Search
Close this search box.
Search

Μητσοτάκης: Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης

Πριν 7 μήνες

«Αδικεί το σημαντικό κυβερνητικό έργο των τελευταίων 11 μηνών. Θα αντιπαρέθετα μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι συνεπείς με το προεκλογικό μας πρόγραμμα», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ σε ερώτηση ακροατή που λέει ότι ψήφισε ΝΔ στις εθνικές εκλογές πέρσι αλλά στις ευρωεκλογές προτίθεται να μην κάνει το ίδιο. Τόνισε πως η κυβέρνηση είναι συνεπής στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα ενώ είπε ότι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα. «Η απάντηση σε αυτούς τους ακροατές δεν μπορεί να είναι σίγουρα να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στην αγορά για να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός. Η πιο σημαντική παρέμβαση είναι οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων και η μείωση της ανεργίας», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εργοδότες επειδή η ανεργία μειώνεται αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερο για να βρουν εργαζομένους.

Αναφορικά με την ακρίβεια ανέφερε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα και ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. «Είπα για τα μέτρα που έχουμε πάρει για τη σωστή λειτουργία της αγοράς. Οφείλουμε να είμαστε αυστηροί στον τρόπο με τον οποίο επιτηρούμε τη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε επιβάλλει πολλά και σημαντικά πρόστιμα. Είναι κυρίως η ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας εταιρείας όταν επιβάλλεται ένα πρόστιμο για αθέμιτες πρακτικές», συνέχισε και μίλησε και για τις πρακτικές που ακολουθούν πολυεθνικές. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το ζήτημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση τώρα και είπε πως θα ασκήσει τη δυνατότητα επιρροής που έχει στην Ούρσουλα φον ντε Λάιεν. «Είναι μια ατζέντα για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οποία θα βρούμε συμμάχους», προσέθεσε. «Η Αριστερά που υποτίθεται είναι κατά μονοπωλίων μας ασκεί κριτική γιατί το κάνουμε. Θα μπορούσαμε να βάλουμε όλοι την εθνική φανέλα», επισήμανε.

Για τις τράπεζες και τα κέρδη τους τόνισε πως πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες, ειδικά στις χαμηλές συναλλαγές. «Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορεί να έχουν οι πολίτες. Το σύστημα iRIS για πληρωμές έως 500 ευρώ. Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός που θα υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες», συμπλήρωσε. «Δεν μπορεί να τα περιμένει ο τραπεζικός κλάδος όλα από το κράτος. Εμείς κάναμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών. Τώρα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν και αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό στις Βρυξέλλες και πως σίγουρα η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγιναν για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια. Εύχομαι και ελπίζω να μπούμε σε πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Δανειζόμαστε χαμηλότερα από ό,τι πριν από κάποια χρόνια επειδή έχουμε σοβαρευτεί ως χώρα και οι αγορές έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα. Είμαστε καλύτερα από την Ισπανία. Φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου με υψηλές τιμές», ανέφερε.

Για τα υψηλά ενοίκια σημείωσε πως η αγορά ακινήτων είναι πρωτίστως ζήτημα προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αξιοποιήσουμε κλειστά σπίτια. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σχετικά προγράμματα της κυβέρνησης όπως π.χ. το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”. «Τώρα με μία βοήθεια από το κράτος και με τα ενοίκια να έχουν ανέβει έχει πρόσθετο κίνητρο να το επισκευάσει κάποιος που το έχει κλειστό και να το νοικιάσει», επισήμανε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έρχεται μία ακόμα πρωτοβουλία την οποία μελετάει η κυβέρνηση για την ανάγκη να μπουν παραπάνω περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Όποιος το κάνει ως επιχείρηση πρέπει να φορολογηθεί ως επιχειρηματίας και αν πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στις μέρες που θα νοικιάζεις το σπίτι σου θα το μελετήσουμε», ανέφερε. Είπε επίσης ότι το νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” θα αφορά και τις ηλικίες μεταξύ 40-50. «Εφόσον καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση από την ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης», διευκρίνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι μια επανάσταση. Το gov.gr δεν είναι μόνο μηχανισμός διευκόλυνσης επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη, προσέθεσε. Είπε ότι είναι εργαλείο για τον έλεγχο των παραλιών ενώ μίλησε και για τις εφαρμογές που έχουν σχέση με την υγεία, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς.

Είπε επιπλέον ότι πήραμε τα πρώτα καινούργια λεωφορεία.

«Κάτι αλλάζει. Πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα», προσέθεσε ενώ για τις προσλήψεις είπε ότι «το ΑΣΕΠ έχει δομικό πρόβλημα» και πως «πρέπει να το λύσουμε διακομματικά» κάνοντας λόγο για απλοποίηση διαδικασιών. «Γιατί δεν μιλάμε για τους διαγωνισμούς και τα τεστ για τους διοικητές νοσοκομείων; Το κάναμε. Δώσανε εξετάσεις, αξιολογούνται», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη με την οποία προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να μην έχουμε και πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης. Γιατί μετατρέπεται σε σόου κάτι που είναι υποχρέωσή του; Να θυμίσω ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα τα δώσει πριν τις ευρωεκλογές. Όταν του το επισημάναμε κάνει ένα ολόκληρο σόου. Αυτή η συζήτηση είναι και λίγο αποπροσανατολιστική. Αυτό που θα με ενδιέφερε περισσότερο να ακούσω από τον κ. Κασσελάκη είναι να μας πει πώς οραματίζεται την Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Έχω την εντύπωση ότι όλη αυτή η συζήτηση κρύβει και μια ένδεια προτάσεων. Να μας πει και σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί. Δεν έχω ακούσει απολύτως τίποτα για το πραγματικό αντικείμενο των ευρωεκλογών που είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ίδιος καταθέτει πόθεν έσχες από το 2004 και έχει ελεγχθεί και δεν έχει εντοπιστεί η παραμικρή ατασθαλία. «Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε βάναυσα και χυδαία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την έκαναν φύλλο και φτερό. Επειδή αυτή τη στιγμή το πόθεν έσχες μου μπορείτε να το δείτε. Εμένα με ξέρουν οι πολίτες, τα έχουν δει, δεν έχουν απορία. Να επανερχόμαστε σε τοξικότητα, υπονοώντας τι; Η κυρία Ακρίτα η οποία υπονόησε ότι η σύζυγός μου έκλεψε θα λογοδοτήσει στο δικαστήριο. Τα δικά μου οικονομικά είναι γνωστά σε όλους. Και εγώ και η σύζυγός μου στοχοποιηθήκαμε, μας έκαναν φύλλο και φτερό και δεν βρήκαν τίποτα να μας προσάψουν. Το πόθεν έσχες αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετοχές σε εταιρείες, δήλωση όλων των εισοδημάτων και αφορά το ζευγάρι», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στον κ. Κασσελάκη για όσα λέει για τα οικονομικά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών έρχεται από το παρελθόν και η ΝΔ καλύπτει τις υποχρεώσεις της. «Εμείς δεν έχουμε κρύψει το πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών, τα εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.

Για τα Τέμπη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι του κάνει εντύπωση που κάποιοι, 6 ημέρες πριν τις εκλογές, επιμένουν να εργαλειοποιούν την τραγωδία. «Να συγκαλύψει τι η κυβέρνηση; 34 κατηγορούμενοι εκ των οποίων κάποιοι προφυλακισμένοι. Διαδικασία που έχει γίνει με ταχύτητα με όλα τα εχέγγυα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη ζήτησε και άλλη πραγματογνωμοσύνη. Πολύ καλά έκανε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τη διέταξε. Βλέπετε καμία συγκάλυψη; Αν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής με αφορμή αυτή τη δικογραφία, να καταθέσει την πρότασή της. Δεσμεύομαι ότι θα συζητηθεί αμέσως», απάντησε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τού είχα ζητήσει να συναντηθούμε. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να έχει επαφή μαζί μου και αυτό έγινε προ του ζητήματος των παρακολουθήσεων. Δεν υπάρχει καμία βεντέτα. Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη τι έχει μαζί μου. Μερικές φορές μου δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ότι στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου που έβρισκαν έκφραση από το ΠΑΣΟΚ».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι για την επιστολική ψήφο «θα κάνουμε προφανώς επικοινωνίες με άλλα κόμματα».

Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο.

Ερωτηθείς για το πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές δήλωσε πως οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν. «Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία θα μας αναγκάσουν να συζητήσουμε θεσμικά, με σημαντικότερο τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρόθεσή μου είναι αυτή η Βουλή να είναι προτείνουσα. Εμείς θα θέλουμε θεσμικά να συζητήσουμε με όλους. Ελπίζω να προσέλθουν θεσμικά σε αυτή τη συζήτηση. Δεν θα μιλήσω ακόμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα το συζητήσουμε από το 2025 και μετά», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μπορούμε καλύτερα αλλά αυτό το έλεγα πάντα. Ακούω τα παράπονα των πολιτών. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις προσπαθώ να παρεμβαίνω. Δεν είμαι οπαδός των συχνών μεγάλων ανασχηματισμών. Έχω κάνει αλλαγές όποτε κρίνω ότι αυτό θα εξυπηρετήσει τη λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Ο απολογισμός είναι διαρκής. Σίγουρα αρχίζω και σχηματίζω μία πολύ καλύτερη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Κάποια στιγμή προφανώς θα γίνουν αλλαγές και στην κυβέρνηση».

«Το αν εγώ είμαι αλαζόνας ή όχι θα το κρίνουν οι πολίτες» απάντησε στην κριτική που του κάνει η αντιπολίτευση για αλαζονεία και προσέθεσε: «Προσπαθώ να μην επιδεικνύω αλαζονεία. Θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: “Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικεύσεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”. Έχω αίσθηση ότι η εξουσία δεν είναι μόνιμη. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί τον δικό μου κώδικα συμπεριφοράς το οποίο απαιτώ από τους υπουργούς μου. Απαιτώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά. Η επίδειξη αλαζονείας είναι πολύ αρνητική ένδειξη στην αξιολόγηση που κάνω για τους υπουργούς».

Για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών είπε ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια, σημειώνοντας ότι έχουν την ιδιαιτερότητα ότι παράγουν ενέργεια σε στιγμές που μπορεί να μην τη χρειαζόμαστε. «Ακόμα δεν έχουμε λύσει το ζήτημα της αποθήκευσης της ενέργειας», διευκρίνισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας.

«Η Ευρώπη πρέπει να βρει γεωπολιτικό βηματισμό. Περισσότερες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα. Σημαίνει κοινό ταμείο όπως αυτό που πρότεινα. Ανέφερα ενδεικτικά τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη. Έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Το 2024 δεν είναι 2019. Το να μπορεί η Ευρώπη να σταθεί γεωπολιτικά στα πόδια της έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε «να γιατί οι ευρωεκλογές έχουν σημασία» καλώντας τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για την άνοδο της Ακροδεξιάς είπε ότι είναι κάτι που είδαμε και στις εθνικές εκλογές. «Είναι επιλογές που κατά κανόνα είναι αντιευρωπαϊκές. Δεν τις κρίνω, επισημαίνω τη διάσταση την οποία έχουν. Δεν έχουμε τελειώσει με τον λαϊκισμό στη χώρα. Έχει και δεξιά και αριστερή έκφανση. Ένας λόγος που πρέπει η ΝΔ να είναι ισχυρή είναι ότι δεν θέλω να δώσω στον λαϊκισμό πάτημα να ξανασηκώσει κεφάλι. Τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Καλό είναι αυτές τις εποχές να τις αφήσουμε οριστικά πίσω», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.