Search
Close this search box.
Search

Αμυράς για έκθεση ΟΟΣΑ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά των ανισοτήτων είναι η απασχόληση – Στο 9,2% η ανεργία πλέον με τάση διαρκούς μείωσης (audio)

Πριν 1 εβδομάδα
Γιώργος Αμυράς

Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε το κλίμα κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του επανεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του γραφείου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

Άλλωστε ο κύριος Μητσοτάκης, σημείωσε ο κ. Αμυράς, ο οποίος πλέον είναι από τους παλαιότερους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε συνεργασία και την πρώτη περίοδο της διοίκησης Τραμπ.

«Επομένως, είχαν μια ευκαιρία να συνομιλήσουν, να επισημάνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικές και μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με βάση το αμοιβαίο συμφέρον και νομίζω ότι ήταν ένα πολύ θετικό κλίμα. Άλλωστε αυτό, μπορώ να πω ότι τονίζεται και από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τον κ. Τραμπ να επισκεφθεί τη χώρα μας. Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς και στην οικονομία και στην ενέργεια και ήταν μία πρώτη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα και επανεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε ο κ. Αμυράς.

«Επίσης θα ήθελα να επισημάνω και αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός χθες σε σχέση με τις ευρωατλαντικές σχέσεις, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα πλέον, ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει σημαντικά σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των βασικών παγκόσμιων ανταγωνιστών της δηλαδή και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με την Ανατολή προς την Κίνα. Και αυτό νομίζω, το κενό ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να καλυφθεί με δημόσιους πόρους αλλά και με πολιτικές που θα είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Αμυράς, ο επανεκλεγείς πρόεδρος και κατά την πρώτη θητεία του, είχε ουσιαστικά τονίσει προς τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν μπορεί να μην καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή περίπου το 2% των δαπανών και ότι θα έπρεπε να αυξηθούν και οι αμυντικές δαπάνες.

«Εμείς το καλύπτουμε αυτό το ποσό, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών μας και των θέσεων που πρέπει να έχουμε. Σε αυτό το σημείο θα υπάρχει σίγουρα ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, σε ό, τι αφορά την οικονομία και τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει ουσιαστικά να ξυπνήσει από μια συνθήκη, θα έλεγα λιγάκι λήθαργου, με την έννοια ότι δεν μπορεί να βλέπει την ανταγωνιστικότητα, το χάσμα να μεγαλώνει, την απόσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ανατολή να διευρύνεται και να μη λειτουργεί συντονισμένα, αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, δεν νομίζω ότι θα είχε ποτέ θεσμοθετηθεί αν δεν υπήρχε η πανδημία. Τώρα υπάρχουν ανάγκες, βλέπουμε ότι η γερμανική οικονομία, οι μεγάλες οικονομίες υποφέρουν, αντιμετωπίζουν στασιμότητα. Βλέπουμε επιχειρήσεις, εργοστάσια να κλείνουν στην Δυτική Ευρώπη. Επομένως, πρέπει να δει η Ευρώπη κατάματα το πρόβλημα και να επανατοποθετηθεί στον χάρτη της ανταγωνιστικότητας και στο χάρτη τον γεωπολιτικό» συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ο κ. Αμυράς, θα πρέπει η Ευρώπη να τρέξει ταχύτερα, να κινητοποιήσει δημόσιους πόρους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση που συμμετείχε ο πρωθυπουργός όπου ακούστηκε ότι από τις 50 μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, είναι ελάχιστες πλέον οι ευρωπαϊκές και αυτό το χάσμα, επισήμανε, όσο αφορά στη ψηφιακή οικονομία και την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, θα διευρύνεται αν δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές.

Σε σχέση με τα εθνικά θέματα, ο κ. Αμυράς επανέλαβε πως και στην πρώτη θητεία του κυρίου Τραμπ, ήταν άριστες οι σχέσεις της Ελλάδας και του πρωθυπουργού και επιπλέον πως οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας εκείνη την περίοδο πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις.

«Εμείς δεν ετεροκαθοριζόμαστε, ακολουθούμε τις πάγιες εθνικές μας γραμμές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διασφαλίζοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» συμπλήρωσε.

Όσο αφορά στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έρχεται στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες ευημερίας και σε ό,τι αφορά μισθούς, ανισότητες και φτώχεια, ο κ. Αμυράς επισήμανε τα εξής.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση, όταν έχει περάσει μια δεκαετή κρίση, η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε σημαντικά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 έκλεισαν οι τράπεζες. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί υπήρχαν μέχρι σχεδόν το 2019. Προχθές άκουγα στο Πρώτο Πρόγραμμα τις ανατριχιαστικές περιγραφές που γίνονταν για εκείνη την περίοδο αλλά για να πάμε στο τώρα, στο διάστημα 2019-2023 η συγκριτική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί στους περισσότερους τομείς. Για παράδειγμα, στο εισόδημα, η έκθεση του ΟΟΣΑ λαμβάνει την περίοδο 2019 2022, όπου το 20 και το 21 είχαμε πανδημία, που σημαίνει ότι ήταν κλειστό, με αναστολές συμβάσεων. Το 22 ήταν η ενεργειακή κρίση. Τα νεότερα στοιχεία και αυτό εγώ δεν το λέω μόνο ως γενικός διευθυντής Τύπου του πρωθυπουργού, αλλά διάβασα πρόσφατο άρθρο του κ. Παγουλάτου που είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην έκθεση στον ΟΟΣΑ, που έλεγε ότι εάν συμπεριλάβουμε το 23 και το 24 το πρώτο τρίμηνο, στην περίοδο 2019-2024 υπάρχει αύξηση του πραγματικού εισοδήματος και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνουμε πολύ θετικές επιδόσεις. Άλλωστε θυμίζω, ο κατώτατος μισθός το 19 ήταν 650 ευρώ, τώρα είναι 830, θα φτάσει 950 ευρώ. Σε ό, τι αφορά τις ανισότητες, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο όπλο κατά των ανισοτήτων είναι η απασχόληση. Η ανεργία το 2019 ήταν πάνω από 17,5%. Τώρα είναι στο 9,2% με τάση διαρκούς μείωσης. Δεν είναι για να πανηγυρίζουμε. Δεν καταστροφολογούμε. Υπάρχει μεγάλο χάσμα το οποίο δημιουργήθηκε και διαχρονικές καθυστερήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης. Αλλά με τις πολιτικές μας τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές για τις οποίες θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός στα μέσα του 2027».

Στην υπόλοιπη εσωτερική επικαιρότητα, όσο αφορά στους βανδαλισμούς που έγιναν στην πρυτανεία στην Πολυτεχνειούπολη και ερωτηθείς σχετικά με τη διατήρηση της τάξης και τη φύλαξη ουσιαστικά των πανεπιστημιακών χώρων, ο κ. Αμυράς ανέφερε αρχικά «αυτό ήταν ένα σχέδιο εμπρησμού του κτιρίου της Πρυτανείας, από ό,τι άκουσα από τον πρύτανη, ήταν ένα είδος αντιποίνων επειδή το Πολυτεχνείο θέλει να προχωρήσει σε κάποιες απελευθερώσεις, να το πω έτσι, χώρων που έχουν καταληφθεί» και επισήμανε στη συνέχεια «η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς, προκειμένου όποτε κληθεί από τις πρυτανικές αρχές να παρέμβει, το κάνει αμέσως και έχει συμβεί αυτό σε πλέον θα έλεγα σε δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες περιπτώσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, απελευθερώνοντας κατειλημμένες χώρους και επαναφέροντας την τάξη από ομάδες βανδάλων. Αυτό είναι πραγματικά πολύ λυπηρό. Θα πρέπει και το Πολυτεχνείο να δει το πώς λειτουργούν τα σχέδια φύλαξης. Ήταν η βασική πρυτανεία του Πολυτεχνείου και η κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα στις πρυτανικές αρχές όταν κληθούν να παρέμβουν. Και αυτό το έχει κάνει κατ’ επανάληψη».

«Η εικόνα στα περισσότερα πανεπιστήμια έχει βελτιωθεί σημαντικά. Και στο Αριστοτέλειο και σε άλλα πανεπιστήμια, όπου είχαμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση μολότοφ, δράση κουκουλοφόρων και άλλων στοιχείων παρανόμων. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν οι μηχανισμοί και υπάρχουν και οι δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, όποτε υπάρχει πρόβλημα να παρεμβαίνουν και ταυτόχρονα και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων θα πρέπει να λειτουργεί ώστε να υπάρχουν και συστήματα φύλαξης, συστήματα παρακολούθησης με κάμερες έξω από την πρυτανεία, έξω από κάποια συγκεκριμένα κτίρια γιατί αυτές οι εικόνες είναι θλιβερές και λυπηρές για όλους και απογοητευτικές» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αμυράς δεν θέλησε να σχολιάσει τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «άλλωστε πλέον έχουν ξεφύγει από το πολιτικό πεδίο».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.