-->
22.09.2021

Ακυρώσεις 80% των χειρουργείων σε στρατιωτικά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού – Τι απαντά ο ΥΦΕΘΑ

«Παρότι τα δεδομένα δείχνουν έναν περιορισμό της τάξεως έως 60% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων της συνήθους λειτουργίας και -παρά τις πιέσεις, λόγω των υγειονομικών πιέσεων της πανδημίας- επετεύχθη πλήρης και αδιάλειπτη υγειονομική κάλυψη των εκτάκτων περιστατικών και αυτών που επιβάλλεται να χειρουργηθούν με βάση επιστημονικά, ιατρικά κριτήρια, όπως τα ογκολογικά.

Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζεται η άμεση και με αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα υγειονομική φροντίδα και ασφάλεια των ασθενών, ενώ τυχόν αναβολές προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων -και όχι ακυρώσεις- αφορούν μεμονωμένα, μη επείγοντα περιστατικά που δύναται να αντιμετωπιστούν και σε δεύτερο χρόνο με ασφάλεια».

Αυτά επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Ακυρώσεις του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων των νοσοκομείων αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, λόγω έλλειψης προσωπικού».

Όσον αφορά στη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων (ΣΝ), ο κ. Στεφανής γνωστοποίησε τα εξής:

– Λόγω της υγειονομικής κρίσης, κατά τα έτη 2020-2021 προσλήφθηκαν στο ΥΠΕΘΑ συνολικά τριακόσια εβδομήντα έξι (376) άτομα επικουρικό προσωπικό, τα οποία καλύπτουν τις τρέχουσες επιτακτικές ανάγκες των ΣΝ. Μάλιστα, στο 401 Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών εργάζονται σήμερα εβδομήντα (70) άτομα επικουρικό προσωπικό κυρίως υγειονομικών ειδικοτήτων.

– Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες λειτουργίας των ΣΝ και με δεδομένη την περίοδο χορήγησης των θερινών κανονικών αδειών στο προσωπικό, έγιναν οι απαραίτητες ανακατανομές νοσηλευτικών μονάδων και χειρουργικών κλινών. Με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκε η συνεχής λειτουργία του συνόλου των κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και η πλήρης και αδιάλειπτη υγειονομική κάλυψη των δικαιούχων περίθαλψης, ως εσωτερικών ή εξωτερικών ασθενών.

Με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./17/3238/11-03-21 απόφαση της επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, εγκρίθηκε η κίνηση της διαδικασίας για πρόσληψη εκατόν τριάντα οκτώ (138) μονίμων υπαλλήλων διαφόρων κλάδων και κατηγοριών για το ΥΠΕΘΑ και επίκειται η έκδοση σχετικής προκήρυξης από το ΑΣΕΠ. Από τις θέσεις αυτές, οι πενήντα εννέα (59) αφορούν στην κάλυψη αναγκών σε προσωπικό των ΣΝ και των τριών (3) Γενικών Επιτελείων. Περαιτέρω, στον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων που υποβλήθηκε, κατά το τρέχον έτος, στο υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στον στρατηγικό τετραετή σχεδιασμό πολιτικής προσλήψεων στο δημόσιο τομέα ετών 2022 – 2025, υποβλήθηκαν από τα Γενικά Επιτελεία και το ΝΙΜΤΣ συνολικά τριακόσια είκοσι (320) αιτήματα που αποτυπώνουν τις ανάγκες σε προσωπικό διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ.

Τέλος, στον εν εξελίξει διαγωνισμό πρόσληψης ΕΠΟΠ για τις ανάγκες των ΕΔ, έχουν προκηρυχθεί θέσεις υγειονομικού προσωπικού.

Την ερώτηση υπόγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Γεώργιος Τσίπρας, Ελευθέριος Αβραμάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Χρήστος Γιαννούλης, Ιωάννης Γκιόλας, Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Ειρήνη (Νίνα) Κασιμάτη, Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη, Κυριακή Μάλαμα, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Αθανάσιος (Σάκης) Παπαδόπουλος, Νικόλαος Παππάς, Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, Ιωάννης Ραγκούσης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, Χρήστος Σπίρτζης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλαος Φίλης, Δημήτριος(Τάκης) Χαρίτου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Ραλλία Χρηστίδου, Γεώργιος Ψυχογιός.

Περαιτέρω 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με νέα ερώτηση τους, ζητούν, μεταξύ άλλων, στοιχεία για το σύνολο του προσωπικού που έχει διατεθεί στην ΓΓΠΠ και στα Εμβολιαστικά Κέντρα και το σύνολο των χειρουργείων που έχουν αναβληθεί ανά νοσοκομείο.Διαβάστε επίσης