Προβληματισμό προκαλεί σε ειδικούς και γονείς το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που κυκλοφορεί τον φετινό χειμώνα.
Η γρίπη και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) επικρατούν στην κοινότητα, με τα κρούσματα να βρίσκονται σε έξαρση και τα συστήματα υγείας να πιέζονται.
Την ίδια ώρα, «παρών» δηλώνει και ο κορονοϊός αλλά σε μικρότερη κλίμακα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τον στρεπτόκοκκο, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο.
Αποκαλυπτικά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι. Επίσης, 73 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ 69 είναι διασωληνωμένοι.
Ειδικότερα, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 03/2024 νοσηλεύτηκαν 85 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Όσον αφορά τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 είναι 69. Καταγράφηκαν 73 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 52-97 έτη).
Δέκα παιδιά και δώδεκα ενήλικες πέθαναν από στρεπτόκοκκο
Αν και στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS (διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α) δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση τους από τις αρχές του 2023.
Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών.
Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους
Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου.
Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του RSV,καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.
«Ο στρεπτόκοκκος κάνει υψηλό πυρετό»
Η παιδίατρος και διευθύντρια του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, που δεν την βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχει όντως θανατηφόρα έκβαση.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε «είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι’ αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις. Αρχίζει απότομα, κάνει υψηλό πυρετό και υπάρχει έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους».
Η ίδια κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει να κάνουν ένα strep test.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρείας και καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στη διασπορά της γρίπης και του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι η Covid-19 «είχε μία έξαρση από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».
Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο «στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α και αυτό αποτυπώνεται και στις νοσηλείες».
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) έχει δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ.
Αυτές περιλαμβάνουν:
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών
- Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
- Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος- Το γεύμα- Τη χρήση της τουαλέτας
- Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
- Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
- Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
- Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
- Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
- Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
- Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
- Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).