-->
05.12.2022

Αλβανία: Προβάδισμα Ράμα στο 31% των καταμετρημένων ψήφων

Συνεχίζεται στην Αλβανία, η καταμέτρηση των ψήφων και η επίσημη μετάδοσή των επίσημων αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, όπως προέκυψαν από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία.

Έως τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, καταμετρήθηκε το 31,5% των ψήφων (1640 από τα 5199 εκλογικά τμήματα). Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ράμα με 49,52% και ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 38,22% και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι 7.13%. Το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων δεν ξεπερνούν το 4,59% των ψήφων.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έως αυτή τη στιγμή, αγγίζει τις 50.000 ψήφους και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία και ο Έντι Ράμα τρίτη συνεχή θητεία.

Η συμμετοχή των εκλογέων άγγιξε το 48,59% των εγγεγραμμένων και είναι αυξημένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Συνολικά ψήφισαν 1.743.831 πολίτες.

Τη διαδικασία εκτός από εκπροσώπους κομμάτων ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, παρακολουθούν και παρατηρητές του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, υπερέχει σε τρείς βόρειες περιφέρειες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε εννέα περιφέρειες κέντρο και στο νότιο τμήμα. Στην περιφέρεια των Τιράνων, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ενίοτε κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, επίσης προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 51% έως αυτή τη στιγμή.

Επικράτηση Ράμα έδειξαν και τα Exit Poll

Τα Exit Poll που μεταδόθηκαν αμέσως μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στις 19:00 τοπική ώρα της Κυριακής, δείξαν νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο υπήρχε διαφορά στην εκτίμηση εάν ο Ράμα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και τη πλειοψηφία στη νέα σύνθεση της αλβανικής βουλής (70+1 έδρες).

Η εκτίμηση του τελικού Exit Poll του Ινστιτούτου «Gani Bobi», για λογαριασμό του Αlbanian Post, το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει 46.9%, και 71 έδρες, στο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά το 43.5% και 63 έδρες και στο LSI της της Μονίκα Κρυεμάδι 6.9% και 6 έδρες. Το ποσοστό των υπολιπών κομμάτων δεν ξεπερνούν το 2,7% των ψήφων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ο Ράμα, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχή εκλογή του στην μετακομμουνιστική Αλβανία. Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, θα είναι μικρότερη από 60 χιλ. ψήφους.

O τηλεοπτικός σταθμός Ora Newς, που μετά την ανακοίνωση του πρώτου Exit Poll έκανε λόγο για «νίκη της ενωμένης αντιπολίτευσης (Σημ. Δημοκρατικό Κόμμα και LSI) με 50% των ψήφων», μετά την τελευταία εκτίμηση του τελικού Exit Poll μιλάει για μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του Ora News το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει από 42-46% των ψήφων (68-72 έδρες), το Δημοκρατικό Κόμμα 42-46% (64-68 έδρες) και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι 4-8% (2-5 έδρες).Το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων δεν θα ξεπεράσει το 3,5 των ψήφων και δεν θα έχει εκπροσώπηση στη νέα βουλή.

Παρά τα μικρά προβλήματα, η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά στα 5.200 εκλογικά τμήματα. Την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής και τα αποτελέσματα μεταδίδονται με το … σταγονόμετρο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθούν σε λιγότερο από 48 ώρες.

Διαβάστε επίσης