Mόνο αυτό έλειπε από την κρίση που μαστίζει τον πλανήτη εδώ κι έναν χρόνο: μια επιδημία πανικού σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca.
H πρώτη κατηγορία που δέχθηκε το εμβόλιο, αδίκως, είναι πως δεν είναι αποτελεσματικό στους άνω των 65 ετών. Στη συνέχεια, η εταιρεία που το παράγει κατηγορήθηκε για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή. Κι έρχεται τώρα η κατηγορία της δημιουργίας θρομβώσεων, ενδεχομένως θανατηφόρων.
Ήταν αρκετό ένα ύποπτο κρούσμα, στις 8 Μαρτίου στην Αυστρία, για να προκληθεί μια πραγματική συλλογική ψύχωση. Τις ημέρες που ακολούθησαν, πολλές χώρες αποφάσισαν τη διακοπή των εμβολιασμών. Η Γαλλία αρχικά αντιστάθηκε, με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ να δηλώνει την Κυριακή ότι έχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, προτού κάνει στροφή 180 μοιρών, ακολουθώντας τη Γερμανία που ζήτησε να εξεταστούν εκ νέου οι όποιες παρενέργειες.
Έκρηξη παραλογισμού; Ακραία προληπτικά μέτρα; Προς το παρόν, δεν έχει αποδειχθεί καμιά σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα προβλήματα των θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μάλιστα, συνεχίζει να διακηρύσσει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερτερούν σαφώς των κινδύνων.
Οποια κι αν είναι τα συμπεράσματα των ελεγκτικών και υγειονομικών αρχών, η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες. Πρώτον, επειδή μπορεί να δώσει νέα πνοή στο κίνημα κατά των εμβολιασμών, που δεν ακουγόταν πλέον καθώς είναι τεράστια η ανάγκη να βγούμε από αυτή την κρίση. Δεύτερον, επειδή δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή εμβολιαστική στρατηγική και προσφέρει πεδίο δράσης στους Βρετανούς: στη χώρα αυτή έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι και ο Μπόρις Τζόνσον δεν σκοπεύει να κάνει καμιά παύση. Τέλος, επειδή την ώρα που ο ιός αναγκάζει πολλές χώρες να λάβουν νέα μέτρα εγκλεισμού του πληθυσμού, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην πορεία των εμβολιασμών μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
(*) H Αλεξάντρα Σβάρτσμπροντ είναι αρθρογράφος της Libération