Search
Close this search box.
Search

Αμάλ Κλούνεϊ: Αντιμέτωπη με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω της συνεργασίας της με το ΔΠΔ στην υπόθεση Νετανιάχου

Πριν 8 ώρες

Αντιμέτωπη με το σενάριο απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους, βρίσκεται η Αμάλ Κλούνεϊ λόγω της σχέσης της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην υπόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πρόσφατα τους δικηγόρους, που συμβουλεύουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), συμπεριλαμβανομένης της Αμάλ Κλούνεϊ, ότι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, εάν εμπίπτουν στο εκτελεστικό διάταγμα 14203, που υπεγράφη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο. Οι Financial Times αναφέρουν ότι με βάση το διάταγμα, το δικαστήριο «ανέλαβε παράνομες και αβάσιμες ενέργειες με στόχο την Αμερική και τον στενό μας σύμμαχο, το Ισραήλ».

Η Βρετανολιβανέζα δικηγόρος, σύζυγος του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρείται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την απόφαση δίωξης και έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Κι αυτό επειδή το δικαστήριο της ζήτησε πέρυσι να συμμετάσχει σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων για υποψίες εγκλημάτων πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Οι κυρώσεις Τραμπ

Με το διάταγμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους, υπαλλήλους και άμεσους συγγενείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα «αβάσιμα», όπως υποστηρίζει, εντάλματα σύλληψης.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Καν, ο οποίος αρχικά πίεσε το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκαλάντ τον Μάιο του 2024, είναι το μόνο πρόσωπο από την πολύκροτη υπόθεση που κατονομάζεται στην εκτελεστική πράξη του Τραμπ. Η Κλούνεϊ θεωρείται από πολλούς ότι θα είναι ο επόμενος στόχος.

Η επιτροπή, στην οποία μετείχε η Αμάλ Κλούνεϊ αποφάσισε ομόφωνα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς και συνέστησε να λογοδοτήσουν τόσο η Χαμάς όσο και οι ηγέτες του Ισραήλ. Τον Νοέμβριο το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά των Νετανιάχου – Γκάλαντ, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» ώστε να συμπεράνει κανείς ότι οι δύο άνδρες «σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας από αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή του».

Η 47χρονη σήμερα Αμάλ Κλούνεϊ εργάζεται ως δικηγόρος σε Βρετανία και ΗΠΑ. Ως μητέρα δίδυμων παιδιών, 7 ετών, η ίδια και ο σύζυγός της ζουν κυρίως μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας. Προσωρινά διαμένουν στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Broadway «Good Night and Good Luck», που έχει βασιστεί στην ομώνυμη ταινία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.