Search
Close this search box.
Search

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: Απελπισμένος ο Κασσελάκης «καλοπιάνει» τον Πολάκη και επιτίθεται στους «87»

Πριν 3 εβδομάδες

Άμεση ήταν η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη μετά την «φωτιά» που άναψε στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ το «χτύπημα» του Παύλου Πολάκη που έθεσε ζήτημα ηγεσίας, αλλά και η αποχώρηση 8 στελεχών της ομάδας των «87» που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει απάντηση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους με μια εκτενή ανάρτησή του στο facebοok μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε πολλαπλά μηνύματα.

«Θα καλούσα τους 87, αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά», έγραψε μεταξύ άλλων.

Αντίθετα δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί με τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας πως «μίλησε σε πολιτική βάση» και υποσχέθηκε πως ερευνά το θέμα της Αθηνάς Λινού, ενώ ανέφερε πως θα συναντηθεί μαζί του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Σήμερα το πρωί έβγαλα ένα βίντεο 11 λεπτών με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική προστασία.

Τις επεξεργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής φωτιάς που έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Και πιστεύω ότι πρόκειται για ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από τον πενταετή κύκλο της καταστροφής, των χαμένων περιουσιών και της αναξιοπρέπειας.

Σαν να μη βγήκαν.

Σαν να μην ειπώθηκαν.

Γιατί επί σχεδόν έναν χρόνο οι προτάσεις μας επισκιάζονται από έναν εσωκομματικό πόλεμο χωρίς τέλος.

Δύο μήνες έμεινα ελεύθερος από καθημερινά βέλη στην πλάτη, για να δώσουμε τον αγώνα μας, και το μονοψήφιο ποσοστό των δημοσκοπήσεων, έγινε 15% στις Ευρωεκλογές. Και αυτό με ελάχιστους πόρους.

Και μετά, ξανά τα ίδια.

Μέχρι που σήμερα, στην Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που ο κόσμος ανά τη χώρα αποδοκιμάζει τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα.

Μιλάω για την ανακοίνωση – αποχώρηση των 8 της Πολιτικής Γραμματείας που αυτοτοποθετούνται στους 87.

Μία ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων.

Μιλούν για αποφάσεις που «ευτελίζουν το κόμμα» και ισχυρίζονται ότι δεν έφερα καμία πρόταση για τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι για ένα κόμμα που μειώθηκε η χρηματοδότησή του από τα 8 εκατ. ευρώ στα 4,3 εκατ. και στα ΜΜΕ πηγαίνουν τα 4 εκατ., η βιωσιμότητα απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Επειδή όμως ενδεχομένως να υπήρχε κάποια λύση που δεν είχα σκεφτεί, ζήτησα από τους 8 σε προηγούμενη συνεδρίαση, να φέρουν εναλλακτικό σχέδιο για τα ΜΜΕ. Φυσικά, δεν έφεραν τίποτα.

Αυτό όμως που μπορεί να υπάρξει ως λύση εκτάκτου ανάγκης αυτή τη στιγμή για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, είναι η συντροφική συνεισφορά. Είπα σήμερα στα μέλη της Π.Γ.: “συνεισφέρετε με το μέγιστο ποσό που μπορείτε, και θα βάλω προσωπικά το διπλάσιο του συνόλου, προκειμένου να πληρωθούν μισθός και επίδομα αδείας”.

Αποχώρησαν και κατήγγειλαν.

Άρα τι θέλουν; Να σκάσει η οικονομική βόμβα που παρέλαβα στα χέρια μου;

Με εργαλειοποίηση εκ μέρους τους των απλήρωτων εργαζόμενων, που δεν τους σώζουμε ενώ τάχα μπορούμε;  Όταν όμως δάνειζα χρήματα για να πληρωθεί το δώρο, ήταν «ντροπή για το κόμμα».

Στο δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, οι 8 των 87 πήραν θέση κατά της εισόδου του Προέδρου του κόμματος στη Βουλή, διότι όπως είπαν «το θέμα ανατροφοδοτεί την εσωστρέφεια!», ενώ για τις δεκάδες Νομαρχιακές που στέλνουν αιτήματα για την είσοδό μου στη Βουλή, γράφουν: «Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας».

Προσωπικό ενδιαφέρον δεν έχω για το θέμα. Διότι, ενώ αναγνωρίζω ότι σε κάθε κόμμα η είσοδος του προέδρου του στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας, δε θέλω να θέσω το Εγώ μπροστά. Αλλά ξέρω τι θα έπραττα στη θέση των άλλων επιλαχόντων, όπως και ξέρω ότι δε θα άφηνα την αξιωματική αντιπολίτευση να υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό από κανέναν.

Το πρόβλημα όμως είναι αλλού:

Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν -ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση- την είσοδο του Προέδρου τους στη Βουλή;

Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, όταν γνωρίζουν την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος;

Πώς μπορεί -ακόμα- στελέχη να είναι εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή και να ποστάρουν φωτογραφίες από τα χωριά τους, την ώρα που βρισκόμασταν επί πέντε μέρες στο πεδίο και από δομή σε δομή;

Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο σε δύο περιπτώσεις:

Όταν κάποιοι δε νιώθουν το κόμμα, κόμμα τους.

Όταν κάποιοι δε νιώθουν τον πρόεδρο, πρόεδρό τους.

Δυστυχώς, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Θα καλούσα τους 87, αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους «Μεγάλης Κεντροαριστεράς»;

Να το αποφασίσουν τώρα.

Με αξιοπρέπεια.

Αν, πάλι, θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα.

Είναι ό,τι πιο έντιμο μπορούν να κάνουν απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ταλαιπωρούμε άλλο τον κόσμο μας. Μην παίζουμε με την αγωνία του.

Έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθούμε, με τους βουλευτές μας και τα στελέχη μας, με τα νέα πρόσωπα των think tank, με τα παιδιά του ευρωψηφοδελτίου που μας έκαναν περήφανους, να φτιάξουμε έναν Νέο ΣΥΡΙΖΑ. Της βάσης, των πολιτών, της κοινωνίας, της σύγχρονης Αριστεράς.

Με έναν στόχο απέναντι: το ανάλγητο, απαθές, διεφθαρμένο καθεστώς Μητσοτάκη.

Και κάθε φορά βρίσκω μπροστά μου ένα νούμερο. Οι 57, οι 6+6, οι 87, οι 8 των 87.

Λυπάμαι. Δεν έχω χρόνο – δεν έχει το κόμμα χρόνο, δεν έχει η χώρα χρόνο για αριθμούς και νούμερα.

Μπήκα μόνος στην πολιτική, δεν είμαι ομαδάρχης, δεν έχω φρουρά, ούτε τάση.

Και δε θα γίνω Πρόεδρος φρουράς ή τάσης.

Εκλέχτηκα Πρόεδρος στην πιο δύσκολη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και παραμένω Πρόεδρος, τιμώντας την εντολή που μου έδωσαν τα χιλιάδες μέλη του κόμματος και προσπαθώντας καθημερινά να πείσω να μας ακολουθήσουν κι αλλοι, με τα λάθη μου αλλά με πάθος και δύναμη, για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας.

Το βλέμμα μου είναι στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους.

Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος.

Προσωπικά, θα προτιμούσα να μας επιτρέψουν με αξιοπρέπεια να αναμετρηθούμε με το Αύριο».

Αποχώρησαν από την ΠΓ οκτώ στελέχη από την ομάδα των «87»

Σε κλίμα περιδίνησης εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά το θέμα ηγεσίας που έβαλε ο Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, οι «87» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα 8 στελέχη της ομάδας των «87», και συγκεκριμένα οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου με ένα κείμενο – κατάπέλτη, εκφράζουν τις διαφωνίες τους τόσο για την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για τα κομματικά ΜΜΕ, όσο και για άλλες πολιτικές επιλογές, όπως η προσπάθεια να μπει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δια της παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Καταγγέλλουν δε κλίμα εσωστρέφειας αλλά και «δολοφονία χαρακτήρων«, που το μόνο «που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση».

Αναλυτικά το κείμενο των «87»

Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας.

Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο. Παρά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε. , σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς το χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματος μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης .

Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση.

Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες της παράταξης μας.

Το θέμα ηγεσίας από Πολάκη και η απάντηση Κασσελάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δραματικές εξελίξεις έρχονται λίγη μόνο ώρα αφότου έγινε γνωστό πως ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μη σηκώνβει το γάντι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανεξάρτητος βουλευτής -που παραμένει ωστόσο μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης– τόνισε πως «χρειάζεται πρόγραμμα και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία», και σημείωσε στη συνέχεια πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί». Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα «παρών» λέγοντας κατά τις ίδιες πηγές πως «θα φανεί χρήσιμος».

Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε πως «δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή».  Σημειώνεται ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Πολάκη και Κασσελάκη φαίνεται να έχουν διαρραγεί πλήρως μετά και την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τον Κρητικό βουλευτή εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

 Η παρέμβαση Πολάκη κατά Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία

Ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε στα social media αποτυπώνει την ανοικτή αμφισβήτηση του Παύλου Πολάκη κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο απόσπασμα ακούγεται ο βουλευτής Χανίων να θέτει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως χρειάζονται «μεγάλες αλλαγές» και μάλιστα σύντομα, ενώ χαρακτηριστικά επισημαίνει πως «σε ό,τι με αφορά, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτό».

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση κυβερνητικής αλλαγής»

Στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης:

«Είπα ότι με την κατάσταση που έχουμε αυτήν τη στιγμή το κόμμα μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής», ακούγεται να λέει αρχικά ο Παύλος Πολάκης και προσθέτει:

«Δυστυχώς, παράγουμε πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη, από πολιτική γραμμή. Είπα ότι πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης, επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος, σε μια σαφή, ξεκάθαρη και συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά».

Το ηχητικό ντοκουμέντο

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.