Νέα προγράμματα στήριξης για την ανακούφιση του στεγαστικού προβλήματος σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας έμφαση σε άτοκα στεγαστικά δάνεια και επιδοτήσεις για την ανακαίνιση ανενεργών κατοικιών.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», που μέχρι στιγμής έχει εμφανίσει περιορισμένη ανταπόκριση. Παρά τη δυνατότητα για άτοκο δανεισμό έως 25.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μόλις 1.335 νοικοκυριά έχουν επωφεληθεί, με την απορροφητικότητα να μην ξεπερνά το 8,2%.
Φορολογικά κίνητρα
Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος, το υπουργείο σχεδιάζει πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα ανακαινισμένα διαμερίσματα προς μίσθωση. Στόχος είναι να επιστρέψουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά ακίνητα – υπολογίζονται σε 700.000 πανελλαδικά και 120.000 στην Αττική.
Επιδότηση για την πράσινη μετάβαση
Παράλληλα, εξετάζεται και αναθεώρηση των πόρων του ΕΣΠΑ για να ενισχυθούν επιπλέον δράσεις στέγασης. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα καλύπτει παρεμβάσεις όπως θερμομόνωση, ενεργειακά κουφώματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας. Ο ΦΠΑ θα συμπεριλαμβάνεται στο δάνειο, ενώ η περίοδος αποπληρωμής θα φτάνει τα επτά έτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος άτοκων δανείων για στέγαση εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ, με μέρος των πόρων να προέρχεται από τραπεζική χρηματοδότηση.