-->
07.02.2023

Ακάρ προς Αθήνα: Μην επηρεάζεστε από τα λόγια τρίτων

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε την Παρασκευή ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στον διάλογο με την Αθήνα αλλά αυτό δεν συνιστά αδυναμία, ενώ κάλεσε την Ελλάδα λάβει τις αποφάσεις της χωρίς να επηρεάζεται από «λόγια τρίτων».

Σε δηλώσεις του στο Τσανάκκαλε ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «εμείς πάντα καταθέτουμε τις προτάσεις μας για διάλογο με την Ελλάδα και αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις ενέργειες και τη ρητορική της που αυξάνουν την ένταση».

Δήλωσε ακόμη ότι «πιστεύουμε στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις με υπομονή, αλλά η έκκλησή μας για διάλογο δεν είναι αδυναμία. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», είπε.

«Παρ’ όλα τα λάθη που έγιναν, πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν με υπομονή και ειρηνικές μεθόδους. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, αλλά έναν ισχυρό, ασφαλή και αποτελεσματικό σύμμαχο», ισχυρίστηκε, για να προσθέσει απευθυνόμενος στην Ελλάδα: «Αποφάσισε, μην παίρνεις αέρα από τα λόγια τρίτων».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Ακάρ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν τους Κούρδους στη Συρία, καθώς μόνο η Τουρκία είναι ο σύμμαχος στον οποίον μπορούν να βασιστούν, και τόνισε ότι όταν έρθει η κατάλληλη ώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν «αυτό που πρέπει, όπως πάντα» σε σχέση με μια χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι τουρκικές δυνάμεις απέτρεψαν με την αεροπορική τους επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «διάδρομο τρομοκρατίας», και ότι 491 «τρομοκράτες» έχουν ήδη εξουδετερωθεί.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ακάρ επανέλαβε το αμετακίνητο των τουρκικών θέσεων δηλώνοντας: «Οι [Τουρκοκύπριοι] είναι αδέρφια μας. Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα να κάνουμε παραχωρήσεις εκεί».Διαβάστε επίσης