-->
22.01.2022

Απόφαση-σταθμός: Μήνυσε γιατρό γιατί την άφησε να γεννηθεί και κέρδισε τη δίκη

Με μια απόφαση-σταθμό, βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε γυναίκα με αναπηρία που μήνυσε το γιατρό της μητέρας της για ελλιπή πληροφόρηση πριν την κύηση.Η 20χρονη Βρετανίδα Ίβι Τουμπς πάσχει από δισχιδή ράχη, μία σπάνια αναπηρία που προκαλεί ελλιπές κλείσιμο της σπονδυλικής στήλης και των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό. Το γεγονός αυτό την αναγκάζει να περνά ολόκληρες ημέρες διασωληνομένη.

Για το λόγο αυτό, η Τουμπς υπέβαλε μήνυση κατά του γιατρού της μητέρας της, Φίλιπ Μίτσελ, κατηγορώντας τον για ιατρική αμέλεια. Συγκεκριμένα, ο Μίτσελ θα έπρεπε να είχε συστήνει στη μητέρα της Ίβι, Κάρολαϊν, να λάβει φυλλικό οξύ, το οποίο θα ελαχιστοποιούσε την πιθανότητα να γεννηθεί η Ίβι με δισχιδή ράχη. Το δικαστήριο δικαίωσε την Ίβι με απόφαση-σταθμό, αποδεχόμενο την έννοια της «άδικης (wrongful) γέννας» που προέβαλε η μεριά της ενάγουσας. Το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβει η Ίβι δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια λίρες.

Παρά την αναπηρία της, η Τουμπς ασχολείται επαγγελματικά με την ιππασία και συμμετέχει σε αγώνες επίδειξης – απέναντι σε αθλητές με και χωρίς αναπηρία. Μάλιστα, προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2024 στο Παρίσι.Διαβάστε επίσης