-->
19.04.2021

Αρχισε η Σύνοδος των «27» – Στην ατζέντα η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Βρυξελλών η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το συντονισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην ΕΕ, με την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Σασσόλι. Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα δεν μετέχει από την αρχή και όπως έγινε γνωστό συνδέθηκε με 30 λεπτά καθυστέρηση.

Ο Πρόεδρος Μισέλ καλωσόρισε την νέα Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας και τον νέο Πρωθυπουργό της Ιταλία Μάριο Ντράγκι στην πρώτη τους τέτοια τηλεδιάσκεψη και μετέφερε στον δεύτερο τα συλλυπητήρια όλων των ομολόγων για την αποτρόπαια επίθεση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το θάνατο του Ιταλού πρέσβη Λούκα Ατανάζιο.

Το μήνυμα της Συνόδου αναμένεται να είναι η επαγρύπνηση και η παρακολούθηση για τις μεταλλάξεις και η εκτίμηση ότι δεν είναι τώρα η ώρα της χαλάρωσης των μέτρων, ενώ θα εξεταστούν ενέργειες για συνεργασία με τη βιομηχανία για πρόσβαση σε πρώτες ύλες εμβολίων και πιθανά νέα εργοστάσια, θα επιβεβαιωθεί η συνέχιση των ταξιδιωτικών περιορισμών χωρίς διατάραξη της κοινής αγοράς και διακίνησης προϊόντων, με τρόπο αναλογικό και θα συμφωνηθεί η συνέχεια της προεργασίας για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο για ιατρική χρήση, χωρίς προς το παρόν συζήτηση για ταξιδιωτικές διευκολύνσεις.

Τροποποίηση Συνθηκών για να περιληφθούν οι διατάξεις για μόνιμη κοινή πολιτική στα θέματα υγείας ζήτησε ο Σασσόλι

Τροποποίηση των συνθηκών για να περιληφθούν οι διατάξεις που απαιτούνται για μόνιμη μελλοντική κοινή πολιτική στα θέματα υγείας, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΕΚ απευθυνόμενος στους 27 δήλωσε τα εξής: «η πανδημία μας έχει δώσει νέες ευθύνες και καθήκοντα: την ευθύνη να κάνουμε επιλογές και το καθήκον να το κάνουμε προς το γενικό συμφέρον – όχι το συμφέρον των λίγων. Τα εμβόλια θα αποδειχθούν κεντρικά για τη μακροχρόνια ανάρρωσή μας χωρίς να ξεχαστεί κανείς. Πρέπει να αναπτύξουμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση που θα αποφέρει απτά οφέλη στους πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη.»

Όπως σημείωσε «χάρη στη συλλογική προσέγγισή μας, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν περιπέσει σε αντιπαράθεση μεταξύ τους και οι πλούσιες χώρες δεν έχουν αγοράσει τα περισσότερα από τα εμβόλια. Είμαι έντονα αντίθετος στις διμερείς συμφωνίες. Σας καλώ να στέκεστε σταθεροί. μην υποκύψετε στον πειρασμό του εθνικισμού εμβολίων. Μια κοινή προσέγγιση μας επιτρέπει επίσης να παρακολουθούμε, να ερευνούμε και να αντιμετωπίζουμε σκληρά τις απάτες που στοχεύουν τα κράτη μέλη», προειδοπποίησε ο Πρόεδρος Σασσόλι.

Τόνισε δε ότι «η απάντηση στην κρίση πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερη δημοκρατία». Όπως είπε «οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να ανοίγουμε το δρόμο για όλες τις πρακτικές ρυθμίσεις αδειοδότησης που θα μας επιτρέψουν να επισπεύσουμε τη δημόσια εκστρατεία εμβολιασμού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια γρήγορα προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγή. Η οικονομική μας ανάκαμψη θα είναι πιο ισχυρή όσο πιο ευρέως διατίθενται τα εμβόλια».

«Κοιτώντας πιο μπροστά, η πανδημία πρέπει να μας ωθήσει να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και των τεράστιων όγκων δημόσιου χρήματος που δαπανώνται για έρευνα σε επίπεδο ΕΕ», επεσήμανε.

Τόνισε ακόμη ότι «επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ασκήσει εκ των πραγμάτων εξουσία στον τομέα της δημόσιας υγείας, η οποία ίσως θα πρέπει να κωδικοποιηθεί σε εύθετο χρόνο».

«Πράγματι, η πανδημία μας έδειξε ότι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια, την υγεία, την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και εμβολίων, την έρευνα και την ανάπτυξη, ρυθμίσεις που ρυθμίζουν την κυκλοφορία των ανθρώπων και το άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων μας μπορούν να ληφθούν σωστά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε ο Ντ.Σασσόλι.

«Το μάθημα που μας έχει διδάξει η πανδημία είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο πώς ήταν τα πράγματα πριν. Θα ήταν λάθος, σπατάλη ενέργειας και θα μας άφηνε αδύναμους για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις. Το καθήκον μας τώρα είναι να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία, εκχωρώντας σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ», τόνισε.

«Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου όταν λέω ότι η τροποποίηση των Συνθηκών για να ενσωματώσει τις διατάξεις που χρειαζόμαστε και η εγγύηση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής απάντησης δεν μπορεί πλέον να είναι ταμπού.»

H συζήτηση των 27 ξεκίνησε μετά το πέρας της τοποθέτησης Σασσόλι και ο Πρόεδρος Μισέλ πρότεινε να διαρθρωθεί η συζήτηση εστιάζοντας στα ακόλουθα πέντε κύρια θέματα:

1. ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εμβολιασμού: εξέταση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης, καθώς και παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

2. εμφάνιση νέων παραλλαγών.

3. περιορισμοί και επιπτώσεις για την ενιαία αγορά και τα ταξίδια.

4. πιστοποιητικά εμβολίων.

5. διεθνής αλληλεγγύη

 

 

 

 

 

 

 

 
Διαβάστε επίσης