Search
Close this search box.
Search

Οι 4 κροίσοι ηγέτες της Χαμάς και η φτώχεια της Γάζας

Πριν 9 μήνες

Σε αντίθεση με το γεγονός ότι η Γάζα είναι ένα από τα πιο φτωχά μέρη στον πλανήτη, η ηγεσία της Χαμάς που διοικεί τη στενή λωρίδα γης είναι πάμπλουτη.

Σύμφωνα με πηγές του «Forbes», η περιουσία της Χαμάς ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια… λίγο πιο φτωχή από το Ισλαμικό Κράτος, που έχει στα συρτάρια του περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ηγέτες της οργάνωσης, ωστόσο, έχουν πολύ μεγαλύτερα προσωπικά περιουσιακά στοιχείαΔεν ζουν στην περιοχή -προτιμούν επαύλεις στο Κατάρ- και συγκαταλέγονται στους πιο πλούσιους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής. Τα στοιχεία του «Forbes» δεν αναφέρουν από πού προέρχονται όλα αυτά τα χρήματα.

Η έκθεση υποθέτει, ωστόσο, ότι η Χαμάς ελέγχει όλες τις οικονομικές και ανθρωπιστικές αποστολές που φθάνουν στη Γάζα και όλα τα αγαθά που περνούν μέσω των υπόγειων στοών επιβάλλοντας φόρο 20%. Επίσης, ελέγχει τη βοήθεια των διεθνών δωρητών. Τον Οκτώβριο, στη διεθνή διάσκεψη δωρητών, αποφασίστηκε βοήθεια 5,4 δισ. δολαρίων για τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς ελέγχει 40 εταιρίες στην Τουρκία, τα ΗΑΕ, τη Σ. Αραβία, την Ιορδανία, την Αλγερία και το Σουδάν, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, η ανεργία στη Γάζα -την περιοχή του πλανήτη με το μεγαλύτερο ποσοστό εφηβικού και νεανικού πληθυσμού- καταγράφεται στο 60% (και άνω). Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2022, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Γάζα εκτιμάται στα 1.257 δολάρια, ενώ στη Δυτική Οχθη φθάνει στα 4.458 δολάρια.

 ΙΣΜΑΗΛ ΧΑΝΙΓΙΕ – 5 δισ. δολάρια

Ο 61χρονος ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος εξελέγη το 2017 ως επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της οργάνωσης, ζει εδώ και χρόνια σε μια πολυτελή έπαυλη στο Κατάρ. Του ανήκουν πολλά ακίνητα στο Ριμάλ της Γάζας, τα οποία διαχειρίζονται τα 13 παιδιά του. Ενας από τους γιους του θεωρείται ο μεγαλύτερος μεσίτης ακινήτων στη Γάζα αλλά και στην Τουρκία. Τα παιδιά του Χανίγιε διαθέτουν -μεταξύ άλλων- γεννήτριες και πωλούν το ηλεκτρικό στους κατοίκους.

 ΧΑΛΕΝΤ ΜΑΣΑΛ – 4 δισ. δολάρια

Ο 67χρονος Μασάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος, ζει στο Κατάρ και ασχολείται κυρίως με μπίζνες. Επενδυτής σε τράπεζες της Αιγύπτου και με πολλά ακίνητα σε χώρες του Περσικού, έχει συγκεντρώσει πολύ πλούτο.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΑΣΡΙ Ή DEIF –  5 δισ. δολάρια

Ο 58χρονος Ντέιφ, επικεφαλής των ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam (το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς), έχει γλιτώσει από πολλές απόπειρες των Ισραηλινών.

ΔΡ ΜΟΥΣΑ ΑΜΠΟΥ ΜΑΡΖΟΥΚ – 3 δισ. δολάρια

Επιχειρηματίας με 10 τουλάχιστον μεγάλες επιχειρήσεις (και στον δυτικό κόσμο), στη δεκαετία του ’90 είχε δημιουργήσει στις ΗΠΑ ένα ταμείο βοήθειας των Παλαιστινίων.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.