Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πηγή σημαντικών οικονομικών και νομικών προβλημάτων για την Apple.
Όπως αναφέρει το Politico, για την μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη, η ΕΕ λογίζεται ως ένα πηγάδι στο οποίο ρίχνει χρήματα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έχασε την έφεσή της για έναν φόρο ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ λόγω κανόνων που αφορούν το App Store. Ταυτόχρονα, η Apple αντιμετωπίζει τρεις έρευνες για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα πρόστιμα.
Την ίδια εβδομάδα που η εταιρεία παρουσίαζε το νέο iPhone 16, το οποίο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι οποίες επιτρέπουν τη δημιουργία μηνυμάτων, ταινιών και κρατήσεων σε εστιατόρια, η Apple ανακοίνωσε ότι αυτές οι δυνατότητες δεν θα είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρεία επικαλέστηκε τις «ρυθμιστικές αβεβαιότητες» ως τον κύριο λόγο για αυτήν την απόφαση.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, δεν έδειξε απογοητευμένη, παρά το γεγονός πως χρησιμοποιεί προϊόντα της Apple, δηλώνοντας τον Ιούνιο ότι ένιωθε «ανακούφιση που δεν θα λάβω ενημερώσεις AI στο iPhone μου». Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της Apple εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με δηλώσεις, όπως «Πρέπει να αγοράσουμε τη συσκευή εκτός ΕΕ;», ωστόσο, η Apple κατέστησε σαφές ότι οι δυνατότητες AI δεν θα λειτουργούν εντός της ΕΕ, ούτε αν το τηλέφωνο έχει οριστεί σε χώρα της ΕΕ.
the question is, as someone that wants Apple Intelligence, should we buy the device out of the EU? I mean, I guess apple will just limit by settings not by model?
(rn they are limiting by language and region, but that can change)
— Luis 🏴☠️ (@Lascorbe) September 9, 2024
Η Apple, που παλαιότερα κατάφερνε να χειρίζεται τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες αποτελεσματικά, πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Αν και είχε κάνει συμβιβασμούς στο παρελθόν, όπως με τους κανόνες για τη μουσική και τα ηλεκτρονικά βιβλία, η Vestager έχει επικρίνει τη στάση της Apple, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της ως «παράνομη».
Το μεγαλύτερο ζήτημα της Apple στην Ευρώπη αφορά το App Store. Η εταιρεία, που έχει εξελιχθεί από κατασκευαστής συσκευών σε πλατφόρμα εφαρμογών, έλαβε έσοδα ύψους 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2023, με περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων της να προέρχεται από την Ευρώπη. Πλέον, η Apple προσφέρει υπηρεσίες και λαμβάνει προμήθεια από τους προγραμματιστές που πωλούν εφαρμογές μέσω του καταστήματός της, κάτι που ορισμένοι προγραμματιστές χαρακτηρίζουν ως άδικο «φόρο της Apple».
Η ΕΕ είναι μία από τις πολλές ρυθμιστικές αρχές που εξετάζουν πώς η Apple θέτει κανόνες για τους προγραμματιστές εφαρμογών, ενώ μέσω του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές έχει προχωρήσει στην απαγόρευση ορισμένων πρακτικών της εταιρείας. Ένα από τα σημεία που προκάλεσαν την αντίδραση της Apple ήταν η απαγόρευση του “side-loading”, δηλαδή της δυνατότητας εγκατάστασης εφαρμογών εκτός του App Store. Η Apple υποστήριξε ότι αυτό θα έκανε τα iPhone λιγότερο ασφαλή, καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για τους κυβερνοεγκληματίες.
Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει κάνει κινήσεις για να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ. Έχει καταρτίσει σχέδιο συμμόρφωσης, αν και η πορεία προς την εφαρμογή των νέων όρων συνάντησε επικρίσεις από προγραμματιστές. Η Apple έχει προβεί σε αρκετές τροποποιήσεις των όρων και προϋποθέσεών της τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, βρίσκεται υπό συνεχή πίεση να προχωρήσει σε περισσότερες αλλαγές.
Ο Julien Trosdorf, εκπρόσωπος της Apple, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να «συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προσθέτοντας ότι «τους τελευταίους μήνες έχουμε δείξει ευελιξία και ανταποκριθήκαμε στις παρατηρήσεις τόσο της Επιτροπής όσο και των προγραμματιστών».
Η Margrethe Vestager, η οποία την περασμένη εβδομάδα πέτυχε μια απρόσμενη νίκη κατά της Apple για φορολογικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η συνεργασία με τις εταιρείες είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί συμμόρφωση και ότι στόχος της Επιτροπής δεν είναι να λειτουργεί «εναντίον των εταιρειών».
Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προστριβών, καθώς η Apple προσπαθεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις της ΕΕ και τις δικές της εκτιμήσεις για την καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία χρήσης. Όπως δήλωσε ο Francisco Jeronimo, αντιπρόεδρος της IDC, «μένει να φανεί αν η Apple θα φτάσει στο σημείο να πει ότι δεν θα λανσάρει προϊόντα στην ΕΕ λόγω των απαιτήσεων της Επιτροπής».