Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα χτυπήματα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο θρυλικός ναός της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, καθώς όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εντοπίστηκε ρωγμή στον μιναρέ Βαγιαζήτ Β’.
Ο μιναρές της Αγια-Σοφιάς έχει εμφανίσει βαθιές ρωγμές, με αποτέλεσμα να κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση χαλύβδινης σκαλωσιάς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση για να διευκρινιστεί εάν το πρόβλημα οφείλεται σε σεισμό ή διάβρωσή του δομικού υλικού.
Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, καθηγητής δρ. Χασάν Φιράτ Ντικέρ ανέφερε ότι «δεδομένου ότι ο μιναρές Βαγιαζήτ Β’ έχει τις περισσότερες δομικές αδυναμίες μεταξύ των τεσσάρων μιναρέδων, η επισκευή ξεκίνησε πρώτα από τον συγκεκριμένο μιναρέ, ώστε να πραγματοποιηθεί μερική αποσυναρμολόγηση και να δούμε αν το πρόβλημα το οποίο έχει διαπιστωθεί οφείλεται σε σεισμό ή σε διάβρωση του δομικού υλικού. Στη συνέχεια, θα αποκατασταθεί και θα ακολουθήσουν εργασίες στους άλλους μιναρέδες Δεδομένου ότι τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε μιναρέ διαφέρουν μεταξύ τους, ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους επέμβασης».
Ο Τούρκος καθηγητής αναφέρθηκε και στις χαλύβδινες σκαλωσιές, που τοποθετήθηκαν γύρω από τον μιναρέ, σημειώνοντας ότι είναι προσωρινές παρεμβάσεις: «Σκοπός της χαλύβδινης σκαλωσιάς είναι η αποτροπή τυχόν πτώσεων υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια της ζωής των επισκεπτών. Η εν λόγω παρέμβαση συνιστά μόνο ένα πολύ μικρό στάδιο της αποκατάστασης καθώς οι μιναρέδες, ως γνωστόν, είναι μεταγενέστερες οθωμανικές προσθήκες. Προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση των δομικών αδυναμιών ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατασκευή, καθώς η αποκατάσταση θα επεκταθεί στη δομή του ίδιου του οικοδομήματος, στην εξωτερική όψη και στους θόλους του».