Αστρονόμοι ανακάλυψαν 85 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος που θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν ζωή. Αυτοί οι υποψήφιοι εξωπλανήτες είναι παρόμοιοι σε μέγεθος με τον Δία, τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα και ανακαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο TESS (Transitioning Exoplanet Survey Satellite) της NASA.
Ο TESS δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρατηρούν βυθίσεις στη φωτεινότητα των άστρων, γνωστές ως μεταβάσεις, που προκαλούνται από αντικείμενα που περνούν μπροστά τους. Συνήθως, πρέπει να παρατηρηθούν τουλάχιστον τρεις διελεύσεις για την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να προσδιοριστεί ο χρόνος που χρειάζονται για να περιστραφούν γύρω από το άστρο τους.
Ωστόσο, στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν συστήματα που διέρχονται μόνο δύο φορές, που σημαίνει ότι οι πλανήτες έχουν μεγαλύτερες περιόδους τροχιάς, επιτρέποντας την ανακάλυψη εξωπλανητών που έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες.
«Είναι πολύ συναρπαστικό να βρίσκουμε αυτούς τους πλανήτες και να γνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να βρίσκονται στη σωστή ζώνη θερμοκρασίας για να υποστηρίξουν ζωή», δήλωσε ο καθηγητής Ντάνιελ Μπέιλις, του Πανεπιστημίου του Warwick.
«Ενσωματώνοντας το πνεύμα συνεργασίας της αποστολής TESS, δημοσιοποιήσαμε και εμείς τις ανακαλύψεις μας, ώστε οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο να μπορούν να μελετήσουν αυτούς τους μοναδικούς εξωπλανήτες με περισσότερες λεπτομέρειες. Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα αυτών των συναρπαστικών εξωπλανητών», σημείωσε.
Οι ερευνητές λένε ότι ορισμένοι από τους πλανήτες βρίσκονται αρκετά μακριά από τα άστρα που τους φιλοξενούν και θα μπορούσαν να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία για να υποστηρίξουν ζωή. Αυτό είναι γνωστό ως «ζώνη της Χρυσομαλλούσας» ή «κατοικήσιμη ζώνη».
Στην παρούσα φάση τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από τη NASA, κάτι που πιθανώς θα γίνει σε μελλοντικές παρατηρήσεις.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Monthly Notices Of The Royal Astronomical Society».