-->
05.12.2022

Αλβανός δημοσιογράφος «απορεί»: Γιατί σε ελληνικό χωριό της Βορείου Ηπείρου μιλούν… ελληνικά;

Δεν είναι λίγες οι φορές που αλβανικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, επιχειρούν να διαταράξουν την ηρεμία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, στο νότιο τμήμα της χώρας, με προβοκατόρικα ρεπορτάζ που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τον αλβανικό εθνικισμό για μερικά λεπτά δημοσιότητας και υψηλή τηλεθέαση.

Τελευταίο περιστατικό τα όσα προβλήθηκαν πρόσφατα στην εκπομπή «Ora Verore» («Καλοκαιρινή Ώρα»), του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού «Ora». Το τηλεοπτικό συνεργείο της εκπομπής βρέθηκε στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, με τον δημοσιογράφο να… «απορεί» δημόσια και να ζητάει εξηγήσεις, «γιατί σ’ ένα χωριό στην Αλβανία μιλούν ελληνικά ή έχει ελληνικές πινακίδες».


Με αρκετή δόση ειρωνείας ο δημοσιογράφος ρωτάει ομογενή «γιατί μιλάει ελληνικά», για να λάβει την απάντηση πως ανέκαθεν στον τόπο του μιλούν ελληνικά και διδάσκονται και στο σχολείο τους την ελληνική γλώσσα.

Συνεχίζοντας με το ίδιο ύφος ο δημοσιογράφος, ρωτάει άλλον κάτοικο της Δερβιτσάνης εάν στο χωριό μιλούν ελληνικά λόγω της… σύνταξης που παίρνουν από την Ελλάδα. Η απάντηση πως «η ελληνική είναι μητρική γλώσσα της περιοχής και πως η περιοχή αναγνωρίζεται από την Αλβανία ως μειονοτική» δεν φαίνεται να πτοεί τον Αλβανό δημοσιογράφο, που συνεχίζει το… ρεπορτάζ, αν και πολλοί αρνούνται να εμφανιστούν στον τηλεοπτικό φακό, γεγονός που δεν σέβεται.

Δεν είναι πρώτη φορά που τηλεοπτικός σταθμός στην Αλβανία, επιχειρεί να παρουσιάσει ως «είδηση» το γεγονός πως στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, μιλούν ελληνικά. Πριν από ένα χρόνο, άλλη δημοσιογράφος προκαλούσε και ειρωνευόταν ηλικιωμένους κατοίκους, πάλι στο χωριό Δερβιτσάνη, επειδή μιλούσαν ελληνικά.

Σχολιάζοντας το περιστατικό στο protothema.gr. παράγοντας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τόνισαν πως: «Aν και βρισκόμαστε στο 2021 αρκετοί δεν θέλουν να «χωνέψουν» την ύπαρξη των γηγενών Ελλήνων στη χώρα, αφού δεν θέλουν να κατανοήσουν τα αυτονόητα»

(video από: himara.gr)
Διαβάστε επίσης