Search
Close this search box.
Search

Μητσοτάκης στη Σύνοδο της MED9 στην Κύπρο:  Να μη γίνει ο νότιος Λίβανος νέα Γάζα

Πριν 1 μήνα

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 στην Πάφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα είναι αρωγός στις προσπάθειες να υπάρξει λύση στο Κυπριακό».

«Είμαι χαρούμενος για τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας σε αυτή τη συνάντησή μας. Η Ιορδανία είναι μια χώρα παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η οποία χρήζει μεγαλύτερης ευρωπαϊκής στήριξης. Να επαναλάβω κι εγώ τη μεγάλη σημασία που δίνουμε όλοι μας στη σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ιορδανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μέση Ανατολή έχουμε μια κλιμάκωση η οποία δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου. Να προσθέσω και εγώ τη δική μου φωνή στην έκκληση για μια εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στη Γάζα. Δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ καθώς συμβάλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης. Από την άλλη πλευρά καλούμε και εμείς σε συγκράτηση ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε νέα Γάζα. Θα είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει».

Στη συνέχεια είπε: «Συζητήσαμε και αρκετά αναλυτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. Και αναγνωρίσαμε επίσης το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Κατά συνέπεια, ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος».

Τέλος, αναφέρθηκε στο Κυπριακό για το οποίο επεσήμανε: «Είχαμε τέλος, την ευκαιρία να κάνουμε και μια ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων και θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο (Χριστοδουλίδη), διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας.

Και να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Γνωρίζεις καλά, αγαπητέ μου Νίκο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες σου. Επιτέλους, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση.

Να σας ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι αγαπητέ μου Νίκο, για την φιλοξενία και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να επαναλάβω την πίστη μου ότι αυτό το σχήμα των μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και επίτροπο από την Κροατία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου».

Η ομιλία του πρωθυπουργού


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο» ότι ειρηνευτικές δυνάμεις έγιναν στόχος πυρών από τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο να βλέπει κανείς στρατεύματα της UNIFIL να στοχοποιούνται εσκεμμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις», μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκλήθηκε από τα πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων στον Λίβανο.

Live η συνέντευξη Τύπου της MED9

Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι ηγέτες κρατών εννέα μεσογειακών χωρών και στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της MED9 -Συζητήθηκαν μεταναστευτικό και ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Όπως είχε γράψει, νωρίτερα, ο Γιάννης Καντέλης στο iefimerida.gr, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμό του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις. Η θέση του πρωθυπουργού όπως την έχει εκφράσει, είναι ότι το Ισραήλ έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πλην όμως απαιτείται κατάπαυση πυρός, ώστε να μη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η σύγκρουση. Μια άμεση συνέπεια των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ζήτημα που έχει επανέλθει με ένταση στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.