Search
Close this search box.
Search

Αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Πριν 2 μήνες

Όταν ο ουρανός φωτίζεται από μια έκρηξη δεν αποτελεί πάντα λόγο ανησυχίας. Τουλάχιστον όχι όσον αφορά την Σαντορίνη, όπου η αναπαράσταση της εκρήξεως του ηφαιστείου προκαλεί μόνο επιφωνήματα θαυμασμού.

OΚώστας Κανελλάκης, πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης “ΓΕΩΘΗΡΑ”, δικαίως χαίρεται με την αναπαράσταση ενός γεγονότος που αποτελεί πόλο έλξεως για χιλιάδες τουρίστες. Αναφέρει ότι επί σχεδόν τριάντα χρόνια πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις “Ηφαίστεια”, με  την εικονική αναπαράσταση της εκρήξεως, με ρίψεις πυροτεχνημάτων από την Νέα Καμένη. Φέτος υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 επισκέπτες έφτασαν στο νησί ειδικά για αυτό το θέαμα.

Αρχικά η εκδήλωση λάμβανε χώρα τον Αύγουστο, αλλά καθώς το νησί “βουλιάζει” από κόσμο εκείνη την περίοδο, οι τοπικές αρχές  αποφάσισαν την διεξαγωγή του το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με σκοπό να παραταθεί η τουριστική περίοδος, που κρατά έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Έτσι, το ετήσιο ραντεβού για τα “Ηφαίστεια” θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια ως ένα μέγα-γεγονός που θα προσελκύει κόσμο. Μια υπενθύμιση της μεγαλοπρέπειας της φύσεως και της τρομακτικής της ισχύος, μια κληρονομιά, που δεν πρέπει να καθησυχάζει, λόγω μιας προσωρινής ανάπαυλας.

Αν και αδρανής, η Σαντορίνη είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Οι τεκτονικές πλάκες συνεχίζουν να κινούνται και να προκαλούν ένα ασταθές περιβάλλον, όπως και στο παρελθόν, το οποίο δείχνει μακρινό, αλλά είναι πολύ πρόσφατο ιστορικά. Τα στρώματα θηραϊκής γής άρχισαν να συσσωρεύονται με την εκροή λάβας πριν από δυο εκατ. χρόνια και μόλις πριν από 300 εκατ. χρόνια δημιουργήθηκε το κύριο ηφαίστειο, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η καλδέρα, διαμέτρου 15 χλμ.. Ο γεωλογικός χρόνος βραχύς σε σχέση με τον πλανήτη, εκτενέστερος σύμφωνα με την ανθρώπινη κλεψύδρα, επεφύλασσε μια τρομακτική έκπληξη, μια έκρηξη, στα τέλη της εποχής του Χαλκού, πριν από περίπου 3.600 χρόνια.

Αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Η έκρηξη κατέστρεψε το νησί της Θήρας και βύθισε το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την βόρειο Αφρική σε έναν ηφαιστειακό χειμώνα γύρω στο 1628 με 1450 π.Χ.. Κατεγράφη ως Μινωική έκρηξη γιατί προκάλεσε ένα τσουνάμι, που υπολογίζεται ότι είχε ύψος 46 μέτρων. Το κύμα έφτασε 120 χλμ. νότια, ισοπεδώνοντας τις πόλεις της Κρήτης. Ήταν οι πυροκλαστικές ροές που εξαφάνισαν έναν μεγάλο πολιτισμό, όπως αποκαλύπτεται από τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι. Το νησί έχασε ένα μεγάλο μέρος του καταβυθιζόμενο και η υπερθερμασμένη ηφαιστειακή τέφρα σκέπασε τον ουρανό, άγνωστο για πόσα χρόνια, φτάνοντας έως την Γροιλανδία, την Κίνα και τον Νέο Κόσμο, με ασύλληπτες συνέπειες στην ζωή των ανθρώπων, διατροφικές, οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.