-->
30.04.2024

Twitter: Τα προφίλ των «καλών» bots δεν θα κατεβαίνουν, αλλά θα…μαρκάρονται

Τα bots, ή αλλιώς τα «ρομπότ» που διαθέτουν λογαριασμούς στο Twitter και ανεβάζουν αυτοματοποιημένα tweets, δεν θα βρίσκονται πια υπό…διωγμόν από την πλατφόρμα.

Εδώ και καιρό, η συζήτηση γύρω από τα bots των social media- και ειδικά του Twitter- είναι τεράστια, με πολλούς να θεωρούν τέτοιου είδους λογαριασμούς συνώνυμους της παραπληροφόρησης και της αναξιοπιστίας.

Πράγματι, μια μελέτη που διεξήχθη πέρσι από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon της Πενσιλβάνια, βρήκε ότι σχεδόν οι μισοί από τους λογαριασμούς που διέδιδαν (συχνά ψευδείς) πληροφορίες γύρω από τον κορονοϊό ανήκαν σε bots, αντί για φυσικά πρόσωπα. Το Twitter έχει αναγκαστεί, τα τελευταία χρόνια, να αναστείλει την λειτουργία εκατομμυρίων λογαριασμών που αποδείχθηκε ότι ανήκαν στα λεγόμενα bots.

Παρόλα αυτά, γεγονός παραμένει πως πολλά bots δεν είναι απαραιτήτως κακόβουλα, ενώ και οι λογαριασμοί τους είναι εξαιρετικά δημοφιλείς ανάμεσα στους χρήστες. Ένα τέτοιο παράδειγμα «καλού» bot διαχειρίζεται έναν λογαριασμό που ειδοποιεί σχετικά με τους σεισμούς στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και ακολουθείται από χιλιάδες χρήστες.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έχει επίσης επιστρατεύσει ένα bot, το οποίο διαχειρίζεται έναν λογαριασμό όπου δημοσιεύονται πολλά έργα ζωγραφικής που φιλοξενούνται στο Μουσείο και εμπίπτουν στην κατηγορία του «δημόσιου κτήματος», ήτοι δεν προστατεύονται, πλέον, από πνευματικά δικαιώματα.

Για να υποστηρίξει τέτοιου είδους λογαριασμούς, αλλά και για να προστατεύσει, παράλληλα, την εγκυρότητά του ως πλατφόρμα, το Twitter δίνει πλέον στα «καλά» bots τη δυνατότητα να δηλώνουν στα προφίλ τους ότι…δεν είναι άνθρωποι. Η κίνηση αυτή δεν είναι υποχρεωτική και μέχρι στιγμής δοκιμάζεται σε περιορισμένο αριθμό λογαριασμών.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, το Twitter θα καταστήσει αυτή την επιλογή διαθέσιμη σε όλους τους λογαριασμούς. Φυσικά, δεν είναι ακόμη δεδομένο το ότι όλα τα «καλά» bots θα την υιοθετήσουν. Στο Twitter υπάρχουν ήδη λογαριασμοί με το «ταμπελάκι» του bot, ωστόσο είναι πιθανό πολλοί φυσικοί ιδιοκτήτες σελίδων που έχουν διαχειριστές- bots να μην θέλουν να…το διαφημίσουν.

ΠΗΓΗ: BBC



Διαβάστε επίσης