Γιατί η απουσία ενός σεισμού πάνω από 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ανησυχεί τους σεισμολόγους. Την απουσία ενός μεγάλου σεισμού, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα επισημαίνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η συσσωρεύεται σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας.
Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η έκτη πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο. Οι σεισμοί μικρού ή μεσαίου μεγέθους είναι φαινόμενο συνηθισμένο για τη χώρα μας, ενώ και οι μεγάλοι σεισμοί μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Απεναντίας για τους σεισμολόγους και του γεωλόγους είναι κρίσιμο να εκδηλώνονται σεισμικές δονήσεις τέτοιου μεγέθους, ώστε να εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια που συγκεντρώνεται στο υπέδαφος της Ελλάδας.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο facebook τονίζει ότι «η σεισμική άπνοια στην Ελλάδα συνεχίζεται από τα τέλη του 2021. Δείκτης ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια». Εμμέσως δηλαδή προειδοποιεί ότι όσο δεν εκδηλώνεται ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους, τόσο η ενέργεια που συγκεντρώνεται μεγαλώνει και μπορεί να δώσει μια σεισμική δόνηση μεγαλύτερου μεγέθους, κάτι που πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη καταστρεπτική ισχύ.
Το παρήγορο στην Ελλάδα είναι πως η έκταση της θάλασσας είναι μεγαλύτερη της έκτασης του χερσαίου τμήματος της χώρας και επομένως οι πιθανότητες εκδήλωσης σεισμού με επίκεντρο τη θάλασσα είναι μεγαλύτερες, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες ζημιών σε υποδομές και ανθρώπινες ζωές.
Οι τελευταίοι σεισμοί μεσαίου μεγέθους εκδηλώθηκαν προ ημερών στα νότια της Κρήτης και είχαν μέγεθος από 4,2 έως 5,3 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.