Search
Close this search box.
Search

Ανδρέας Βορύλλας: Το έγκληµα των Τεµπών και το όνειδος για τη δηµοκρατία µας

Πριν 4 ώρες

Αυτά που παρακολουθούµε δύο χρόνια µετά τα Τέµπη ενδεχοµένως να σηµατοδοτεί το τέλος της µεταπολίτευσης. Ένα κουρασµένο και σάπιο πολιτικό σύστηµα που για 50 χρόνια εναλλασσόταν στην εξουσία και είναι ένοχο για το έγκληµα των Τεµπών. Η προσπάθεια συγκάλυψης που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε από την πρώτη στιγµή του εγκλήµατος, ώστε να εξαφανίσει κάθε ίχνος από τα στοιχεία που θα έφερναν µέλη της προ του ειδικού δικαστηρίου δεν έχει προηγούµενο. Έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια για να έρθει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ µε το πόρισµά του να επιβεβαιώσει αυτά που εδώ και ενάµιση χρόνο η ΝΙΚΗ έχει αναδείξει σε όλες τις διαστάσεις. Είµαστε οι µόνοι που κανένα σύστηµα και κανένας διαπλεκόµενος και λαθρέµπορος δεν µπορεί να µας κλείσει το στόµα και αυτό το γνωρίζουν όχι µόνο οι χιλιάδες φίλοι και ψηφοφόροι µας, αλλά υποσυνείδητα πολύ µεγάλο µέρος των Ελλήνων πολιτών.

Στο πόρισµα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που δόθηκε στην δηµοσιότητα µόλις µια µέρα πριν την συµπλήρωση δύο ετών από το τραγικό δυστύχηµα, καταγράφονται µια σειρά από αιτίες, που δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παρουσιάζει ως βασική αιτία τα ανθρώπινα λάθη.

Στο εν λόγω πόρισµα καταγράφεται ότι ο Ελληνικός Σιδηρόδροµος υπέφερε πολύ από τις οικονοµικές κρίσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 2009 και κορυφώθηκαν το 2010. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα την κακή συντήρηση και την όλο και πιο υποβαθµισµένη υποδοµή και µια διαρθρωτική έλλειψη προσωπικού, απαραίτητου για να συνεχίσει να παρέχει τις συνήθεις υπηρεσίες.

 Το άγνωστο καύσιµο

Όλες οι προσοµοιώσεις θεωρούν πιθανή παρουσία ενός άγνωστου µέχρι στιγµής καυσίµου, που προκάλεσε την πυρόσφαιρα. Το πώς βρέθηκε άγνωστο καύσιµο µη δηλωµένο στην εµπορική αµαξοστοιχία, αφήνει σοβαρές ενδείξεις για κύκλωµα λαθρεµπορίας µε την συµµετοχή υπαλλήλων του ΟΣΕ, της Hellenic Train Α.Ε. και τελωνειακών υπαλλήλων.

Για όλα τα παραπάνω ευθύνες έχουν και οι προηγούµενες κυβερνήσεις, του τότε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και ακόµα παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, που άφησαν τον Ελληνικό Σιδηρόδροµο να απαξιώνεται, να τον χρησιµοποιούν για λαθραία διακίνηση καυσίµων και να γίνεται όλο και ποιο επικίνδυνος για τις ασφαλείς µεταφορές των συµπολιτών µας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής της αυτό που απέδειξε ήταν ότι συναλλάσσεται τόσο µε την ισχυρή οικονοµική ελίτ της Ελλάδος και του εξωτερικού και εκτελεί τις εντολές αβρόχοις ποσί την woke ατζέντας. H ίδια δε η κυβέρνηση δίνει εντολές στη δικαιοσύνη για το πώς θα ενεργήσει το τελευταίο οχυρό της δηµοκρατίας. Η αµφισβήτηση των Ελλήνων πολιτών, όπως διατυπώνεται στις δηµοσκοπήσεις, κορυφώνεται µε την διαπίστωση ότι η δικαιοσύνη συνδιαλέγεται µε την εκτελεστική εξουσία.

Αυτό δηµιουργεί µέιζον πρόβληµα στη δηµοκρατία, πράγµα που σηµαίνει ότι ανοίγουν κερκόπορτες σε κύκλους ανωµαλίας και σε ακραίους. Αυτό πολύ φοβάµαι ότι θα δηµιουργήσει καταστάσεις που όλοι απευχόµαστε, αλλά και αφήνει πρόσφορο έδαφος σε συµµάχους και εχθρούς µας να µας επιβάλλουν την δική τους πολιτική. Ακόµα χειρότερα αν µια εθνική κρίση µοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ.

 Οι διαδηλώσεις

Οι συγκεντρώσεις της Παρασκευής για τα Τέµπη είναι από εκείνες τις µαζικές κινητοποιήσεις που η Ελλάδα θα θυµάται για πολλά χρόνια. Όσοι προσπαθούν να περιορίσουν το ανθρώπινο ποτάµι που βγήκε στους δρόµους της Πρωτεύουσας και δεκάδων άλλων µεγάλων και µικρών πόλεων της Ελλάδας, αλλά και όπου υπάρχουν Έλληνες στο εξωτερικό, στο πλαίσιο µιας αντικυβερνητικής κινητοποίησης, προφανώς δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την σιωπηλή οργή που σωρεύεται εδώ και καιρό στην ελληνική κοινωνία.

Οι άνθρωποι που βγήκαν πριν λίγες εβδοµάδες να διαδηλώσουν για τα Τέµπη, αλλά και αυτή η λαοθάλασσα της Παρασκευής που συγκεντρώθηκε όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας έρχονται να ενώσουν τις φωνές τους µε όσους µιλούν για συγκάλυψη στο έγκληµα των Τεµπών.

Αν σε αυτά συµπεριλάβουµε και τις δηµοσκοπήσεις που δείχνουν ότι 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι συντελέστηκε απροκάλυπτα συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεµπών µπορούµε εύκολα να καταλάβουµε ότι αυτό το βουβό ποτάµι της οργής, που εµφανίστηκε την Παρασκευή, ζητάει δύο πράγµατα απολύτως κοµβικά για κάθε κοινωνία, δικαιοσύνη και δηµοκρατία.

Επειδή λοιπόν ούτε δικαιοσύνη µπορεί να υπάρξει χωρίς δηµοκρατία, αλλά ούτε και δηµοκρατία χωρίς δικαιοσύνη, αυτό το παλλαϊκό αίτηµα θα δηµιουργήσει σαφέστατα πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και κυρίως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα βρίσκεται µπροστά σε κρίσιµες συγκυρίες για τα εθνικά της θέµατα. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν η χώρα να πορευθεί σε αυτό το µονοπάτι των κρίσιµων εξελίξεων, όταν στο εσωτερικό της θα τρεκλίζει σε καταστάσεις αποσταθεροποίησης, που σίγουρα δεν την τροφοδοτεί η λαϊκή οργή για τα Τέµπη, αλλά την αναδεικνύει;

Η λύση θα πρέπει να δοθεί είτε µε προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία, είτε µε την ανάληψη της κοινοβουλευτικής ευθύνης από τους βουλευτές της συµπολίτευσης που πλέον βάλλονται πανταχόθεν, γιατί δεν βλέπουν οτι οι εξελίξεις αυτές προσβάλλουν την ίδια την καρδιά της δηµοκρατίας.

Αν ο Πρωθυπουργός δεν µπορεί ο ίδιος να ανοίξει την βαλβίδα της αποσυµπίεσης τότε κάποιος θα πρέπει να το κάνει. Αν δεν αναλάβει κανείς αυτή την πρωτοβουλία η λαϊκή οργή πιθανόν να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η δηµοκρατία χρειάζεται οξυγόνο, αν οι δύο πνεύµονες της η πολιτική λογοδοσία και η δικαιοσύνη υπολειτουργούν, τότε και η δηµοκρατία µας υπολειτουργεί.

Χρέος των ηγετών είναι να κυβερνούν και να ανοίγουν δρόµους που οδηγούν την κοινωνία σε σύµπνοια ακόµα και µε προσωπικό κόστος. Δεν υπάρχει διακυβέρνηση χωρίς διάθεση για πολιτική αυτοθυσία όταν οι καιροί το απαιτούν.

Όσο για την αντιπολίτευση, έχει και αυτή χρέος να αποδείξει στους πολίτες ότι είναι υπεύθυνη, µπορεί να συνεργαστεί, αφήνοντας στην άκρη τα κοµµατικά συµφέροντα, πράγµα πολύ δύσκολο, δεδοµένης της πολυδιάσπασής της.

Όσοι αντιλαµβάνονται αλλιώς την εξουσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση), πλανώνται πλάνην οικτρά. Η χώρα µας δεν αντέχει άλλα Τέµπη.

* Βουλευτής Β2 Δυτικού Τοµέα Αθηνών µε τη ΝΙΚΗ

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.