Στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί – πρωί» στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη, αναλύοντας ζητήματα τρομοκρατίας, εγκληματικότητας, επεισοδίων στα Εξάρχεια και αυθαιρεσίας στους δρόμους.
Ακολουθούν τα λόγια του υπουργού:
Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Hellenic Train
«Όσο για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Hellenic Train, πρέπει να καταλάβουμε ότι η αστυνομία δεν έχει υποχρέωση να φυλάσσει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι μέρος των καθηκόντων μας. Ωστόσο, η αστυνομία ανέλαβε να προσφέρει προστασία για τη συγκεκριμένη εταιρεία λόγω του υπερβολικού ζήλου που επέδειξαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι θέλησαν να αποτρέψουν περαιτέρω ενέργειες. Η φύλαξη της Hellenic Train ανήκει στην ίδια την εταιρεία, η οποία διαθέτει υποδομές ασφαλείας, όπως κάμερες και προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν παρακολουθήσει την κατάσταση και τις διαθέσιμες δυνάμεις εκεί, και βάσει αυτής της παρακολούθησης προχώρησαν στην ενέργειά τους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Αστυνομία δεν έχει καμία υποχρέωση να φυλάσσει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η Αστυνομία έχει την υποχρέωση να δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας και να αποτρέπει την εγκληματικότητα σε όλη τη χώρα με την παρουσία της και τα σχέδια της.»
Τρομοκρατία και φαινόμενα βίας
«Η τρομοκρατία είναι μια παθογένεια που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες προηγούμενες και σε κάθε γενιά, αυτή η μικρή μειοψηφία των νέων που ασχολείται με τέτοιες πρακτικές αναπαράγει αυτή τη βία. Όμως, να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το τίμημα. Η κοινωνία μας έχει καταδικάσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας και το έχει απορρίψει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα. Μειοψηφίες επιδιώκουν να επαναλάβουν κάτι που η ελληνική κοινωνία έχει απορρίψει αμετάκλητα. Εδώ δεν έχουμε πρόβλημα, είχαμε όμως πρόβλημα πριν από χρόνια, ειδικά στα Εξάρχεια, όπου κάθε νύχτα υπήρχαν φωτιές, εκρήξεις και πυροβολισμοί, είχαμε επιθέσεις σε δημόσια κτίρια. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι με την ίδια αποφασιστικότητα, με τη συνεργασία των αρχών και την ανάπτυξη συγκεκριμένων μέτρων, αυτός ο τύπος εγκληματικότητας δεν θα συνεχιστεί και κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος.»
Για την υπόθεση της Marfin
«Αναφορικά με την υπόθεση της Marfin, σίγουρα η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές εξακολουθούν να την εξετάζουν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αυτή η υπόθεση είναι ανοιχτή, καθώς πρόκειται για μια τραγωδία που έχει αφήσει πίσω της τρεις οικογένειες που δεν έχουν λάβει ποτέ απαντήσεις από την πολιτεία. Και εγώ προσωπικά ασχολούμαι με αυτή την υπόθεση, γιατί είναι καθήκον μας να την εξιχνιάσουμε και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Υπήρξαν και αστοχίες στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να συνεχίσουμε την έρευνα.»
Επεισόδια στα Εξάρχεια
«Αυτή η εικόνα των επεισοδίων στα Εξάρχεια δεν θα συνεχιστεί. Η Αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή. Για πολλά χρόνια, τα Εξάρχεια ήταν μια εστία ανομίας, όμως σήμερα η περιοχή αλλάζει, και καθημερινά βελτιώνεται η κατάσταση. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές: δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ξανά τέτοια επεισόδια, ανεξαρτήτως ποιος δίδει άδεια και ποιος όχι. Τα Εξάρχεια σήμερα είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση του κλίματος εκεί.»
«Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες ή εκδηλώσεις σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως τα Εξάρχεια. Αυτή η περιοχή χρησιμοποιείται ως ορμητήριο από κάποιους για να δημιουργούν επεισόδια. Είναι αδιανόητο να συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι για να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για οποιοδήποτε θέμα, όπως η Γάζα, σε μια περιοχή που ήδη έχει σοβαρά προβλήματα. Μπορούν να βρουν άλλους χώρους για να εκφράσουν τις απόψεις τους.»
Ασφάλεια στους δρόμους
«Η κατάσταση στους δρόμους της Ελλάδας, ειδικά στους αστικούς, είναι ανησυχητική. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025, εντοπίστηκαν πάνω από 9.000 οδηγοί που οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονται ως ντελίβερι. Έχω ζητήσει από τις εταιρείες να ελέγχουν καλύτερα τους οδηγούς τους, καθώς αυτή η ανομία έχει σοβαρές συνέπειες για την οδική ασφάλεια. Η κακή οδική συμπεριφορά είναι ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς. Ενώ έχουμε κάνει πρόοδο, με τις καμπάνιες και τις υποδομές, το ποσοστό των ατυχημάτων παραμένει υψηλό.»
Τροχαία ατυχήματα
«Τα ατυχήματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς τροχαίων θανάτων στην Ευρώπη. Μιλάμε για περίπου 650 θύματα το χρόνο, ενώ πριν από 30 χρόνια, αυτός ο αριθμός ήταν πάνω από 2.600. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν στους αστικούς χώρους. Τα δίκυκλα και οι δικυκλιστές χωρίς κράνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των ατυχημάτων. Έχουμε να κάνουμε με νοοτροπία και αλλαγή συμπεριφοράς του κόσμου, όχι μόνο με τα μέτρα της Αστυνομίας.»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
«Η Αθήνα σήμερα έχει 5,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ πριν 40 χρόνια υπήρχαν μόλις 1,5 εκατομμύριο. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την κατασκευή νέων υποδομών. Χρειάζεται και μεγαλύτερη χρήση των ΜΜΜ για να ανακουφιστεί η πόλη από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.»
Συνολικά, ο υπουργός δήλωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει την προσπάθεια για τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας, τόσο στους δρόμους όσο και στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκληματικότητας.