Search
Close this search box.
Search

Ανήλικη απατεώνισσα βρήκε τον δάσκαλο της από ηλικιωμένη

Πριν 37 λεπτά

Τρία άτομα, ανάμεσά τους και μία 17χρονη, συνελήφθησαν στην Αιγιαλεία για συμμετοχή σε ομάδα που φέρεται να εξαπατούσε ηλικιωμένους, προσποιούμενη τους λογιστές. Η δράση της ομάδας αποκαλύφθηκε όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα αντιλήφθηκε εγκαίρως το τέχνασμα και ενημέρωσε την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να στηθεί επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για έξι περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν απόπειρες. Η συνολική αξία των χρημάτων, των κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων που φέρεται να απέσπασαν ανέρχεται περίπου σε 10.000 ευρώ.

Η τηλεφωνική απάτη με πρόσχημα την εφορία

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι δράστες τηλεφώνησαν σε ηλικιωμένη γυναίκα στην Αιγιαλεία, προσποιούμενοι ότι ήταν λογιστές. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, της ανέφεραν ότι δήθεν έπρεπε να καταγραφούν τα χρήματα και τα κοσμήματα που διατηρούσε στο σπίτι της, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή προστίμου από την εφορία.

Με αυτό το πρόσχημα, της ζήτησαν να συγκεντρώσει τα αντικείμενα αξίας και να τα αφήσει έξω από την κατοικία της, ώστε να περάσει κάποιος συνεργάτης τους και να τα παραλάβει. Ωστόσο, η γυναίκα δεν πείστηκε από τα λεγόμενά τους. Αντιλήφθηκε ότι πιθανότατα επρόκειτο για οργανωμένη απάτη και επικοινώνησε άμεσα με τις Αρχές, χωρίς να ακολουθήσει τις οδηγίες των αγνώστων.

Η ψύχραιμη αντίδρασή της αποδείχθηκε καθοριστική. Αστυνομικοί έσπευσαν στην περιοχή και περίμεναν τους φερόμενους ως δράστες, οι οποίοι κατευθύνονταν προς το σπίτι με αυτοκίνητο. Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών, προσπάθησαν να διαφύγουν, όμως δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λίγο αργότερα, οι τρεις ύποπτοι εντοπίστηκαν σε κοντινή περιοχή και συνελήφθησαν. Μεταξύ τους ήταν και η 17χρονη, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέρεται να είχε αναλάβει μαζί με έναν από τους δύο άνδρες την παραλαβή των χρημάτων και των αντικειμένων από τα θύματα.

Η 17χρονη και οι πέντε ακόμη υποθέσεις

Η έρευνα των αστυνομικών αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πιθανότατα δεν είχε περιοριστεί στο περιστατικό με την ηλικιωμένη γυναίκα. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προέκυψε ότι τα μέλη της φέρονται να είχαν εμπλακεί σε ακόμη πέντε περιπτώσεις απάτης, οι οποίες σημειώθηκαν από τις 31 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Μεταξύ των αντικειμένων που φέρεται να έλαβαν ήταν και δύο χρυσές λίρες Αγγλίας. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων υπολογίζεται περίπου στις 10.000 ευρώ.

Τέσσερις από τις υποθέσεις αφορούσαν απόπειρες απάτης, καθώς τα υποψήφια θύματα είτε αντιλήφθηκαν εγκαίρως το τέχνασμα είτε δεν προχώρησαν στην παράδοση των αντικειμένων. Οι δράστες φαίνεται ότι επέλεγαν κυρίως ηλικιωμένους, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο τους για πιθανά φορολογικά πρόστιμα και την άγνοιά τους σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι υπηρεσίες.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνονταν με διαφορετικά προσχήματα, αλλά είχαν κοινό στόχο: να πείσουν τα θύματα να συγκεντρώσουν χρήματα, κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας και να τα αφήσουν σε προκαθορισμένα σημεία. Στη συνέχεια, άλλα μέλη της ομάδας αναλάμβαναν την παραλαβή τους, ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή με τον άνθρωπο που είχε πραγματοποιήσει το τηλεφώνημα.

Η συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των τριών συλληφθέντων. Παράλληλα, δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος των γονέων της 17χρονης για παραμέληση της εποπτείας της.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα στο Αίγιο, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται. Οι Αρχές εξετάζουν αν η ομάδα συνδέεται και με άλλες παρόμοιες υποθέσεις στην ευρύτερη περιοχή ή αν υπάρχουν επιπλέον συνεργοί που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Η υπόθεση της ανήλικης απατεώνισσας που βρήκε τον «δάσκαλό» της από μια ηλικιωμένη γυναίκα αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη προσοχής απέναντι σε τηλεφωνικές απάτες. Οι πολίτες δεν πρέπει να παραδίδουν χρήματα ή τιμαλφή σε αγνώστους και οφείλουν να επικοινωνούν άμεσα με την Αστυνομία όταν δέχονται ύποπτες κλήσεις, ακόμη και αν οι καλούντες επικαλούνται την εφορία, λογιστές ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.