Search
Close this search box.
Search

Αγρότες: Σύσκεψη της 15μελους την Τετάρτη – Το παρασκήνιο της συνάντησης με Μητσοτάκη

Πριν 11 μήνες

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια καθώς και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο 40 εκ. στα τέλη Μαρτίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν μια απογοήτευση από τα μέτρα. Αύριο, Τετάρτη στις 17:00 πρόκειται να γίνει σύσκεψη της 15μελούς επιτροπής στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέλευση αγροτών του μπλόκου Αλμυρού στον ΠΑΘΕ Αθηνών- Θεσσαλονίκης, με την πρώτη αντίδραση να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο στην Αθήνα με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Ωστόσο τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη από όλα τα μπλόκα της χώρας.

Φθηνότερο ρεύμα για 2+ 8 χρόνια – Προκαταβολή ΕΦΚ στα τέλη Μαρτίου

Στα ανά την επικράτεια μπλόκα και στις εσωτερικές συζητήσεις των επόμενων ωρών που θα έχουν οι αγρότες, μετά την ολοκλήρωση της κομβικής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Οι 15 εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων, που προσήλθαν στην Ηρώδου Αττικού 19 άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

-Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.

-Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος[…]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σε ήπιο κλίμα η συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Επιτροπής μπλόκων ήταν σε ήπιο και καλό κλίμα κατανόησης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Πήραμε κάποια πράγματα[…] Νομίζω ναι θα υπάρξει εκτόνωση από ό,τι φαίνεται[…] αν στις επόμενες πληρωμές του Μαρτίου ο κόσμος δε χάσει χρήματα από τις επιδοτήσεις, αυτά που ζητήσαμε ως ένα σημείο δόθηκαν» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς.

Την αισιοδοξία του ότι οι αγρότες θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης προς τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στον ALPHA.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε ότι έγινε διάλογος ουσίας, με πολιτισμό και ποιότητα και με το 15μελές των εκπροσώπων από τα μπλόκα και με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Ο διάλογος θα συνεχισθεί» είπε και συμπλήρωσε «συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επί μέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora».

Λεπτομέρειες για το κλίμα και όσα διημείφθησαν μεταξύ πρωθυπουργού και αγροτών στις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. «Το κλίμα της συναντήσεως ήταν σοβαρό, υπεύθυνο και πολύ συγκροτημένο», τόνισε ενώ εξέφρασε την ελπίδα, το πνεύμα της συνάντησης να είναι και το πνεύμα των αποφάσεων των αγροτών.

Από την αρχή, αναλυτικώς, η κυβέρνηση κατέβαλε «πολύ σημαντική προσπάθεια», προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με τους αγρότες, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας -και είναι σημαντική, επιχειρηματολόγησε, γιατί «το βασικό θεσμικό αίτημα ήταν το να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Το υποσχέθηκε αυτό ο πρωθυπουργός, είπε ότι θα γίνει διάλογος. Στην πραγματικότητα ένα μέτρο που δινόταν κάθε χρόνο, για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, είπε ότι θα δοθεί και το 2025 και ότι ξεκινάει τη συζήτηση ώστε να είναι πιο δίκαια κατανεμημένος και με καλύτερο τρόπο. Αυτό ανταποκρίνεται σε βασικότατο αίτημα των αγροτών», επεσήμανε.

Ενώ στο ενεργειακό, «εξασφαλίζονται τιμές, οι οποίες είναι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο ζητούσαν οι αγρότες. Ξεκινήσαμε από το 150 και βρισκόμαστε σήμερα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στο 98 και για τους συνεταιρισμένους στο 93, με το αίτημά τους στο 70».

Το παρασκήνιο της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό

Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στο τι συζητήθηκε πίσω από τους κλειστές πόρτες στις δύο διαδοχικές αυτές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός. Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα άριστο επίπεδο συζήτησης με τον πρωθυπουργό να ακούει τα αιτήματα τους, να τοποθετείται ο ίδιος αλλά και να δίνει το λόγο στους αρμόδιους υπουργούς για τις διευκρινίσεις. Η εκτίμηση που έχουν είναι ότι έχει μπει ένα λιθαράκι για αποκλιμάκωση των αγροτικής κρίσης.

Αυτό που υπογραμμίζεται από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση είναι δίκαιες και συγκεκριμένα εστιάζοντας στο ρεύμα λένε ότι για τα δύο πρώτα χρόνια η τιμή που ζητούσαν είναι κοντά σε αυτήν που αποφασίστηκε, καθώς για τους συνεπείς και για όσους συμμετέχουν στα συνεργατικά σχήματα θα ξεκινάει από τα 9 λεπτά στην κιλοβατώρα και θα ανεβαίνει κατάτι δηλαδή στα 10 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε βάθος δεκαετίας δίνεται η λύση της ρύθμισης και μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο. Αυτό που τονίζεται είναι ότι σε σχέση με την επιστροφή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον Μάρτιο ωστόσο ξεκινάει μια συζήτηση για να μονιμοποιηθεί το μέτρο αυτό από το 2015 και μετά, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των συνεταιρισμών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι έγινε και εκεί μια σημαντική συζήτηση. Επισήμανε τη σημαντική προστιθέμενη αξία που δίνει τόσο σε όσους συμμετέχουν όσο και για τους καταναλωτές.
Τόνισε ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη έρχεται μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών στο 50% και στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 20%. Συνεπώς, είπε, ένα μοντέλο για να αυξηθούν και οι συνεταιρισμοί στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση.

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης τα μπλόκα

Στο πλευρό των αγροτών δηλώνουν πως τάσσονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν αποσπασματικά και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. Σημειώνουν πάντως πως αναμένουν και τις αποφάσεις που θα λάβουν οι αγρότες στις συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα.

«Γκρίζος καπνός από το Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ενσυναίσθηση της κυβέρνησης για τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Το αίτημα είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου,
δεν το λαμβάνουν οι αγρότες. Οι εκπτώσεις είναι μικρές και είναι και λίγες. Ούτε κουβέντα για τη Θεσσαλία σήμερα» ανέφερε ο Βασίλης Κόκκαλης ο τομεάρχης αγροτικής πολιτκής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αναποτελεσματικά μέτρα και περιφρόνηση των αγροτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης: « πάντα κάποιος άλλος φταίει. Στη δική μας περίπτωση, αυτή τη φορά φταίνε οι Βρυξέλλες και η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Δεν είναι λοιπόν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το πρόβλημα, όπως υπαινίσσεστε και την οποία άλλωστε εσείς διαπραγματευτείτε, αλλά φταίει η δική σας ανικανότητα».

«Οι αγρότες έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να παλεύουν και να κερδίζουν. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα και τις ψεύτικες δικαιολογίες περί δημοσιονομικών δεδομένων» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

«Θέλει να μας πει ο πρωθυπουργός ότι πέντε χρόνια δεν μπόρεσε να λύσει κανένα πρόβλημα και σε μία ώρα θα τα
λύσει όλα. Ούτε ο Χουντίνι, ούτε ο Χουντίνι θα το κάνει αυτό» τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ας δώσουμε ένα τυράκι σε αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται να εκτονωθεί η κατάσταση, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, αλλά επί της ουσίας να κρύψουμε τα πραγματικά προβλήματα κάτω από το χαλί» υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Πώς θα παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος με τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν ντράπηκε να αποκαλέσει ακόμη και εκβιαστές τους αγρότες, αντί να δώσει ουσιαστικές λύσεις» τόνισε ο Δημήτρης Νατσιός.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.