-->
30.04.2024

«Ράλι» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έκρηξη κερδών με φόντο τη νίκη της ΝΔ

Με εκρηκτική άνοδο υποδέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, καθώς υποχωρεί η πολιτική αβεβαιότητα και οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι είναι απίθανο να οδηγηθεί η χώρα σε απόκλιση από την τρέχουσα δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,5% στις 1.200,64 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 10%. Τελευταία φορά που η αγορά ήταν στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, ήταν στη συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2014 (1.213,31 μονάδες).

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (+15,72%), Alpha Bank (+12,67%), της ΔΕΗ (+10,43%), της Πειραιώς (+10,30%) και της Εθνικής (+9,70%).

Παράλληλα, οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων καταγράφουν ράλι σήμερα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών και εκτιμούν πλέον ότι είναι απίθανο να οδηγηθεί η χώρα σε απόκλιση από την τρέχουσα δημοσιονομική πειθαρχία. Νωρίτερα, οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησαν 11 μονάδες βάσης στο 3,948%, ενώ τα spreads με τα γερμανικά μειώθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στις 146.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι αναλυτές της AXIA σημειώνουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να διαπραγματεύεται με ευνοϊκούς πολλαπλασιαστές έναντι άλλων αγορών, ενώ καταγράφονται συγκεκριμένες μετοχές που θα ευνοηθούν περισσότερο από την πολιτική σαφήνεια (ΔΕΗ, HelleniQ Energy και Εθνική Τράπεζα). Ακόμη, η συνέχιση των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει πριν τις εκλογές θα ευνοήσουν τις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα και των υποδομών αλλά και την ΕΥΔΑΠ.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή περιμένει απότομη επανατιμολόγηση των ελληνικών assets, αφότου -όπως επισημαίνει- ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο, που ήταν οι εκλογές. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, η άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δεύτερες εκλογές είναι, από την οπτική των αγορών, το καλύτερο δυνατό σενάριο, που διασφαλίζει την συνέχεια στις πολιτικές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση. Παράλληλα, αφήνει περιθώρια για την αναβάθμιση της χώρας στην πιστοληπτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι περίμενε η αγορά, με τον επόμενο καταλύτη να εντοπίζεται στο review της Fitch στις 9 Ιουνίου.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι οι ελληνικές επενδύσεις θα εμφανίσουν ένα μεγάλο άλμα με καλούς όγκους συναλλαγών το επόμενο διάστημα εκφράζει ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, γενικός διευθυντής του ομίλου παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Axia Ventures. Το εκλογικό αποτέλεσμα στηρίζει τα ελληνικά assets τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σημειώνει.

Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σημείωναν, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.



Διαβάστε επίσης