Search
Close this search box.
Search

Αναφορές για εκκένωση του στρατηγείου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Στη Μόσχα ο Αμπάς

Πριν 5 μήνες
Διάγγελμα στον αραβικό κόσμο απευθύνει ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με αφορμή φυσικά τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Η Γαλλία, η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν τη Δευτέρα (12/08/2024) πως «δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμιά επιπλέον καθυστέρηση» στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας «το Ιράν και τους συμμάχους του» εναντίον οποιασδήποτε «νέας κλιμάκωσης» της σύγκρουσης.

Στο μεταξύ, αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εκκένωση του στρατηγείου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Σύμφωνα με την Jerusalem Post και τους Times of Israel, η λιβανέζικη οργάνωση μετέφερε τόσο το κέντρο επιχειρήσεων όσο και το πολιτικό σκέλος της εκτός Βηρυτού, προετοιμαζόμενη για μια κλιμάκωση στην περιοχή.

Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο κάλεσαν σε κοινή τους δήλωση «το Ιράν και τους συμμάχους του να απόσχουν από επιθέσεις που επιδεινώνουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων».

«Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και όλοι οι όμηροι, που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, πρέπει να απελευθερωθούν», υποστηρίζουν οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών, επαναλαμβάνοντας την έκκληση των ομολόγων τους των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και το Κατάρ «για την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

«Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί πια να υπάρξει καμιά επιπλέον προθεσμία», προσθέτουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση των εντάσεων στην περιοχή».

Η σύγκρουση πήρε πράγματι νέα διάσταση μετά τις δολοφονίες στα τέλη Ιουλίου του στρατιωτικού αρχηγού της λιβανικής Χεζμπολάχ Φουάντ Σοκρ κοντά στη Βηρυτό και κυρίως του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Το Ιράν έχει εξάλλου υποστηρίξει πως έχει «νόμιμα το δικαίωμα να τιμωρήσει» το Ισραήλ γι’ αυτή την ενέργεια που διαπράχθηκε στο έδαφός του. Όμως για το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο, «καμιά χώρα ή έθνος δεν έχει να κερδίσει από μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

Οκτώ μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.198 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, η επίθεση που διεξάγει σε αντίποινα το Ισραήλ έχει προκαλέσει τουλάχιστον 39.790 νεκρούς στη Γάζα, όπου 111 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται – 39 από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς καλεί να εφαρμοστεί το σχέδιο των ΗΠΑ
Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα επίσκεψη στη Ρωσία, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Χαμάς κάλεσε χθες Κυριακή να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο που είχε παρουσιαστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας αντί «να διεξαχθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις», την ώρα που κάτοικοι έφευγαν μαζικά από τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου αναμενόταν να εξαπολυθούν νέες χερσαίες και αεροπορικές ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το αίτημα αυτό της Χαμάς καταγράφτηκε την επομένη αεροπορικής επιδρομής σε σχολείο που θεωρείται πως συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα άνευ προηγουμένη έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— έμειναν επανειλημμένα άκαρπες τους τελευταίους μήνες. Την 31η Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε σχέδιο, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, που προέβλεπε, σε πρώτη φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, συνοδευόμενη από την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τις χώρες που μεσολαβούν να «παρουσιάσουν οδικό χάρτη» για την «εφαρμογή» του σχεδίου, στη βάση της παρουσίασής του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και «της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αντί να γίνουν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» ούτε να παρουσιαστούν «νέες προτάσεις».

Πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν να ξαναρχίσουν τη 15η Αυγούστου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο και παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει, η Χαμάς δεν το έχει ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε νωρίς χθες Κυριακή τους αμάχους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την αλ Τζαλάα, βόρεια συνοικία της πόλης Χαν Γιούνις, όπου έχει ήδη διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις. Ανέφερε πως η Χαμάς εγκατέστησε εκεί «τρομοκρατική υποδομή» και «ετοιμάζεται» να εξαπολύσει επιθέσεις.

«Δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε εκτοπιστεί πενήντα φορές», βαριαναστέναζε η Σάλεχ Γαμπάν, καθώς έφευγε με λιγοστά υπάρχοντά της. Στην πόλη της Γάζας, σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το έργο τους, την επομένη αεροπορικού βομβαρδισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 93 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

«Θα μας χρειαστούν ακόμη δυο ημέρες για να αναγνωρίσουμε τα πτώματα που έγιναν κομματάκια», είπε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι στο σχολικό κτηριακό συγκρότημα βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» από το οποίο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ «διεξήγαγαν επιθέσεις» εναντίον των μελών του και ότι «εξάλειψε» τουλάχιστον «19 τρομοκράτες».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.