Search
Close this search box.
Search

Ά. Γεωργιάδης: Όριο αξίας φαρμάκων και διάκριση ασθενειών στα μέτρα για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Πριν 2 ώρες

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η τελική σύσκεψη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, με αντικείμενο το υπό σχεδιασμό μοντέλο που θα λειτουργεί και θα εξασφαλίζει πρώτον την εύκολη πρόσβαση στον ασθενή στα σκευάσματα που διανέμουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δεύτερον, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακοποιοί και θα συζητηθεί, επισήμανε ο υπουργός «πώς θα το μοντάρουμε, να μειώσουμε τον κόσμο που πηγαίνει σε αυτά τα φαρμακεία, ώστε να μην περιμένουν τόσοι στην ουρά».

«Κάποιοι θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να τους μοιράζουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές. Αυτό είναι το σχέδιο που εξετάζουμε. Έχουμε δουλέψει για αυτό. Δεν το κάνουμε σήμερα. Είμαστε αρκετά ώριμοι» σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε το ενδεχόμενο η διανομή των ακριβών φαρμάκων να γίνεται από τα φαρμακεία και εξήγησε τους λόγους.

«Σε αυτό το μοντέλο δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Ο λόγος που φτιάχτηκαν τα φαρμακεία, δεν έχει αρθεί. (…) Υπάρχουν φάρμακα που κάνει η δόση 300.000 ευρώ, υπάρχουν άλλα που κάνουν το κουτί 2.000 ευρώ, 6.000 ευρώ, 15.000 ευρώ. Επειδή το κέρδος ήταν πάρα πολύ μεγάλο, γιατί καταλαβαίνεις ότι σε μία προμήθεια φαρμάκου 3% αν το φάρμακο κάνει 50.000 ευρώ, είναι από ένα κουτί 15.000 κέρδος στο φαρμακείο ή στον ενδιάμεσο που θα το έγραφε, τον γιατρό εκείνη την εποχή, όλο αυτό είχε δημιουργήσει μια τεράστια σπατάλη. (…) Η ουσία είναι ότι τότε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ήθελαν να δώσουν μια λύση σε ένα πρόβλημα τεράστιας σπατάλης και πολλών παράλληλων εξαγωγών τέτοιων φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης. Οι λόγοι που φτιάχτηκαν δεν έχουν αρθεί. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σίγουρα για τα πολύ ακριβά φάρμακα» ανέφερε.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και που σκεφτόμαστε, είναι να βρούμε ένα όριο αξίας. Γιατί στα φάρμακα υψηλού κόστος υπάρχουν φάρμακα 300.000 ευρώ και 50.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και φάρμακα 100 ευρώ, 200 ευρώ, φάρμακα 80 ευρώ» τόνισε ο υπουργός.

Δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση στο ποιο θα είναι αυτό το όριο, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. «Γιατί, αν βάλεις απλώς ένα όριο χρηματικό μπορείς να προκαλέσεις στρεβλώσεις στην αγορά. (…) Εγώ ασχολούμαι με το θέμα αρκετούς μήνες τώρα. Δεν είναι τόσο εύκολο τεχνικό θέμα» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει κάποια διάκριση μεταξύ των παθήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «θα είχε κάποια λογική μια τέτοια διάκριση που δεν θα δημιουργούσε την αίσθηση ότι πάμε να ευνοήσουμε την μια εταιρεία έναντι μιας άλλης. Υπάρχει και αυτό. Ότι, ό,τι έχει να κάνει με λεφτά πρέπει να το χειριστούμε με μεγάλη προσοχή».

Επιπλέον επισήμανε ότι τρέχουν προκηρύξεις για θέσεις φαρμακοποιών του ΕΟΠΥΥ και μόνιμου προσωπικού και επικουρικού και μπλοκάκια.

«Είναι αυτά εν εξελίξει διαδικασία, το έχω ήδη υπογράψει εδώ και πολλούς μήνες. Οι διαδικασίες του Δημοσίου είναι πάρα πολύ αργές. (…) Αυτή η προκήρυξη τρέχει και του μόνιμου προσωπικού είναι μέσω ΑΣΕΠ και των επικουρικών. (…) Οι επικουρικοί θα απορροφηθούν σε ένα διάστημα 6 μηνών. Τα μπλοκάκια μπορεί λίγο γρηγορότερα» ανέφερε.

Επίσης, προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, πως στα μέτρα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης είναι και η επέκταση της κατ’ οίκον διανομής των ακριβών φαρμάκων.

«Έχουμε ένα πιλοτικό σύστημα κατ’ οίκον διανομής, το οποίο πήγε καλά και γι’ αυτό έχουμε τώρα στον αέρα, προ του περιστατικού διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη κούριερ από τον ΕΟΠΥΥ που θα στέλνουν σε αυτούς τους ασθενείς τα φάρμακα στο σπίτι. (…) Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός είναι στον αέρα. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις και φασαρίες, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μέχρι τον Απρίλιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί. (…) Είναι σχέδιο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Είμαστε στη φάση του διαγωνισμού, το έχουμε κάνει και αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το χθεσινό περιστατικό στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Λ. Αλεξάνδρας, ο υπουργός, το διαχώρισε ως ένα βραχυχρόνιο περιστατικό που λύθηκε με την παρέμβασή του, ενώ τόνισε πως υπάρχει το μεγαλύτερο που είναι η διαρκής ταλαιπωρία πολλών ανθρώπων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πώς αρρώστησαν ταυτόχρονα. Δεν θεωρώ απίθανο να συμβεί. Εγώ δεν κάνω δίκη προθέσεων με τους ανθρώπους ποτέ. Ούτε λέω κατ’ ανάγκην ψέματα. Είχαν κάποιο λόγο να το κάνουν. Δέχομαι apriori ότι οι άνθρωποι είναι αθώοι και άρα όταν κάνουν ένα ισχυρισμό ότι είναι αλήθεια. Το πρόβλημα είναι η ειδοποίηση. Αν είχαν ειδοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ θα είχε στείλει αντικαταστάτες, δεν θα είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά. (…) Είναι απαράδεκτο. Και επειδή είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα για την κυρία που είχε τα κλειδιά μαζί της σπίτι της, γι’ αυτό και έγινε όλη αυτή η φασαρία. Και ο λόγος που πήγα επί τόπου και κατέβασα την ίδια τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκεί για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. είναι γιατί δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι άνθρωποι, ασθενείς ή συγγενείς ασθενών περιμένουν στο πεζοδρόμιο μέσα στο κρύο, χωρίς κανείς να ασχολείται μαζί τους και χωρίς να τους ενημερώνει κανείς τι πρόκειται να γίνει» ανέφερε ο υπουργός.

Ερωτηθείς εάν είναι ευθύνη της διοίκησης όσα έγιναν χθες, απάντησε πως «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν γνώριζε. Αν γνώριζε θα είχε βρει αντικαταστάτες. Το έμαθε εκείνη την ώρα με το τηλέφωνο που με πήρε η ασθενής. (…) Όχι, δεν φταίει σε αυτό η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Μην είμαστε υπερβολικοί. Αν είχε ειδοποιηθεί η διοίκηση και δεν είχε στείλει αντικαταστάτες, προφανώς θα είχε ευθύνη η διοίκηση. Από τη στιγμή που είναι αποδεδειγμένο ότι δεν είχε ειδοποιηθεί κανένας, πώς να το ξέρει η διοίκηση; Αν έβλεπα την ευθύνη της διοίκησης θα το έλεγα. Η διοίκηση δεν το εγνώριζε για να δράσει. Γι’ αυτό και γίνεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Σχετικά με την επικοινωνιακή προβολή του περιστατικού και την κριτική που δέχθηκε ο υπουργός, τόνισε «εγώ κατηγορούμαι εχθές για σόου. Εάν δεν πήγαινα και έμενε ο κόσμος άλλη μία ώρα και διαμαρτυρόταν και καλούσε τα κανάλια θα έλεγαν ο ανάλγητος Γεωργιάδης, ο αδιάφορος Γεωργιάδης, ο κακός Γεωργιάδης. Συμφωνούμε ότι θα συνέβαινε αυτό; 100%. Εγώ όταν έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών έδρασα αμέσως. Πήρα τον ΕΟΠΥΥ. Είπα κατεβείτε κάτω. Πήγα ο ίδιος, έφερα τον κλειδαρά. (…) Εγώ είμαι εκεί και κάνω αυτή τη δουλειά. Εγώ δεν έκανα ανάρτηση. Εγώ δεν το είπα πουθενά τι θα έκανα. Κάποιοι από τους παριστάμενους ασθενείς με τράβηξαν βίντεο, με τράβηξαν φωτογραφίες. Κάποια κυρία από ό,τι έμαθα τελευταία, πήρε και τηλέφωνο έναν δημοσιογράφο, τον κύριο Κουρτάκη συγκεκριμένα ο κύριος Κουρτάκης έστειλε άνθρωπο για να φωτογραφίσει. Εγώ τι φταίω σε αυτό; Μπορεί να μου το πει κάποιος με απλά λόγια για να το καταλάβω;».

Για το ζήτημα του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που έκανε πρεμιέρα με προβλήματα και αντιδράσεις από τους ιατρικούς συλλόγους, ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε ως εξής.

«Στην Ελλάδα υπήρχε από τα μνημονιακά χρόνια ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ας το πούμε το παλαιό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είχαν μάθει και χρησιμοποιούσαν. 8 Φεβρουαρίου 8 του τρέχοντος έτους πανευρωπαϊκά ισχύει ένα καινούργιο σύστημα ιχνηλάτησης φαρμάκων που λέγεται HMVO, είναι υποχρεωτικός κανονισμός και για τα 27 κράτη μέλη. Δηλαδή τι λέει ο κανονισμός αυτός; Ότι για να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε το κάθε φάρμακο πώς διακινείται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτιάχνουμε ένα σύστημα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης, το οποίο είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες της Ευρώπης να το εφαρμόσουν με ακρότατη ημερομηνία την 8η Φεβρουαρίου. Δηλαδή αν 9 Φεβρουαρίου δεν έχει σε εφαρμογή αυτό το σύστημα, δεν μπορείς να εισάγεις φάρμακα. Για να μπούμε στο HMVOέπρεπε να σχεδιάσουμε ένα καινούργιο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφηση γιατί το παλαιό σύστημα δεν υποστήριζε το νέο γιατί είχε σχεδιαστεί πριν τον HMVO. Δεν βγήκε το Σάββατο. Σχεδιάστηκε από την ΗΔΙΚΑ. Φτιάχτηκε, προυσιάστηκε στον ιατρικό κόσμο και τέθηκε σε παράλληλη λειτουργία με το παλαιό σύστημα για περίπου τρεις μήνες και συνεχώς ενημερώναμε τους γιατρούς. (…) Και λειτουργούσε το θέμα αυτό παράλληλα με το παλιό. Είχαμε εξηγήσει όμως στους ιατρικούς συλλόγους ότι η 18η Ιανουαρίου είναι η τελευταία μέρα που η ΗΔΙΚΑ μας εγγυάται ότι μπορεί να λειτουργεί παράλληλα τα δύο συστήματα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σύνδεσή μας με τον HMVOτου Φεβρουαρίου. Ναι, είναι πολύ κακό πράγμα η ταλαιπωρία των γιατρών, τουλάχιστον χθες, ειλικρινά. Αλλά εγώ δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη πάνω μου ότι 9 Φεβρουαρίου η χώρα δεν θα έχει φάρμακα.

Δύο μήνες είχαμε παράλληλη λειτουργία. Παράλληλα και τα δύο συστήματα στους υπολογιστές. Τι έγινε τώρα; Φτάσαμε στην υποχρεωτική λειτουργία. Οι μισοί γιατροί είχανε μάθει το καινούριο σύστημα και μπήκαν εύκολα και άρχισαν να γράφουν και οι άλλοι μισοί δεν το είχαν κάνει» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δυστυχώς τη Δευτέρα, πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου συστήματος, όπως γνωρίζετε, η χώρα δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ΣΥΖΕΥΞΙΣ, είναι η σύνδεση των κρατικών υπηρεσιών με το διαδίκτυο και έπεσε το σύστημα. Άσχετα με τη συνταγογράφηση. Το ότι έπεσε το σύστημα δημιούργησε περαιτέρω δυσκολία για τους γιατρούς γιατί δεν ήξεραν αν εκείνη την ώρα αν έκαναν λάθος οι ίδιοι. Και χθες το πρωί, δυστυχώς λόγω αυτής της κυβερνοεπίθεσης είχε υπερφόρτωση το δίκτυο. Για όλα αυτά έγινε επανεκκίνηση και αναβάθμιση στο σύστημα και από το μεσημέρι χθες λειτουργεί κανονικά» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο  κ. Γεωργιάδης, καταλήγοντας, σημείωσε «πάλι όλοι βρίζουν τον Γεωργιάδη. Ερώτηση. Το υπουργείο Υγείας φτιάχνει ηλεκτρονικά συστήματα;».

Κληθείς να απαντήσει αν φταίει το Υπ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε «εγώ δεν λέω ότι φταίει το Υπ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Δεν φταίει το Υπ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καλά το έκανε, σας λέω. Εγώ λέω ότι αν θέλετε να πείτε ότι φταίει ένα υπουργείο, πρέπει να φταίω εγώ; Δηλαδή, δεν έχετε βαρεθεί. Δεν έχετε βαρεθεί για όλα να κατηγορείτε τον Άδωνι ρε παιδιά; (…) Αλλά πρέπει και κάπου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.Κάπου υπάρχει και ένα όριο. (…)

Το υπουργείο Υγείας δεν φτιάχνει ηλεκτρονικά συστήματα και δεν εποπτεύει την ΗΔΙΚΑ» .

Ερωτηθείς ποιος εποπτεύει την ΗΔΙΚΑ, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Καλά το έκαναν σας λέω. Στη σωστή βάση έχει γίνει. (…)  Δεν υπάρχει φταίχτης εδώ. Αυτό σας λέω τόση ώρα. Ότι αν θέλετε ντε και καλά να βρείτε κυβερνητικό φταίχτη, για να σας αποδείξω την προκατάληψη, δεν πάτε στον υπουργό που έχει την εποπτεία, πάτε στον Υπουργό που δεν την έχει. Για ποιο λόγο; Γιατί βολεύει ο Άδωνις να τον κατηγορούν» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.