Search
Close this search box.
Search

Ανασχηματισμός: Αξιολογεί πρόσωπα και συμπεριφορές ο Μητσοτάκης – Ποιοί φεύγουν, ποιοί έρχονται – Όλα τα ονόματα

Πριν 1 μήνα

Ο χρονικός ορίζοντας των παρεμβάσεων που θα θελήσει να προωθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην εικόνα της υπουργικής ομάδας παραμένει ακόμη θολός. Η αναφορά του ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την παρούσα σύνθεση δείχνει, σε πρώτη ανάγνωση, μετατόπιση των όποιων εξελίξεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο φέρνει την κίνηση του ανασχηματισμού από τις αρχές της εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό, όμως, να είναι εκτός Ελλάδας από το Σάββατο έως και την Δευτέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με προβολή της περιλάλητης σε αυτές τις περιπτώσεις επισήμανσης σύμφωνα με την οποία «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» υπάρχει πάντα το σενάριο η κίνηση του ανασχηματισμού να γίνει ανά πάσα στιγμή.

«Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του μελετάει επιλογές και αξιολογεί πρόσωπα, με όλες τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για μία ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου αυτή να συνδυαστεί με την προώθηση του επόμενου κύματος των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», τονίζει ο πρωθυπουργός, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για αλλαγές που θα δείχνουν ότι έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών, για παράδειγμα, στο μέτωπο της ακρίβειας ή το μήνυμα επαγγελματικών ομάδων που το 2023 στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα αποστασιοποιήθηκαν.

Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται ότι θα έχει ο ανασχηματισμός είναι η αξιοποίηση μεγαλύτερου αριθμού μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παράλληλα, μένει να απαντηθεί και τι θα γίνε όσον αφορά στην εικόνα του επιτελείου εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας – κάτι που ζητούν και στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης ή ο Μάριος Σλαμάς – που θέτουν ζήτημα επιστροφής στις ρίζες.

Ανασχηματισμός

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να κάνει κανονικό ανασχηματισμό και όχι rotation όπως ουσιαστικά είχε επιλέξει τον περασμένο Ιουνίο μετά τις εθνικες εκλογές Δηλαδή να τοποθετηθούν συγκεριμένα στελέχη σε συγκεριμένα υπουργεία όπου μπορεί να αποδώσουν.

Οι μυημένοι επιμένουν πως υπουργοί όπως ο Κώστας Σκρέκας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γιώργος Φλωρίδης είναι μόνο μερικοί από αυτός που ακούγονται οτι θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα χώρις να αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις.

Είτε αν πρόκειται ακόμα για πρόσωπο που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, κάποιοι κάνουν λογο για τον Άκη Σκέρτσο υποστηρίζοντας πως προκάλεσε τους νεοδημοκρατες με την παρουσία του στα επινίκια για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είτε για άλλο που εχει χαρτοφυλάκιο που εμπλέκεται στη διαρροη των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα βούληση του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει και στελέχη όχι μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που σημαίνει πως θα αποχωρήσουν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί. αλλά να ενισχύσει και τη δεξιά πτέρυγα του κομματος.

Μεταξύ των προσώπων που μπορεί να αξιοποιηθούν είναι ο Κώστας Τσιάρας, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Χρήστος Κέλλας, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Ιάσων Φωτήλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Παράλληλα, όμως, θα αναβαθμιστούν και υφυπουργοί. Σε αυτή την τάξη ανήκουν για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Βασιλης Σπανάκης.

Την ίδια ώρα όμως μεγάλο ερωτηματικό είναι εαν τελικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιστρέψει στο Μαξίμου ή το πρωθυπουργικό γραφείο ενισχυθεί με μια προσθήκη όπως ο επικοινωνιολογος και συνεργάτης του πρωθυπουργού Θωμάς Βαρβιτσιώτης ή ο Νίκος Παπαθανασης.

Πρόεδρο Δημοκρατίας

Η δραματική πτώση των ποσοστών της ΝΔ στη Μακεδονία αναγκάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρατεύσει τον Κώστα Καραμανλή και να τον προτείνει για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενδεχόμενη στήριξη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για μια νέα θητεία, θα συνιστά πολιτική αυτοκτονία για τη ΝΔ και αυτό άρχισαν από την Κυριακή το βράδυ να το αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.