-->
19.04.2024

AEGEAN: Νέες πωλήσεις εισιτηρίων στο 75% του 2019 – Ευτύχης Βασιλάκης: Η χώρα μας έχει ζήτηση

«Η χώρα μας έχει σαν ζήτηση τόσο από τους επιβάτες όσο και από το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη, κάτι που είναι θετικό για τη χώρα και την Aegean», τόνισε ο πρόεδρος της ΑEGEAN Ευτύχης Βασιλάκης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσής της.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη οι πωλήσεις εισιτηρίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι στο 70%-75% του 2019, αλλά αφορά πωλήσεις και προπωλήσεις της εταιρείας και για την επόμενη περίοδο, ενώ δεν υπήρχε αποθεματικό προπωλήσεων από τους προηγούμενους μήνες. «Είναι σημαντικό ότι έχουμε φτάσει να παράγουμε νέες πωλήσεις κοντά στο 75%» σημείωσε και πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι δεν θα διαταραχθεί αυτή η κατάσταση αν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των νοσηλειών, που είναι και το πιο καθοριστικό στοιχείο για την πορεία της πανδημίας».

Ο πρόεδρος της Aegean επισήμανε επίσης πως θα πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες. «Είναι σημαντικό το ότι έχουμε φτάσει το 50% των ενηλίκων της χώρας να έχουν λάβει την πρώτη δόση, αλλά αν δεν φτάσει σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό δεν θα έχουμε επαρκή προστασία», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην διαταραχθεί το καθεστώς του «πράσινου πιστοποιητικού» που επιτρέπει τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την ρευστότητα της εταιρείας είναι στα 600 εκατ. ευρώ και από αυτή τη ρευστότητα έχει ήδη αφαιρεθεί η επιστροφή στις τράπεζες των 90 εκατ. ευρώ που είχε δανειστεί η εταιρεία πέρυσι και το οποίο επέστρεψε. «Είμαστε σε καλό δρόμο (ταμειακά) παρά τη δυσκολία που προκαλούν τα αποτελέσματα τα οποία τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο δεν θα είναι θετικά» είπε ο κ. Βασιλάκης.

Αναφορικά με το προσωπικό της εταιρείας σημείωσε ότι το 93% του προσωπικού της Aegean που είχε συμβάσεις αορίστου χρόνου, παραμένει στις θέσεις του και αυτό είναι μια κατάκτηση της εταιρείας και μια επένδυση στο μέλλον, ενώ έχει επανέλθει το 75% του εποχιακού προσωπικού της Aegean, με την εταιρεία να  απασχολεί 2.700 άτομα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN Δημήτρης Γερογιάννης ανέφερε πως οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν πολύ μεγάλες, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 80% οδηγώντας την εταιρεία στις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της, γεγονός που συνέβη και στις άλλες αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Και η φετινή χρονιά, όπως είπε, ξεκίνησε με ίδιες τάσεις αφού ο περιορισμός των μετακινήσεων επηρέασε αρνητικά και το πρώτο τρίμηνο, με πτώση των πτήσεων στο 60% σε σχέση με το 2019, μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 82% και τα έσοδα μειωμένα κατά 70%. «Το αποτέλεσμα ζημιογόνο όμως σε μικρότερο βαθμό από το 2020, ήτοι περίπου κατά 50% μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Για το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε από το Μάιο και μετά υψηλότερο επίπεδο δραστηριοποίησης αλλά και πάλι με χαμηλά νούμερα, με μείωση των πτήσεων κατά 50% από το 2019 και της επιβατικής κίνησης κατά 70%. Πάντως επισήμανε πως το καλοκαίρι η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί με το 75-80% του πτητικού της έργου σε σχέση με το 2019.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τόνισε ο κ. Γερογιάννης, η πρόοδος των εμβολιασμών θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις επιδόσεις του κλάδου των αερομεταφορών αφού τα δεδομένα της ζήτησης μεταβάλλονται, λόγω της μεταβαλλόμενης  ψυχολογίας των επιβατών και της συνεχούς παρουσίας της πανδημίας, εφόσον δεν έχει καλυφθεί με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. «Υπάρχει δυναμική για τη χώρα αλλά η ζήτηση παραμένει αβέβαιη λόγω της κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά.Διαβάστε επίσης