Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις βασικές τους διεκδικήσεις εμφανίζονται οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους.
Από σήμερα (7/2) μάλιστα σκληραίνουν τη στάση τους, ενισχύοντας τα μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Περιφέρειας και προχωρόντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών, αλλά και τελωνείων.
Μετά την πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες (6/2) στη Νίκαια της Λάρισας, κατεβάζουν περισσότερα τρακτέρ και δίνουν διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Παράλληλα, ξεκινούν να ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να κατέβουν στην Αθήνα, καθώς για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα με τρακτέρ.
Τα σημερινά μπλόκα
Περίπου στις 17:00 ξεκίνησε η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι έκλεισαν τα μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο.
Συγκεκριμένα, στον κόμβο Παλαιάς και Νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας.
Στις 18:00 και μέχρι τις 20:00 θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.
Νωρίτερα, σταμάτησε η κυκλοφορία στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Αλμυρού και η χώρα κόπηκε στα δύο για περίπου μισή ώρα, αφού στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν παρακαμπτήριοι δρόμοι λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο Daniel.
Επίσης, σε ωριαίο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, προχώρησαν οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων, βγαίνοντας πεζοί στον αυτοκινητόδρομο, ενώ στην Εγνατία Οδό βγήκαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας.
«Θέλουμε απαντήσεις, λύση στο διάλογό μας. Η δουλειά μας είναι να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπουν», είπε ο Κωνσταντίνος Σέφης, μέλος του μπλόκου των Μαλγάρων.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αχαΐα, με αγρότες να συγκεντρώνονται στην Εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο στην Κάτω Αχαΐα, ενώ ακολούθησε και κλείσιμο της οδού.
Τι ζητούν οι αγρότες
Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.
- Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών την κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
- Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα
- Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία
- Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ.
- Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.
Τι απαντά η κυβέρνηση
Την ώρα που οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το Χαϊδάρι ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματά του».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως διάλογος μπορεί να γίνει αλλά χωρίς οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».
Πρόσκληση το συντονιστικό των μπλόκων για διάλογο από τον Αυγενάκη
Επίσημη πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν αντιπροσωπεία από 20 άτομα και να έλθουν, ακόμα και σήμερα ή αύριο, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν μαζί του, γιατί «μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα και όχι μέσα από το κλείσιμο των δρόμων», απηύθυνε ξανά ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.
«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στο προηγούμενοι διάστημα και στο πλαίσιο της Agrotica, είχε διαρκείς επαφές και συζητήσεις με το σύνολο των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα.
Σε επικοινωνία του με τον αγρότη Βάιο Γκανή από τη Βόρεια Φθιώτιδα, η οποία έχει πληγεί από τον Daniel αλλά δεν ισχύει για αυτήν το μέτρο ένταξης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι όλοι οι επιλαχόντες της συγκεκριμένης περιοχής που αφορά πληγείσες περιοχές, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες και συγκεκριμένα:
- Μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%
- Μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%
- Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ
- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα
- Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024)