-->
20.04.2024

Αντιπαράθεση ανακοινώσεων των κομμάτων για την τραγωδία στα Τέμπη

ΣΥΡΙΖΑ: Κρύβονται από τα ΜΜΕ οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στα Τέμπη

«Για πόσο θα κρύβει ο κ. Μητσοτάκης υπουργούς που είχαν πολιτική ευθύνη για την τραγωδία; Αδιανόητο να είναι εκ νέου υποψήφιος o κ. Καραμανλής», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Αδιανόητο να είναι εκ νέου υποψήφιος o κ. Καραμανλής σαν να μην τρέχει τίποτα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Βρισκόμαστε στην 11η μέρα της τραγωδίας στα Τέμπη και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Καραμανλής, που επί 4 χρόνια είχε την ευθύνη των σιδηροδρόμων και που 10 μέρες πριν το δυστύχημα έλεγε με θράσος στον ΣΥΡΙΖΑ πως “είναι ντροπή να θέτει θέματα ασφαλείας”, αγνοείται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι: «Την πρώτη μέρα έκλαψε υποκριτικά, παραιτήθηκε – όχι από ευθιξία αλλά για να μην δώσει απαντήσεις, και τώρα ετοιμάζεται για προεκλογική εκστρατεία, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα τον έχει εκ νέου υποψήφιο σαν να μην τρέχει τίποτα.

Αντίστοιχα και οι αρμόδιοι υφυπουργοί κ. Παπαδόπουλος και Καραγιάννης, παραμένουν στη θέση τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα και κρύβονται από τα ΜΜΕ.

Για πόσο θα κρύβει ο κ. Μητσοτάκης τους υπουργούς που για 4 χρόνια είχαν την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για τους σιδηρόδρομους και εν τέλει την τραγωδία;

Ο υπουργός των Τεμπών κ. Καραμανλής, θα αναζητήσει τη ψήφο των πολιτών κρυπτόμενος»;

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει πως: «Ο ελάχιστος σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στις οικογένειές τους απαιτεί να δώσουν άμεσα δημοσίως απαντήσεις για την απαξίωση του ΟΣΕ, τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των εργαζομένων που αγνόησαν και τις δικλείδες ασφαλείας που καταργήθηκαν επί των ημερών τους.

Όχι άλλη υποκρισία. Όχι άλλη συγκάλυψη».

Απάντηση ΝΔ

Μετά την εθνική τραγωδία, οι δυο διοικητικοί υπάλληλοι που ήταν νομίμως αποσπασμένοι από την ΡΑΣ στον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν οικειοθελώς την άρση της απόσπασής τους προκειμένου να συμβάλλουν στο δύσκολο έργο της διαλεύκανσης των αιτιών του ατυχήματος από την Αρχή.

Γνωρίζουμε ότι είναι αδιανόητο στη ΝΔ να κατανοήσει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε ίδιοι.

Στελέχη της ΝΔ, όπως ο διευθυντής του γραφείου τύπου του κόμματος Νίκος Ρωμανός βγαίνουν στα ΜΜΕ και εκστομίζουν φράσεις όπως «βαρεθήκαμε να επαναλαμβάνουμε συλλυπητήρια για τους θανόντες».

Ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κα Καραγιάννη, αποφασίζει άρση της απόσπασής της προκειμένου να συνδράμει στη προσπάθεια της ΡΑΣ.

Αυτή είναι η διαφορά μας.

ΥΓ. Αναρωτιόμαστε αν εκτός από τοξική προπαγάνδα, αυτές τις ημέρες έχει περάσει από το μυαλό της ηγεσίας της ΝΔ να πράξουν το ίδιο και τα δικά τους αποσπασμένα στελέχη σε δημόσιες συγκοινωνίες.

Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα μόνο μέρος αποσπασθέντων από Δημόσιες συγκοινωνίες σε υπουργούς της ΝΔ.

ΚΚΕ «για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας»

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του (επισυναπτόμενο pdf) για το «σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας» χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις αυτές και υπογραμμίζει ότι «τα συνθήματα αυτών των κινητοποιήσεων δεν επιδέχονται καμίας διαστρέβλωσης και παρερμηνείας. Το μήνυμά τους είναι σαφές. Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι που ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα» τονίζει.

Επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις αυτές «»σμπαράλιασαν» από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αποδώσει αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε «ανθρώπινο λάθος» ή γενικά σε κάποιες «παθογένειες του κράτους», για τις οποίες δήθεν «φταίνε όλοι» και προπάντων οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

«Αχρήστευσαν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ψευτιάς και της υποκρισίας, την κρατική καταστολή και τις προβοκάτσιες, την προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων κομμάτων να επιβληθεί η σιωπή στο όνομα του πένθους ή να εκτονωθεί η οργή και η αγανάκτηση μέσα από βουβές και ανώδυνες διαμαρτυρίες. Στόχος όλων τους ήταν να περιοριστεί η αντιπαράθεση στα επιμέρους και να μείνει στο απυρόβλητο η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που – και στον τομέα των Μεταφορών – υπηρέτησε κι υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, το σημερινό κράτος και κυρίως το σάπιο σύστημα που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους» προσθέτει.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «το έγκλημα στον σιδηρόδρομο υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήρθε να προστεθεί στο σύνολο των υπόλοιπων πιεστικών εργατικών – λαϊκών προβλημάτων, αλλά και σε μια σειρά από επαναλαμβανόμενα γεγονότα (διαχείριση πανδημίας, εργατικά ατυχήματα, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κι άλλες φυσικές καταστροφές κ.λπ.), όπου αποδείχτηκε περίτρανα και με όλες τις κυβερνήσεις ότι το σημερινό κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως «κόστος» που πρέπει να παραμερίζεται γιατί βλάπτει την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Πρόκειται για το ίδιο κράτος που έχει φτιάξει υποδομές για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το ηλεκτρονικό «φακέλωμα», αλλά όχι για την ηλεκτρονική επιτήρηση των τρένων, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και η αξιοποίηση των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων γίνεται με ταξικά οικονομικά και πολιτικά κριτήρια».

«Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες και για το σιδηροδρομικό «δυστύχημα» στα Τέμπη. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθούν οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις, τα κενά, τα «ανθρώπινα λάθη». Ο υπαίτιος είναι συνολικά η πολιτική της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Σημειώνοντας ότι κανείς από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 «δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο» η ανακοίνωση προσθέτει:

«Είναι, επίσης, εκ του πονηρού η προσπάθεια αυτών των συνενόχων να βγάλουν λάδι την «ιδιωτικοποίηση», λέγοντας ότι το ατύχημα έγινε στο πεδίο ευθύνης της κρατικής ανώνυμης εταιρείας που ελέγχει τα δίκτυα, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο και την επόμενη φάση της «απελευθέρωσης». Επιβεβαιώνεται ότι αστικό κράτος και μονοπώλια συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αφού το ίδιο το κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους, θυσιάζοντας τις ανάγκες, την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού».

«Αυτό το κράτος», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση «που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στον ΟΣΕ, λειτουργεί με τους ίδιους νόμους του κέρδους που λειτουργεί και η ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ την ίδια στιγμή έχει μετατρέψει τις Μεταφορές σε πεδίο δράσης για ισχυρούς ομίλους, που αναλαμβάνουν δουλειές στο σιδηροδρομικό δίκτυο μέσα από ΣΔΙΤ και εργολαβίες».

«Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ. Ο σιδηρόδρομος μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, γρήγορο, ασφαλές και φτηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα. Αυτό προϋποθέτει όμως «απελευθέρωση» από τις ράγες του κέρδους, προϋποθέτει μεταφορές και υποδομές με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενταγμένες στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να ζήσει διαφορετικά. Δεν λείπουν τα μέσα που μπορεί να παρέχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, αρκεί όλα αυτά να απαλλαγούν από τη μέγγενη του κέρδους και να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών. Αυτή η προοπτική μπορεί να δώσει πνοή και συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις. Να στριμώξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης. Πάνω απ’ όλα αυτή η προοπτική είναι που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν αυτοί οι αγώνες, στο «γιατί γίνονται όλα αυτά», αλλά και στο «πώς θα απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση»».

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να προσπεράσουν τους εκβιασμούς και να αχρηστεύσουν τις παγίδες που βάζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του συστήματος. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αποπροσανατολίσουν και να φέρουν τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις «στα μέτρα» τους, αλλοιώνοντας το περιεχόμενό τους. Πάνω απ’ όλα θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την εκλογική μάχη για τις κατάλληλες αναδιατάξεις στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αντιλαϊκή «σταθερότητα», μέσω της εναλλαγής αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό άλλωστε εκφράζει και η κοινή τους αγωνία για τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός για το ποιος μπορεί να «εγγυηθεί την ομαλότητα». Είναι καθαρό ότι η αποχή, η παραίτηση, η στήριξη των ακροδεξιών «παιδιών» του συστήματος δεν είναι αυτά που τους φοβίζουν, αντίθετα διευκολύνουν τα σενάριά τους. Όπως επίσης και τα διάφορα σχήματα που, όποτε χρειάζεται, αξιοποιούνται για το μπάλωμα των όποιων ρωγμών εμφανιστούν στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Γι’ αυτό και οι νέοι, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να κάψουν όλα αυτά τα σενάρια με τη δράση και την πολιτική τους στάση.

Για το ΚΚΕ αντίθετα η ριζοσπαστική εργατική – λαϊκή και νεολαιίστικη πάλη είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος, που μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική για το σήμερα και το αύριο. Για να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, το κράτος και το σύστημα του κεφαλαίου, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Εκεί πρέπει να συγκεντρώσουν τα «πυρά» τους οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία. Και σε αυτή την υπόθεση έχουν ισχυρά όπλα. Την οργάνωσή τους, την ενδυνάμωση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, τη συμπόρευση και την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ».

 

 

 Διαβάστε επίσης