Search
Close this search box.
Search

Ανακαλύφθηκε τείχος 11.000 ετών στη Βαλτική – Ίσως η αρχαιότερη «μεγαδομή» στην Ευρώπη

Πριν 9 μήνες
Η αρχαιότερη μέγα – δομή που κατασκεύασαν Ευρωπαίοι, ίσως είναι ένα τείχος της «Λίθινης Εποχής», ερείπια του οποίου ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Βαλτικής ανοικτά των βόρειων ακτών της Γερμανίας, σύμφωνα με ερευνητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

Το τείχος, που έχει έκταση περίπου ενός χιλιομέτρου (971 μέτρα) και ύψος μικρότερο του ενός μέτρου, εντόπισαν τυχαία στον βυθό του κόλπου του Μεκλεμβούργου επιστήμονες που χρησιμοποίησαν σύστημα σόναρ πολλαπλών ακτίνων από ερευνητικό σκάφος στη διάρκεια φοιτητικής εκδρομής, περίπου 9,6 χιλιόμετρα ανοικτά των γερμανικών ακτών της Γερμανίας.

Μετά από προσεκτική παρατήρηση του τείχους, που βαφτίστηκε «Blinkerwall» οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 1.400 μικρότερες πέτρες, που φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί για να συνδέσουν σχεδόν 300 μεγαλύτερους ογκόλιθους εκτιμώμενου συνολικού βάρους 142 τόνων, πολλοί εκ των οποίων ήταν σχεδόν ασήκωτοι για να έχουν μετακινηθεί από ανθρώπινες ομάδες.

Tο τείχος αυτό, που χαρακτηρίζεται «συναρπαστική ανακάλυψη», βρίσκεται σε βάθος 21 μέτρων, αλλά ερευνητές εκτιμούν ότι το είχαν κατασκευάσει πριν από έντεκα χιλιάδες χρόνια κυνηγοί στη στεριά δίπλα σε λίμνη ή βάλτο.

Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί γιατί κατασκευάστηκε το τείχος, επιστήμονες εικάζουν ότι χρησίμευε ως διάδρομος για το κυνήγι κοπαδιών ταράνδων.

«Όταν τα κυνηγούσαν, τα ζώα ακολουθούσαν αυτές τις δομές, δεν προσπαθούσαν να πηδήξουν από πάνω τους», δήλωσε ο Γιάκομπ Γκέερσεν του Ινστιτούτου «Leibniz» για την Έρευνα της Βαλτικής Θάλασσας, που έχει την έδρα του στο λιμάνι του Βαρνεμιούντε της Γερμανίας. «Στόχος ήταν να προκαλέσουν ένα τεχνητό μποτιλιάρισμα με ένα δεύτερο τείχος ή την ακτή της λίμνης», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Εναλλακτικά, το τείχος ίσως ανάγκαζε τα ζώα να εισέλθουν στη γειτονική λίμνη, επιβραδύνοντάς τα και καθιστώντας τα εύκολη λεία για τους κυνηγούς που είχαν στήσει καρτέρι με ακόντια ή τόξα και βέλη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedigns of the National Academy of Sciences», στα ιζήματα του βυθού ίσως κρύβεται ένα δεύτερο τείχος παράλληλο με το «Blinkerwall».

Αν όντως το τείχος λειτουργούσε ως κυνηγετικός διάδρομος, πιθανώς οικοδομήθηκε πριν από περισσότερες από δέκα χιλιετίες και καλύφθηκε από τα νερά της Βαλτικής με την άνοδο της στάθμης της πριν από περίπου 8.500 χρόνια.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές το μέγεθος του «Blinkerwall» το τοποθετεί στην εμβέλεια των αρχαιότερων γνωστών δειγμάτων κυνηγετικής αρχιτεκτονικής στην υφήλιο και πιθανώς το καθιστά την παλαιότερη ανθρωπογενή μεγα-κατασκευή στην Ευρώπη».

Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς του οι ειδικοί θα αναζητήσουν οστά ζώων και ανθρώπινα τεχνουργήματα, όπως βλήματα που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι κι ίσως είναι θαμμένα στα ιζήματα που περιβάλλουν το τείχος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.