκρών στη Γάζα, ήρθαν καθώς η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές που ήταν μεταξύ των εκατοντάδων ομήρων που αιχμαλώτισε κατά τη διάρκεια της καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Οι δύο γυναίκες, η 85χρονη Yocheved Lifshitz και η 79χρονη Nurit Cooper, βγήκαν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο, όπου εισήλθαν σε ασθενοφόρα, σύμφωνα με πλάνα που προβλήθηκαν στην αιγυπτιακή τηλεόραση. Οι γυναίκες, μαζί με τους συζύγους τους, αρπάχτηκαν από τα σπίτια τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Οι σύζυγοί τους, ηλικίας 83 και 84 ετών, δεν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί: Ανατριχιαστικές ομολογίες μαχητών της Χαμάς και «παζάρι» για τους ομήρους

Αν και δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια την ανακούφιση που είναι πλέον ασφαλής, θα παραμείνω επικεντρωμένη στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης του πατέρα μου και όλων εκείνων – περίπου 200 αθώων ανθρώπων – που παραμένουν όμηροι στη Γάζα“, ανέφερε σε δήλωσή της η κόρη του Lifshitz, Sharone Lifschitz. Οι γυναίκες απελευθερώθηκαν λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση μιας Αμερικανίδας και της έφηβης κόρης της.

Η Lifschitz, καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι γονείς της ήταν ακτιβιστές της ειρήνης και ότι ο πατέρας της οδηγούσε στα σύνορα της Γάζας για να μεταφέρει Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ για ιατρική περίθαλψη. Η καλοσύνη, είπε την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να τους σώσει. “Μεγάλωσα, ξέρετε, με όλες αυτές τις ιστορίες του Ολοκαυτώματος για το πώς οι ζωές όλων των θείων μου σώθηκαν εξαιτίας πράξεων καλοσύνης“, είπε.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την παράδοση των γυναικών, με μαχητές να δίνουν ποτά και σνακ στις ζαλισμένες αλλά ψύχραιμες γυναίκες και να κρατούν τα χέρια τους καθώς τις συνοδεύουν σε αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού. Λίγο πριν τελειώσει το βίντεο, η Yocheved φτάνει πίσω για να σφίξει το χέρι ενός μαχητή.

Βίντεο με ανακρίσεις μελών της Χαμάς

Περίπου την ίδια στιγμή, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, η Shin Bet, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει κρατούμενους της Χαμάς – οι περισσότεροι με καθαρές στολές φυλακής, αλλά ένας με ματωμένο μπλουζάκι και τουλάχιστον ένας φανερά πονεμένος – να κάθονται με χειροπέδες σε γραφεία.

Πρόκειται, σύμφωνα με την σραηλινή αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών, για τις ανακρίσεις των συλληφθέντων ενόπλων της Χαμάς που συμμετείχαν στην επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές κοινότητες.

Οι άνδρες είπαν ότι είχαν εντολή να σκοτώσουν νέους άνδρες και να απαγάγουν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους και ότι τους είχαν υποσχεθεί οικονομικές ανταμοιβές.

Διπλωματικός πυρετός για ανθρωπιστική βοήθεια

Εν μέσω μιας καταιγιστικής διπλωματικής δραστηριότητας στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Τελ Αβίβ την Τρίτη, συναντώντας τις οικογένειες άλλων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, προτού μεταβεί σε συνομιλίες με κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν ξεμείνει από τρόφιμα, νερό και φάρμακα από τότε που το Ισραήλ απέκλεισε την περιοχή μετά την επίθεση. Μια τρίτη μικρή αυτοκινητοπομπή βοήθειας εισήλθε στη Γάζα τη Δευτέρα μεταφέροντας μόνο ένα μικρό φορτίο που οι ομάδες βοήθειας λένε ότι είναι απαραίτητο.

Με το Ισραήλ να εξακολουθεί να απαγορεύει την είσοδο καυσίμων, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η διανομή βοήθειας θα σταματήσει σύντομα όταν δεν θα μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα φορτηγά μέσα στη Γάζα. Τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από τους τραυματίες παλεύουν να κρατήσουν τις γεννήτριες σε λειτουργία για να τροφοδοτήσουν τον ιατρικό εξοπλισμό που σώζει ζωές και κρατά τις θερμοκοιτίδες για πρόωρα μωρά.

Οι μάχες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ – κυρίως αμάχους που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς. Περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περίπου 2.000 ανήλικοι και περίπου 1.100 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Αυτό περιλαμβάνει τον αμφισβητούμενο απολογισμό από μια έκρηξη σε νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Ο απολογισμός αυξήθηκε ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, με το υπουργείο να αναφέρει 436 επιπλέον θανάτους μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα 24 ωρών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ (23 Οκτωβρίου 2023) το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Φόβοι για σημαντική κλιμάκωση

Το Ισραήλ λέει ότι δεν στοχεύει αμάχους και ότι οι μαχητές της Χαμάς τους χρησιμοποιούν ως κάλυψη για τις επιθέσεις τους. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν εκτοξεύσει πάνω από 7.000 ρουκέτες στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς. Μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη την περιοχή προειδοποιούν για πιθανή κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, εάν μια χερσαία επίθεση ξεκινήσει.

Οι ΗΠΑ έχουν πει στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο και σε άλλες ομάδες να μην συμμετάσχουν στις μάχες. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ωστόσο ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πλήξει στόχους στη Συρία, το Λίβανο και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι υπήρξε μια αύξηση των επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία και οι ΗΠΑ “ανησυχούν βαθιά για την πιθανότητα οποιασδήποτε σημαντικής κλιμάκωσης” τις επόμενες ημέρες. Είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν “ενεργές συζητήσεις” με Ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις μιας κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης.

Οι ΗΠΑ συμβούλευσαν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι η καθυστέρηση μιας χερσαίας επίθεσης θα έδινε στην Ουάσινγκτον περισσότερο χρόνο για να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς διαμεσολαβητές για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή είχε την εξουσιοδότηση να αποκαλύψει ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.