Search
Close this search box.
Search

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ψεύτης και κλέφτης ο Έλγιν» λέει η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ για το «φιρμάνι»

Πριν 2 μήνες

Ξέσπασε η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ αναφερόμενη στο πρόσωπο του Έλγιν χαρακτηρίζοντάς τον ψεύτη και κλέφτη.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ στην αποκάλυψη ότι υπάρχει «φιρμάνι» το οποίο ζητούσε τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν στη Μεγάλη Βρετανία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Χίσλοπ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, αποκαλώντας τον Έλγιν κλέφτη και ψεύτη.

«Για χρόνια, το μουσείο (σ.σ. το Βρετανικό) έχει πει ότι ήταν νόμιμο που είχε πάρει τα γλυπτά ο Έλγιν, αλλά τώρα ξέρουμε ότι ήταν όχι μόνο κλέφτης, ήταν και ένας ψεύτης» ανέφερε η αγαπητή στο ελληνικό κοινό βρετανίδα συγγραφέας με τις σπουδαίες εκδοτικές επιτυχίες, Βικτόρια Χίσλοπ, σχετικά με το οθωμανικό φιρμάνι στον Έλγιν, το οποίο η Τουρκία δια της εκπροσώπου της στην UNESCO, διαβεβαίωσε πως «δεν το αναγνωρίζει».

«Είναι πολύ καλά νέα που η εκπρόσωπος της Τουρκίας έχει πει ότι δεν είχε γραφτεί φιρμάνι. Είναι κάτι που είπε ο Έλγιν, ότι είχε τέτοια άδεια, αλλά δεν έχουν βρει στο μουσείο κάτι τέτοιο, έχουν μόνο μια μετάφραση για ένα γράμμα που λέει μερικά πράγματα για το τι μπορούσε να κάνει ο Έλγιν, δεν είχε σφραγίδα από τον Σουλτάνο» επισήμανε.

Γλυπτά του Παρθενώνα-Χίσλοπ: Ισχυρό όπλο στην ελληνική φαρέτρα η εκπρόσωπος της Τουρκίας

Αυτό το οποίο ήρθε από την πλευρά της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην ελληνική φαρέτρα των επιχειρημάτων, σημείωσε η κ. Χίσλοπ, «το δίνει τελικά, το γεγονός ότι ο Έλγιν δεν είχε την άδεια που είχε πει ότι είχε και το μουσείο δεν έχει ποτέ δει το φιρμάνι. Πίστευαν ότι ο Έλγιν ήταν ψεύτης».

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ενισχύεται το ελληνικό επιχείρημα ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν, ενώ επηρεάζει και την βρετανική κοινή γνώμη έτι περαιτέρω υπέρ του ελληνικού αιτήματος, ασκώντας επιπλέον πίεση στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.

«Φέτος έχει καινούριο διευθυντή στο μουσείο που αρχίζει την δουλειά του σε λίγες εβδομάδες και επίσης θα έχουμε καινούργια κυβέρνηση και νομίζω με τα δύο, ίσως κάτι μεγάλο θα αλλάξει. Και τώρα νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Ελπίζω. Είμαι αισιόδοξη. Μακάρι. Είναι σημαντική μέρα, πάρα πολύ» είπε καταλήγοντας η συγγραφέας, σημειώνοντας ότι η μεγάλη μερίδα της βρετανικής κοινής γνώμης, θέτει το ζήτημα της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, συμπορευόμενη με την UNESCO.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σε ερωτήσεις του «Ε.Τ.», μπορεί να μη σχολιάζει την κατάρριψη του επιχειρήματος για το λεγόμενο φιρμάνι, ωστόσο απαντάει και παρουσιάζει το βρετανικό ίδρυμα ως «πρόθυμο να αναπτύξει μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια “σύμπραξη του Παρθενώνα”», ενώ κάνει λόγo για εξεύρεση «ρεαλιστικών λύσεων».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως «το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση».

Στη δήλωση, μάλιστα, αναφέρεται το εξής: «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα -μια “συνεργασία για τον Παρθενώνα”- και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Ελληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο». Κλείνοντας την τοποθέτηση, σημειώνεται πως «το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυσή μας σε αυτά είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Ελληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που φιλοδοξούμε».

Στη χθεσινή δήλωσή της σχετικά με την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Τουρκίας, η κ. Μενδώνη τόνισε πως «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο» και επεσήμανε πως «έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».

Ως «ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της Διάσκεψης» χαρακτήρισε η υπουργός τη συζήτηση η οποία έγινε σχετικά με το περίφημο «φιρμάνι» του Ελγιν. «Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών, γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς, το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ οθωμανικό φιρμάνι το οποίο έδωσε στον Ελγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα», εξήγησε η υπουργός και είπε πως στη Διάσκεψη η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.

Τουρκική παρέμβαση για το ανύπαρκτο φιρμάνι Ελγιν

Η επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, είπε ότι «δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της, ακόμα και (…) σύμφωνα με το νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως».

Θυμίζουμε πως από το 2019 αρχειακό υλικό που ανακτήθηκε από ερευνητές, Ελληνες και Τούρκους, μετά από πολύχρονες έρευνες, αποκαλύπτει ότι μόνο νόμιμα δεν κατέχει το Λονδίνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Εξάλλου, ο αείμνηστος καθηγητής Αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, είχε κινητοποιήσει τη σχετική έρευνα για τα οθωμανικά αρχεία της χρονικής περιόδου 1800-1831 και είχε δηλώσει, τεκμηριώνοντας τη θέση του, σε διεθνή ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης, πως «δεν υπήρξε φιρμάνι για την απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.