-->
13.06.2024

Ανακάλυψαν άθικτη κρφαλή του Μ. Αλεξάνδρου στην Προύσα της Τουρκίας – Δείτε εικόνες

Στην ανακάλυψη ενός εντυπωσιακού, αρχαιολογικού ευρήματος προχώρησαν οι αρχές του δήμου Ντούτζε, κοντά στην Προύσα της Τουρκίας. 

Όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός δήμος, οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν μία άθικτη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανεβάζοντας μάλιστα και την φωτογραφία του ευρήματος στα social media. 

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Konuralp και την παρέδωσαν στο μουσείο της σύγχρονης πόλης.

AGALMA megas alexandros

Οι συντηρητές και οι μελετητές του μουσείου επιβεβαίωσαν την «ταυτότητα» του εικονιζόμενου στην προτομή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου, «κατά την ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο βρέθηκε ένα κεφάλι του Αλέξανδρου, διαστάσεων 23 εκ. (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό), που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.».

μεγας αλεξανδρος

Ο μακεδόνας στρατηλάτης απεικονίζεται «με βαθιά, στραμμένα προς τα πάνω μάτια από μάρμαρο, σημάδια από τρυπάνι στην κόρη και ελαφρώς ανοιχτό στόμα που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια του. Το μακρύ σγουρό χτένισμά του μέχρι το λαιμό είναι σαν χαίτη λιονταριού- πολύ συγκεκριμένη απεικόνιση των μαλλιών του Μέγα Αλέξανδρου» καταλήγει η ανακοίνωση του μουσείουΔιαβάστε επίσης