Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς την Πέμπτη 10 Ιουλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιούνται τα άτυπα «αποκαλυπτήρια» του νέου πολιτικού φορέα που ετοιμάζει, μέσα από ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθεί η παρουσίαση δημόσιας διακήρυξης, υπογεγραμμένης από 91 προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, πνευματικού και κοινωνικού χώρου, με σαφές πολιτικό στίγμα. Το κείμενο περιγράφει το σημερινό αδιέξοδο της χώρας και καλεί σε «αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού» και σε «ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας», σηματοδοτώντας την πρόθεση συγκρότησης ενός νέου, οργανωμένου πολιτικού σχεδίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η συμμετοχή του καθηγητή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Μελέτη Μελετόπουλου, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά και να έχει στα χέρια του την ιδρυτική διακήρυξη του υπό σύσταση κόμματος.
Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν επίσης πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν υποστηρίξει το κόμμα «Νίκη» στα πρώτα του βήματα, αποτυπώνοντας την πρόθεση διαμόρφωσης ενός ευρύτερου συντηρητικού μετώπου με ιδεολογική συνέχεια και πολιτική προοπτική.
Στην επίσημη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας επισημαίνεται ότι:
«Δεν πρόκειται για ένα ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας ή μια ατελέσφορη πολιτική κίνηση, αλλά για μια ρεαλιστική προσπάθεια συγκρότησης πρότασης διακυβέρνησης, με επικεφαλής έμπειρη πολιτική προσωπικότητα».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως το πρώτο οργανωμένο βήμα για τη δυναμική επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στο πολιτικό προσκήνιο, σε μια περίοδο αναζήτησης νέων εκφραστών στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.